Tajemnica pilskiego lotniska?! ;-)
- marasxt
- PRZYJACIEL
- Polubił: 1 raz
- Polubiono: 2 razy
Ostatni raz na wspomnianym stadionie byłem ok. 25 lat temu i nie był jeszcze niczym "zagłębiony", lecz raczej tylko zagłębiony w terenie. Czy ktoś nawiózł doń czarnoziemu, aby coś w nim uprawiać?dizel pisze:Mathias było o tym wcześniej parę razy pisane. Pewnie chodzi Tobie o ten zagłębiony stadion za kotłownią. Poszukaj w temacie. Pozdro.
Re: Tajemnica pilskiego lotniska?!
A ja mam pytanko do tego tematu co to za rury?? przy zawale i czy w suficie widać zawał?
A jeszcze jedna taka myśl mi przeszła przez głowę, czy niemcy nie mieli ogólnie jakiś schematów budowy lotnisk i podziemi pod nimi? Kiedyś pewien poszukiwacz skarbów takie coś mi zasugerował że jest bardzo podobne w niemczech lotnisko jak Piła też z podziemną strukturą a chłop wiedział chyba co mówi bo jak szukał szybów ciepłowniczych to miał mapkę z ich dokładnym rozmieszczeniem.
Jeden jest zagruzowany na płaszczyźnie trawiastej 270/090a dokąd prowadzi nie wiem, plany wojskowe tego nie obejmują.
P.S. Jak ktoś by chciał nie nadziać się na rurociąg albo kable wojskowe które jeszcze są w ziemi na lotnisku, dyrektor aeroklubu ma takie plany z początku lat 70tych.
A jeszcze jedna taka myśl mi przeszła przez głowę, czy niemcy nie mieli ogólnie jakiś schematów budowy lotnisk i podziemi pod nimi? Kiedyś pewien poszukiwacz skarbów takie coś mi zasugerował że jest bardzo podobne w niemczech lotnisko jak Piła też z podziemną strukturą a chłop wiedział chyba co mówi bo jak szukał szybów ciepłowniczych to miał mapkę z ich dokładnym rozmieszczeniem.
Jeden jest zagruzowany na płaszczyźnie trawiastej 270/090a dokąd prowadzi nie wiem, plany wojskowe tego nie obejmują.
P.S. Jak ktoś by chciał nie nadziać się na rurociąg albo kable wojskowe które jeszcze są w ziemi na lotnisku, dyrektor aeroklubu ma takie plany z początku lat 70tych.
O których rurach piszesz? O tych co leżą na piachu przy zawale? Kurcze przydałoby się kiedyś odkopać ten tunel i sprawdzić konkretnie gdzie prowadzi. Ktoś chętny? 
- pavvlo
- ADMINISTRATOR
- Polubił: 276 razy
- Polubiono: 81 razy
- Kontakt:
Rury o które pytacie (pcv), wydaje mi się że są pozostałością po poprzednich eksploratorach, można też zauważyć na tej kupce materiałów stemple sosnowe (podejrzewam że były przeznaczone do podparcia stropu). Tunel już kiedyś był eksplorowany, podjęto nawet próbę jego odkopania lecz bez powodzenia. Z wizji lokalnej, w stropie tunelu nawet po częściowym odkopaniu nie można na pewniaka stwierdzić oberwania stropu, prawdopodobnie zawał ma bardziej rozległą skalę i trzeba przerzucić trochę piachu aby dokopać się do jego epicentrum. Jeżeli będą podjęte próby odkopania tego tunelu to służę pomocą...
To kolejne pytanie dla osoby która była wewnątrz, czy na ścianach przy zwałach piachu widać jakieś ślady świadczące o ingerencji jakiejś masy pirotechnicznej która miała na celu zawalenie tunelu?

Pavvlo może my kiedyś podejmiemy taką próbę kto wie
a powiedz czy trzeba mieć jakieś zezwolenie na takie kopanie? Miałeś coś takiego jak tam wchodziłeś? Pozdrawiam.
A ja mam jeszcze jedną propozycje ma ktoś GPS-a? bo każdy pyta gdzie co jak na lotnisku w którym kierunku. Mapę do 1:25000 lotniska, pozaznaczać wszystkie wejścia, studzienki szybów ciepłowniczych i azymuty w których kierują się tunele. Napewno to uprości trochę.
>>>???>>>
>>>???>>>
- pavvlo
- ADMINISTRATOR
- Polubił: 276 razy
- Polubiono: 81 razy
- Kontakt:
Nic takiego nie zauważyłem, wygląda tak jakby tunel zapadł się sam z siebie. Często czytałem/słyszałem że powodem zarwania była koparka która akurat wykonywała prace brzy budowie garaży które znajdują się w bliskiej odległości nad tunelem. Informacja przeze mnie nie sprawdzona więc traktuję ją jako plotkę ale nie wykluczam że może być w tym trochę prawdy.maverik pisze:czy na ścianach przy zwałach piachu widać jakieś ślady świadczące o ingerencji jakiejś masy pirotechnicznej która miała na celu zawalenie tunelu?
Re:
Co do beczek to pamiętam z lat dzieciństwa że podobna beczka wkopana jest na samym szczycie dróżki koło garaży, co prawda jest tam sporo gliny, ale może... ktoś sprawdzał już te miejsce???dizel pisze:Witam po dłuższej przerwie w tym temacie. Na opisywanej tu ścieżce na skarpie obok garaży miała się znajdować niejaka studzienka. Po lekkim odkopaniu opisanego miejsca pojawiło się naszym oczom coś takiego:
Czy to wlot do opisanej studzienki czy beczka jakaś? W każdym razie metalowa i ładnie zachowana. Wypowie się może ktoś co to jest? Pozdro.
Czy ktoś zna przeznaczenie tego budynku który stoi koło działek na Chopina zaraz za tym silosem betonowym po kotłowni? Fajne schody swoją drogą są obok tego budynku 
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.