Nowe nabytki.
Literatura na temat Piły
Re: Literatura na temat Piły
Gdzie wyhaczyłeś "Piła na zdjęciach lotniczych 1914-1945"?
Zdarzają się cuda . Na Allegro
https://allegrolokalnie.pl/oferta/pila- ... h-19141945
https://allegrolokalnie.pl/oferta/pila- ... h-19141945
- Krzysztof Ju
- REDAKTOR
- Polubił: 378 razy
- Polubiono: 187 razy
Informator wystawy "Bractwa strzeleckie na ziemi nadnoteckiej" wydany w 1980 r. przez Muzeum Okręgowe w Pile. Książeczka liczy 32 strony z opracowaniem wystawy przez jej twórcę Romana Chwaliszewskiego. Poniżej okładka i pierwsze strony z informatora w kolekcji Pawła Gęsikowskiego.
- Użytkownicy, którzy polubili ten post:
- Kapralq
- Krzysztof Ju
- REDAKTOR
Zdjęcia broszury/folderu reklamowego Piły z 1935/1936 r. udostępnione dzięki uprzejmości Siemens E. Astrid na stronie grupy Piła na starych zdjęciach na Facebooku w dniu 31 stycznia 2025 r.
- Krzysztof Ju
- REDAKTOR
Kolejne zdjęcia z powyższej broszury udostępnione przez Siemens E. Astrid dzień później na grupie. Tym razem część fotograficzna.
Zawartość w formie tekstowej opublikowano na łamach „Schneidemühler Heimatbrief” w numerach 3, 4 i 5 z 2011 r. oraz 1 i 2 z 2012 r. W ostatnim numerze umieszczono wybrane fotografie z broszury.
Tytuł i tekst z okładki, bazując na okładce egzemplarza z powyższego czasopisma, brzmi: Schneidemühl / Provinzialhauptstadt / Kultur- und Wirtschaftszentrum / der östlichen deutschen Grenzmark / Herausgegeben vom Oberbürgermeister der Stadt Schneidemühl / (Städtisch. Verkehrsamt) Landesverkehrsverband Mittlere Ostmark / Stadtnummer: 99 / 1935/36.
Zawartość w formie tekstowej opublikowano na łamach „Schneidemühler Heimatbrief” w numerach 3, 4 i 5 z 2011 r. oraz 1 i 2 z 2012 r. W ostatnim numerze umieszczono wybrane fotografie z broszury.
Tytuł i tekst z okładki, bazując na okładce egzemplarza z powyższego czasopisma, brzmi: Schneidemühl / Provinzialhauptstadt / Kultur- und Wirtschaftszentrum / der östlichen deutschen Grenzmark / Herausgegeben vom Oberbürgermeister der Stadt Schneidemühl / (Städtisch. Verkehrsamt) Landesverkehrsverband Mittlere Ostmark / Stadtnummer: 99 / 1935/36.
- Kapralq
- Krzysztof Ju
- REDAKTOR
Trzecia i ostatnia partia zdjęć broszury od Siemens E. Astrid. Na początku fotografie Piły i potem wędrujemy po okolicach miasta.
- Krzysztof Ju
- REDAKTOR
Zdjęcia innego egzemplarza powyższej broszury z aukcji na eBay.de i jedyna różnica jest w tym, że widoczna jest oryginalna kolejność stron oraz zachowała się ostatnia strona i tylna okładka.
https://www.ebay.de/itm/397255292741
Na innej aukcji wystawiono prawdopodobnie dodatek do tej broszury.
https://www.ebay.de/itm/397255295384
https://www.ebay.de/itm/397255292741
Na innej aukcji wystawiono prawdopodobnie dodatek do tej broszury.
https://www.ebay.de/itm/397255295384
- Kapralq
- Krzysztof Ju
- REDAKTOR
asta24.pl pisze:
Reportaż fotograficzny o pilskich artystach
Biada artystom, na których nikt nie pluł - to tytuł książki pilskiej fotografki. Katarzyna Olter przez lata fotografowała w pracowniach artystów związanych z regionem. Promocja książki w najbliższy czwartek w pilskim BWA.
- To wszystko wyszło z takiego mojego niedosytu ich twórczości. Wiadomo, że możemy ich odwiedzić, gdzieś tam dowiedzieć się o nich z internetu, ale generalnie chodziło mi tutaj bardziej o ich uczucia, o ich twórczość, o tę głębię, którą się posługują w momencie, jak tworzą - mówi Katarzyna Olter, fotografka i autorka książki.
To wszystko wyszło w momencie, jak poznałam Edwarda Krefta, gdzieś około 12 lat temu, w Biurze Wystaw Artystycznych, na salonie piłkarskim. Mojej córce spodobały się jego pracy i chciała się dowiedzieć, jaką techniką tworzy. I tak się z nim umówiłam, w jego pracowni na Piła Wita, gdzie obok miał Andrzej Tomaszewski również swoją pracownię. Odwiedzałam ich dosyć często, bardzo często też do mnie dzwonił, z zapytaniem się, czy przyjdę. Zawsze zabierałam ze sobą aparat i w trakcie rozmów robiłam zdjęcia, z których później tak sobie pomyślałam, że fajnie by było coś stworzyć - dodaje fotografka.
