Ciekawostki z aukcji na eBay, Allegro itp.

Wszystko co nie pasuje do tematów powyżej a związane jest z historią Piły i okolic.
Awatar użytkownika
skinspila
PRZYJACIEL
Polubiono: 1 raz
Kontakt:

Post autor: skinspila »

Witam!!!
Dzięki za odpowiedź. Myślę, że owy przedmiot jest godzien zainteresowania.
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
karpil

Post autor: karpil »

Witam, rzadko na allegro pojawiają się tego typu rzeczy, wiec podsyłam link : http://www.allegro.pl/item182370035_sch ... forem.html

Czy ktoś byłby w stanie napisać, z jakiego dokładnie miejsca zrobiono zdjęcie i czy na pewno jest to dworzec pilski?
p. Z
PRZYJACIEL

Post autor: p. Z »

Zdjęcie zostało zrobione z wiaduktu kolejowego. Wiadukt z tego okresu był niższy od obecnego. Przedstawia ono obecny peron 6 pilskiego dworca. Układ semaforów pozostał do dnia dzisiejszego, zmienione je tylko na semafory świetlne. Natomiast kozioł oporowy został zlikwidowany w latach 70 ubiegłego wieku podczas remontu i modernizacji torowiska północnej strony stacji.
Awatar użytkownika
karpil

Post autor: karpil »

Dziękuję za odpowiedź. Wątpliwości moje wynikały m.in. z tego kozła oporowego (w końcu podobna konstrukcja znajduje się po drugiej stronie peronu 6.). Poza tym oszukała mnie nieco perspektywa, gdyż zdawało mi się, że zdjęcie nie mogło być zrobione tak "blisko" ;) Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!
mih

Post autor: mih »

Ładna powojenna fotka w słabym stanie:

http://www.allegro.pl/item215068362_pil ... ania_.html

oraz foto-pocztówka z inskrypcją: "Pamiątka ot Wojskowi Piekarni w Pile Stanisław Jagodzinski"(?):

http://www.allegro.pl/item218480070_woj ... _pila.html
Awatar użytkownika
Tom
PRZYJACIEL

Ciekawostki z eBay.de

Post autor: Tom »

Cześć!
Na niemieckiej stronie ebay.de pod nazwa Schneidemühl odkryłem Hotel "Rodło", który pozwolił na swą reklamę - na najnowszej mapie zamieszczone jest miejsce Hotelu. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że najnowsza mapka reklamowa posiada tylko nazwę "Schneidemühl", a nie Pila. Nie wierze w to, że dyrekcja Hotelu nie ma wpływu na swoją reklamę. Zarówno inne Hotele w Polsce reklamują się tam nie pod nazwą miejscowości np. Gdańsk ale "Danzig". Myślę, że właśnie raczej tam powinni osoby uczulone na dawne nazwy kierować swe protesty. Chciałbym jeszcze dodać że oglądam przeważnie tylko TV-de, (TV-pl nie posiadam) i wiele razy spotkałem się z pytaniami o "Danzig", większość niemieckiej młodzieży, ku mojemu zdziwieniu nie wiedziała gdzie to jest.

Pozdrawiam
Tom
Awatar użytkownika
marasxt
PRZYJACIEL
Polubił: 1 raz
Polubiono: 2 razy

Post autor: marasxt »

Zarówno nazwa miasta jak i nazwa hotelu na tej najnowszej mapie jest nieaktualna. Hotel obecnie nosi nazwę Gromada.

P.s. Nie mogłem znaleźć tej mapy na e-bay.de
Awatar użytkownika
Tom
PRZYJACIEL

A na ebay.de po wpisaniu "Schneidemühl" jest na samym dole. Niebieski napis dokładnie taki:
Hotels in Pil?a (PL).

P.s. Nie wiedziałem że Hotel zmienił nazwę, ja znałem pod nazwą "Rodło" - ciekawe komu to przeszkadzało, czyżby Związek Polaków w Niemczech "Rodło" dopatrzono się komunistycznego działacza? I dlatego nazwę trzeba było usunąć?
Tom
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 82 razy

Post autor: SA108 »

Nie, po prostu właściciel hotelu OST Gromada swego czasu zmienił nazwy wszystkich swoich hoteli na "Gromada" :P
Awatar użytkownika
Tom
PRZYJACIEL

Dzięki za info.

P.s. Link - Reklama - "Hotels in Pil?a(PL)" został usunięty z "ebay.de"
Był tam przez kilka miesięcy.

Tom
Awatar użytkownika
Tom
PRZYJACIEL

Tak został usunięty i nie można go zobaczyć przez Windows (PL).
Natomiast przez niemiecki Windows (DE) na ebay.de nadal istnieje. Właśnie go skopiowałem dziś.
Oto link Hotelu "Gromada" i nowa mapka dojazdowa do hotelu nie jako miasto Piła lecz Schneidemühl.

Dlaczego polska wersja XP go nie czyta tego niestety nie wiem » Link

A to jest kopia i skan strony przez niemiecki XP.

Poza tym, zauważyłem jeszcze jedno: Przez polską wersje XP wyszukiwarka Google nie pokazuje wszystkich linków po wpisaniu Schneidemühl. Myślałem ze zostały wykasowane, ku mojemu zdziwieniu przez niemiecki XP, są.

Tom
Awatar użytkownika
Tom
PRZYJACIEL

Jedno niedopatrzenie, teraz przyjrzałem się dokładniej. Mapka w lewym rogu u góry na którym jest nazwa Schneidemühl, nie jest chyba mapą Piły. Po kliknięciu na link Hotelu w tym miejscu pojawia się wnętrze hotelu i napis znika.

Tom
mih

Kolejny smaczek:

http://www.allegro.pl/item240743560_zdj ... _39r_.html

Mam nadzieję, że zwycięzca wstawi porządne skany na forum ;)
Awatar użytkownika
marasxt
PRZYJACIEL
Polubił: 1 raz
Polubiono: 2 razy

Post autor: marasxt »

Droga odwrotu przez Piłę we IX 1939 roku? Śmiem wątpić czy to zdjęcie zostało zrobione w Schneidemuhl, być może pochodziły z albumu niemieckiego żołnierza, ale ten co je sprzedawał 3 miesiące temu na e-bay.de nic o tym nie pisał :D
mih

Można tylko przypuszczać, że wystawiający połączył opis 2 zdjęć, a te drugie to troszkę dalsze "okolice Piły" ;)
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się