Mapa fortyfikacji Piły i okolic
Re: Mapa fortyfikacji Piły i okolic
Kończę przygodę z tą mapą.
Tu ostatnia wersja dla qgis.
https://forty.stronazen.pl/pliki/mapa_pila.zip
Zmieniona granica 1939, według niemieckiej mapy 25k (plik lepiej odwzorowuje przebieg granicy) oraz zmieniona warstwa osm w Warstwie podstawowej. Stara miała jakieś "fochy", wyświetlała u mnie Acces denied i się nie wyświetlała. Obecna wygląda tak samo lub podobnie, ale ładuje się z innego źródła.
Oczywiście do katalogu mapy należy skopiować rastry z poprzedniej wersji.
Jeżeli ktoś coś poprawiał w warstwie pila_punkt, może skopiować wszystkie pliki o tej nazwie z starej wersji i ręcznie dodać zaporę kolejową ZK05 w punkcie 53.18490992, 16.80910863
Jutro wieczorem wersja do QField...
Tu ostatnia wersja dla qgis.
https://forty.stronazen.pl/pliki/mapa_pila.zip
Zmieniona granica 1939, według niemieckiej mapy 25k (plik lepiej odwzorowuje przebieg granicy) oraz zmieniona warstwa osm w Warstwie podstawowej. Stara miała jakieś "fochy", wyświetlała u mnie Acces denied i się nie wyświetlała. Obecna wygląda tak samo lub podobnie, ale ładuje się z innego źródła.
Oczywiście do katalogu mapy należy skopiować rastry z poprzedniej wersji.
Jeżeli ktoś coś poprawiał w warstwie pila_punkt, może skopiować wszystkie pliki o tej nazwie z starej wersji i ręcznie dodać zaporę kolejową ZK05 w punkcie 53.18490992, 16.80910863
Jutro wieczorem wersja do QField...
- Użytkownicy, którzy polubili ten post (2):
- pavvlo, Krzysztof Ju
- pavvlo
- ADMINISTRATOR
- Polubił: 274 razy
- Polubiono: 78 razy
- Kontakt:
Szkoda.. ja będę rozwijał ją dalej, jest jeszcze sporo spraw do poprawienia. Finalnie w zamyśle mam przerzucenie tego wszystkiego do formatu (jpg.), bo mało osób ma wiedzę jak zainstalować tego typu oprogramowanie i cieszyć się tym co stworzyliśmy.
Może kiedyś powstanie coś na bazie interaktywnej mapy "wysokiej jakości" z linkowaniem do zdjęć i koordynatów? Zobaczymy..
Może kiedyś powstanie coś na bazie interaktywnej mapy "wysokiej jakości" z linkowaniem do zdjęć i koordynatów? Zobaczymy..
- Użytkownicy, którzy polubili ten post:
- Krzysztof Ju
Zrobię moją wersję mapy w jpegach jako część artykułu.
Podział arkuszy będzie wyglądał tak
Pierwszy arkusz tak
Skala arkuszy szczegółowych 1:5000
Podział arkuszy będzie wyglądał tak
Pierwszy arkusz tak
Skala arkuszy szczegółowych 1:5000
- Użytkownicy, którzy polubili ten post (2):
- pavvlo, Krzysztof Ju
- pavvlo
- ADMINISTRATOR
- Kontakt:
Lepsze będzie logo z naszego fanpage: https://www.facebook.com/dawnapila
- pavvlo
- ADMINISTRATOR
- Kontakt:
Posiadam zdjęcia prawie wszystkich ale nie posiadam współrzędnych. Będę potrzebował trochę czasu aby je pozaznaczać.hege22 pisze: 20 mar 2026, 13:06 Może podajcie pozycje Einmannów, jeżeli znacie, można dodać z innym symbolem.
- pavvlo
- ADMINISTRATOR
- Kontakt:
Między arkuszem drugim a trzecim zrobiłeś odstęp a znajdują sie tam dwa obiekty. Przeoczenie czy tak ma być?
- pavvlo
- ADMINISTRATOR
- Kontakt:
Kolejowa. Kiedyś był tam drugi tor rozebrany przez sowietów w 1945 roku.Matrix pisze: 15 kwie 2026, 12:49Ciężko wnioskować, może być kolejowa, ale również drogowa zabezpieczająca drogę istniejącą dodatkowo wzdłuż torów.Kolejowa czy drogowa?
Lokalizacja?
- Użytkownicy, którzy polubili ten post:
- Krzysztof Ju
No weź, trzeba tylko się lekko "zmusić" do zaczęcia. Może jestem dziwny, ale używanie Qgisa to rodzaj zabawy. To narzędzie które przy jakimś lekkim zaawansowaniu daje świetne, quasi profesjonalne efekty. To nie jest program graficzny, w którym trzeba mieć zdolności manualne, by dostać efekt zadowalający, to program mapowy, który po pewnym przemyśleniu struktury danych i ogarnięciu funkcji, robi wszystko za Ciebie.pavvlo pisze: 16 kwie 2026, 22:57 bo mało osób ma wiedzę jak zainstalować tego typu oprogramowanie i cieszyć się tym co stworzyliśmy.
No i jest pełno podręczników pdf i samouczków na Youtube, także po polsku.
I teraz jest potężne narzędzie czat AI. Nie trzeba nawet używać modeli w osobnych procesach, wystarczy zadać pytanie w wyszukiwarce Google, wybierając Tryb AI, typu "jak w qgis zrobić ...", "jak w qgis napisać procedurę lub funkcję robiącą...", czat podpowie, jak nie zrozumiesz zadajesz pytanie pomocnicze.
W tym wątku pokazałem jak zacząć pracę z qgisem i dałem projekt z pewnymi dość zaawansowanymi mykami, podglądać i robić swoje, najlepiej lepsze mapy.
Zainstaluj sobie wtyczkę qgis2web, można ją zastosować z menu W internecie -> qgis2webpavvlo pisze: 16 kwie 2026, 22:57 Może kiedyś powstanie coś na bazie interaktywnej mapy "wysokiej jakości" z linkowaniem do zdjęć i koordynatów? Zobaczymy..
Możliwe jest wyświetlanie projektu qgis w necie, chyba na własnym serwerze, kiedyś na wstępnym etapie postawienia pewnej mapy w internecie mnie przerosło i zniechęciło. Ale sobie poczytaj, może Ci się uda.
- pavvlo
- ADMINISTRATOR
- Kontakt:
Dla mnie to nie jest żaden problem ale dla większości tak. Pomysł z arkuszami mapy w formacie (jpg.) jest strzałem w dziesiątkę. Drukuję, wrzucam w plecak i jazda zwiedzać fortyfikację. A dla koneserów tematu zostaje QGIS.
A jeżeli chodzi o wtyczkę qgis2web to zainstaluje i zobaczę o co kaman.
A jeżeli chodzi o wtyczkę qgis2web to zainstaluje i zobaczę o co kaman.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.