A potem doszli inni artyści, których odwiedzała w pracowniach, czy muzyków podczas prób lub na koncertach. Wśród nich też jest jej brat Jacek Olter - zmarły perkusista zespołu Miłość.
- On częścią mojego istnienia tutaj na ziemi. I to nie jest kwestia tęsknoty, tylko kwestia po prostu pamięci o nim, bo oni wszyscy żyją do tej pory, jak się ich pamięta, prawda. Zawsze chcę zostawić tę namiastkę taką po moich bliskich, żeby zawsze gdzieś tam można było o nich poczytać, ich zobaczyć, dotknąć emocjonalnie ich twórczości - opowiada autorka książki.
W albumie jest też mama fotografki. Śpiewała ona w chórze Halka w Pile. W sumie w książce są sylwetki 26 artystów związanych z naszym regionem. Teksty do albumu napisała Edyta Kin. Promocja książki już w czwartek o godz. 18.00 w pilskim BWA.
Autor: Agnieszka Kledzik
Źródło: www.asta24.pl
Data wydania: 19 listopada 2025
faktypilskie.pl pisze:
Gość Radziwiłłów pisze o Pile
Henryk Liszkiewicz, pisarz z Piły, przebywa w Pałacu Radziwiłłów w Antoninie, gdzie w ramach programu Samorządu Województwa Wielkopolskiego „Goście Radziwiłłów” wraz z innymi prozaikami, poetami i tłumaczami z całego kraju pracuje nad utworami literackimi.
- Liczę że także i mnie - tak jak kiedyś Chopinowi, który przebywał w tym pałacu - uda się stworzyć coś wartościowego. Zależy mi na tym, zwłaszcza że piszę o dawnej Pile z początków XX wieku - mówi Henryk Liszkiewicz.
To już szósta edycja Programu Samorządu Województwa Wielkopolskiego „Goście Radziwiłłów”. Jego uczestnicy - wybrani przy udziale przedstawicieli środowiska wielkopolskich bibliotekarzy i literaturoznawców poeci, autorzy esejów, sonetów, powieści czy sztuk teatralnych - w scenerii Pałacu Myśliwskim Książąt Radziwiłłów w Antoninie - Domu Pracy Twórczej pracują nad autorskimi utworami literackimi.
Henryk Liszkiewicz jest na liście 15 twórców, zatwierdzonych przez Zarząd Województwa Wielkopolskiego.
Źródło: www.faktypilskie.pl
Data wydania: 10 listopada 2025
- Krzysztof Ju
- REDAKTOR
Nadnotecki Uniwersytet Trzeciego Wieku w Pile pisze:
W najbliższą środę, 10 grudnia, o godz. 17.00 zapraszamy na wyjątkowe wydarzenie – premierę książki-albumu „Pilan osobisty przewodnik po mieście i okolicach. Tom II”.
To wielogłosowa opowieść o Pile – o jej historii, przyrodzie, szlakach, miejscach pamięci, codziennych pejzażach i perspektywach mieszkańców w różnym wieku.
W programie premiery:
• rozmowy o pracy nad przewodnikiem i o Pile widzianej z wielu stron,
• wręczenie książek Autorkom i Autorom,
• spotkania w kuluarach przy poczęstunku.
Przewodnik powstał dzięki współpracy autorek i autorów związanych z naszym miastem, Nadnoteckiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku oraz Gminy Piła.
Zapraszamy wszystkich miłośników Piły i lokalnej historii.
To dobra okazja, by poznać kulisy powstawania publikacji i porozmawiać z jej twórcami.
10 grudnia 2025 r. (środa)
godz. 17.00
Centrum Konferencyjne TBS Piła, ul. Dąbrowskiego 8
Źródło: facebook.com/nadnoteckiuniwersytettrzeciegowieku
Data wydania: 5 grudnia 2025
Posiada ktoś do odsprzedania książkę pt. ,,Piła mojego dzieciństwa I młodosci wspomnienia" autorstwa Arno Giese?
- Krzysztof Ju
- REDAKTOR
Autor ma swoją stronę i może kontaktując się z nim dowiesz się jak zdobyć książkę.Piotr44 pisze: 08 gru 2025, 12:01 Posiada ktoś do odsprzedania książkę pt. ,,Piła mojego dzieciństwa I młodosci wspomnienia" autorstwa Arno Giese?
Książkę możesz wypożyczyć w bibliotece publicznej przy ul. Staromiejskiej oraz w jej filii nr 9 przy ul. Wenedów 8a. Jeśli egzemplarze są wypożyczone to prosisz bibliotekarza, aby zarezerwował Ci książkę lub samodzielnie rezerwujesz przez katalog biblioteki. Jak ktoś odda książkę to dostaniesz powiadomienie (chyba na maila), że książka jest dostępna. Aby wypożyczać i rezerwować trzeba zapisać się do biblioteki i od razu na miejscu wyrabiają kartę.
