Okoliczne miejscowości
- obserwator
- Polubiono: 1 raz
- Kontakt:
okolice
Na tyłach tego Dworku rzeczywiście widać pozostałości po spiętrzeniu rzeczki. Mógł tam być kiedyś młyn. Stopień spiętrzenia jest dość duży. Niestety wszystko jest w marnym stanie. W czasie mojego pobytu woda była spuszczona.
- obserwator
- Kontakt:
Ścieżki się powielają bo lokalny zasięg "siodełkowy" pewnie mamy już dobrze przerobionyziolek pisze:Widzę obserwator, że zdarza Ci się jeździć również "moimi" ścieżkami.
Nie wiem czy zauważyłeś ale na skrzyżowaniu leśnych dróg niedaleko tego budynku znajdują się resztki murów. Sprawiało to wrażenie pierwotnie czegoś niedużego i przyszło mi na myśl, iż mogła to być kapliczka. No ale mogę się mylić.
Resztek murów nie widziałem. Zdziwiła mnie nowa drewniana zabudowa tuż obok - coś w rodzaju domku myśliwskiego dla tutejszych łowczych.
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 5 razy
- Kontakt:
Re: okolice
Przy okazji zapytam też o dworek jaki znajdował sie w okolicy Piławy.obserwator pisze:Stare drewniane chaty w Krępsku. Muszą mieć jakąś ciekawą historię. W tej chwili są dość podniszczone i po części naprawiane cegłą, pokryte starymi płytami azbesto-podobnymi. Próbowałem zagadnąć o dzieje tych domów z bali ale nawet starsza pani, mieszkanka jednego z domów tego typu, nie potrafiła mi nic więcej powiedzieć. Kiedyś czytałem, że domy te budowała jakaś grupa osiedleńców ale pamięć zawodzi. Może coś wiecie na ten temat?
Co do okolic dworka Kleinmühl to "przeczesywałem" swego czasu okolice torów kolejowych prowadzących do Krzyża i znalazłem tu fragmenty nieistniejącej linii telefonicznej (fragmenty izolatorów).
- SA108
- REDAKTOR
- Polubił: 5 razy
- Polubiono: 82 razy
Co do tych chat w Krępsku - "Słownik Krajoznawczy Wielkopolski" wspomina jedynie o drewnianych domach z XIX w.
Na dostępnych mi mapach w tym rejonie nad Piławą są jedynie pojedyńcze wybudowania należące do Krępska, Dobrzycy i Zabrodzia.Przy okazji zapytam też o dworek jaki znajdował sie w okolicy Piławy.
- obserwator
- Kontakt:
drewniane domy
Właśnie! Nie mogę na ten temat odnowić starych wiadomości. Coś mi się kołacze, że to były domy osadników z Holandii, ale nie jestem pewien... Polecam te domy jako ciekawostkę architektoniczną. Grube bale dały dobrą podstawę. Pewnie kiedyś była na tych domach słomiana strzecha.SA108 pisze:Co do tych chat w Krępsku - "Słownik Krajoznawczy Wielkopolski" wspomina jedynie o drewnianych domach z XIX w.
- BOGDAN
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 4 razy
XIX wiek - nie bardzo mi to pasuje, aby wtedy istniało osadnictwo Holendrów. Nie ten styl budowy.
Owe budynki powstały najwcześniej w końcu wspomnianego wieku i są charakterystyczne dla typowej zabudowy niemieckiej. Co do strzechy to całkiem możliwe. Chociaż nie można też wykluczyć pokrycia gontem.
Pozdrawiam
Owe budynki powstały najwcześniej w końcu wspomnianego wieku i są charakterystyczne dla typowej zabudowy niemieckiej. Co do strzechy to całkiem możliwe. Chociaż nie można też wykluczyć pokrycia gontem.
Pozdrawiam
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 5 razy
- Kontakt:
Ta starsza pani, o której wspomniał obserwator to być może babcia mojego kolegi. 
Kolega twierdzi, że utarło się mawiać o tych domach, iż są poniemieckie. Ale to czy wynika to z faktu, iż poprzednimi właścicielami byli Niemcy czy też z tego, że Niemcy je wybudowali. Kolega twierdzi, że ma dostęp do fotografii, na których tuż po wojnie uwieczniono te budynki (wybaczcie ale za sprawą licznych obowiązków nie jestem ich w stanie w najbliższym czasie na forum zamieścić).
Pojawił się też i akcent pilski. Na strychu jednego z tych budynków znalazł małe krzesełko na odwrocie, którego wyryty był napis Schneidemuhl.
Kolega twierdzi, że utarło się mawiać o tych domach, iż są poniemieckie. Ale to czy wynika to z faktu, iż poprzednimi właścicielami byli Niemcy czy też z tego, że Niemcy je wybudowali. Kolega twierdzi, że ma dostęp do fotografii, na których tuż po wojnie uwieczniono te budynki (wybaczcie ale za sprawą licznych obowiązków nie jestem ich w stanie w najbliższym czasie na forum zamieścić).
Pojawił się też i akcent pilski. Na strychu jednego z tych budynków znalazł małe krzesełko na odwrocie, którego wyryty był napis Schneidemuhl.
No w sumie tak, ale po raz pierwszy spotykam się z tym symbolem na kościele katolickim. I to mnie zdziwiło. Jeszcze nie widzialem kościoła katolickiego z gwiazdą żydowską jako symbol używany do "ozdoby" budynku. Po prostu sądziłem, że taki symbol jest zarezerwowany dla Żydów i znajduje się tylko na synagogach.Tom pisze:Dlaczego taki zdziwiony jesteś tą gwiazdą?
Przecież Jezus i Maria byli żydami. Jezus pochodził z rodu króla Dawida.
A to jest symbol Króla - Izraela. (Gwiazda Dawida)
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.