A jak nie chcesz czekać to jest dostępny egzemplarz w czytelni biblioteki na Staromiejskiej. Nie potrzeba mieć karty, ale tam tylko na miejscu można korzystać z książki. Ewentualnie można poprosić o odpłatne kserokopiowanie fragmentów książki.
Pozdrawiam
To takie moje małe "pstryk" z dnia wczorajszego, z promocji książki "Przewodnika...".
- Użytkownicy, którzy polubili ten post (3):
- Krzysztof Ju, pavvlo, Kapralq
- Krzysztof Ju
- REDAKTOR
Nadnotecki Uniwersytet Trzeciego Wieku w Pile pisze:
Z radością informujemy, że odbyła się uroczysta premiera książki-albumu 📚 „Pilan osobisty przewodnik po mieście i okolicach. Tom II” – wyjątkowej publikacji poświęconej Pile, jej historii, przyrodzie, miejscom pamięci i codziennym krajobrazom widzianym z perspektywy mieszkańców.
Wydawnictwo powstało pod skrzydłami Nadnoteckiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Pile i jest efektem wielomiesięcznej, zespołowej pracy autorek i autorów reprezentujących różne pokolenia, doświadczenia i wrażliwości. To kontynuacja idei pierwszego tomu i zarazem kolejna wielogłosowa opowieść o mieście, które warto odkrywać uważnie i na nowo.
Podczas premiery dziękowaliśmy wszystkim osobom zaangażowanym w realizację projektu. Szczególne podziękowania kierujemy do Autorek i Autorów rozdziałów, którzy podzielili się swoją wiedzą, pasją i osobistym spojrzeniem na Piłę:
▪️Marek Kulec, ... razem z rzeką czeka las, czyli jak się nie zgubić i jak się odnaleźć
▪️Jan Balcerzak, Jak iść, jechać, płynąć by nie błądzić. Co każdy piechur, kijkarz, kajakarz wiedzieć powinien o oznakowaniach szlaków turystycznych w Pile i okolicach
▪️Marek Kulec, Zachwyca Rurzyca
▪️Jan Szwedziński, Miejsca pamięci i tęsknoty. Spacer po Pile lat dwudziestych i trzydziestych. Z pamięci dawnych mieszkańców
▪️Maciej Usurski, Listopadowe nostalgie. Spacerem po nekropoliach
▪️Anna Forecka, Szkoły, które przetrwały wojnę. Stare jest piękne!
▪️Wiesława Szczygieł, Niepokój o pokój. Śladami Piete Kuhr
▪️Klaudia Michalak, Maxim Padurean, Natalia Moga, Nie z tego świata. Piła oczami (młodych) cudzoziemców
▪️Klaudia Michalak, Maxim Padurean, Natalia Moga, Out of this world. Piła through the eyes of (young) foreigners
▪️Agnieszka Świderska, Miasto Grabaża
▪️Krzysztof Świniarski, Widzieliście, ale raczej nie wiedzieliście
▪️Marek Toboła, Pilskie ślady Powstania Wielkopolskiego
▪️Maja Cieślak–Strzelec, Hanna Nakoneczna, Szymon Nakoneczny, Wcale nie takie nudne. Szkolny spacer tropem tablic i pomników pamięci
▪️Agnieszka, Sławek, Hanna i Szymon Nakoneczni, Piła na kołach – odkryj zielone sekrety miasta!
Swoją obecnością wydarzenie zaszczyciła Prezydent Miasta Piły Beata Dudzińska, która skierowała do zebranych życzliwe słowa i wspólnie z organizatorami wręczała Autorkom i Autorom egzemplarze publikacji. Za serdeczność, obecność i miłe upominki dziękujemy również Rafałowi Zdziereli, Staroście Powiatu Pilskiego.
Za pracę nad publikacją odpowiadał zespół redakcyjny w składzie:
Emilia Lewicka, Izabela Toboła, Marek Kulec, a Aleksandrze Fabiszak dziękujemy za opracowanie graficzne i skład książki.
Serdecznie dziękujemy również wolontariuszkom i wolontariuszom Nadnoteckiego UTW oraz studentkom Akademii Nauk Stosowanych w Pile, których wsparcie organizacyjne i zaangażowanie były nieocenione.
Realizacja projektu była możliwa dzięki finansowaniu ze środków Miasto Piła, któremu składamy podziękowania za zaufanie i wsparcie działań promujących lokalną kulturę i dziedzictwo.
Nakład publikacji jest ograniczony. Egzemplarze książki trafią do pilskich bibliotek, a osoby zainteresowane otrzymaniem publikacji prosimy o kontakt mailowy 📧 nadnoteckiutw@onet.pl
Zachęcamy Pilanki i Pilan do sięgnięcia po przewodnik i do własnych spacerów po mieście – tych znanych i tych zupełnie nowych. Piła najlepiej opowiada się wtedy, gdy pozwolimy jej mówić własnym głosem.
📸 Fotorelacja z premiery dostępna poniżej
Fot. Agata Krauz. Więcej zdjęć w linku poniżej.
Źródło: Facebook/Nadnotecki Uniwersytet Trzeciego Wieku w Pile
Data wydania: 12 grudnia 2025
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.