Jak spędzaliśmy czas w powojennej Pile

Fakty, wydarzenia i ciekawostki z życia powojennej Piły w nawiązaniu do historii.
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 85 razy

Post autor: SA108 »

SA108 pisze:W SP9 chyba jest taka tablica, postaram się to sprawdzić przy okazji zbliżających się wyborów ;)
I sprawdziłem, tablicy już nie ma, ale wiem że była.
makrok

Post autor: makrok »

W latach 60-tych na poligonie od strony ul.Wawelskiej (wtedy mówiliśmy "Czarna Droga") odbywały się zawody motocrosowe . Oglądało je dużo ludzi . Pozostałością po tych zawodach jest kopiec na górze nad stawkami. Mówiliśmy na niego "skocznia",bo zawodnik wylatywał na nim w powietrze i nie koniecznie lądował na kołach.Dużych emocji dostarczało też obserwowanie stromych zjazdów z góry w stronę ul.Wawelskiej.Może ktoś ma fotki ?
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

Sporo fotek tych zawodów jest w prezentacji J. Szwedzińskiego "Piła prawie wczoraj".
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

SA108 pisze:
SA108 pisze:W SP9 chyba jest taka tablica, postaram się to sprawdzić przy okazji zbliżających się wyborów ;)
I sprawdziłem, tablicy już nie ma, ale wiem że była.
Słowa SA109 potwierdza ta fotka:

Na tablicy widnieje napis "Szkoła roku(?) tysiąclecia państwa..."
Kreska
PRZYJACIEL

Post autor: Kreska »

Proszę by szanowni eksperci rzucili okiem na te fotografie. Czy w tym budynku, gdzie przed wojną znajdował się dom towarowy i fotograficzne atelier, po wojnie mieściła się apteka?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
sisman
Polubiono: 3 razy

Post autor: sisman »

Jak to się lata mylą
tańce na kręgu w zetemesie (Szkoła Muzyczna), pierwsza seta w Lukuluks'ie (Bieruta), balety w Klubie Oficerskim (Lidl chyba), poranki tańcujące w Stylowej, kosmosowe odjazdy (Mars i Ksiegarnia), piwo u Wacka (na Bydgoskiej, na Podlasiu)
i komu to przeszkadzało.
A w temacie "U Dziada" to Klub Seniora, Tramwaj - DPS, a Pod Pałami - zlikwidowali, ostatnio (kiedy to było?) był tam stary EDEN.
Wracając do Smakosza - plac Waryńskiego, taki był adres, a przy nim (placu) apteka pod topolą, przystanki PKS'u, a przy poczcie dwa lub trzy pięknie kwitnące platany, no i nie należy zapomnieć o stacji CPN'u
Kreska
PRZYJACIEL

Witaj Sismanie :)
Wspaniale fotki w albumie z 1929.
A ja wyciągnęłam zdjęcie z tematu "Oskar Merkel-nieznany pilski fotografik" i proszę by mnie ktoś upewnił, albo wyprowadził z błędu, że w budynku po stronie lewej na zdjęciu mieściła się po wojnie apteka.
Wiem, że przy Placu Waryńskiego była apteka, którą chyba prowadził pan S.
Dawno, dawno temu spędzaliśmy tam jakąś część czasu, stojąc w kolejce za lekarstwami, gdy dopadło nas przeziębienie, czy inne choróbsko.
Nie pamiętam jak się skończył żywot apteki. Czy za sprawa wyburzenia budynku, czy znalezienia lepszego lokalu.
Przypominam sobie, że apteka mieściła się także w budynku przychodni na rogu Okrzei i Sikorskiego. Tam kojarzę twarz pana Cz. Nie pamiętam, czy działały one równocześnie, czy te dwa miejsca to kwestia przeniesienia jednej apteki. Jeśli byty po wojnie dwie miejskie, to jako trzecią wspomnę aptekę kolejową.
W latach siedemdziesiątych mieliśmy w Pile trzy apteki miejskie. Jedna przy ul.1 Maja (początkowo pan mgr Cz.), druga przy Placu, wtedy, Powstańców Wielkopolskich (pan mgr S.), trzecia przy ulicy Wyrzyskiej (pani mgr...nie pamiętam).
Zdjęcia starej apteki z Placu Waryńskiego i tych trzech z lat 70-tych mile widziane. Pozdrówka :)
adam
PRZYJACIEL
Polubiono: 2 razy

Wspomnienia z Pily .

Post autor: adam »

Witam Sismanie, napisałeś o pięknie kwitnących platanach, nie chcę się czepiać, ale drzewa te kwitną prawie niezauważalnie, gdyż ich kwiaty są koloru zielonożółtego, za to maja efektowne owoce.
Może chodziło Tobie o kasztanowce?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

Kreska pisze:

Proszę by szanowni eksperci rzucili okiem na te fotografie. Czy w tym budynku, gdzie przed wojną znajdował się dom towarowy i fotograficzne atelier, po wojnie mieściła się apteka?
Apteka była po tej samej stronie ulicy, ale bliżej poczty. Wyglądała tak:

Marek
Polubiono: 1 raz

Post autor: Marek »

Coś nie chodzi Twój link.
Jerzyk
PRZYJACIEL

Post autor: Jerzyk »

Nie pomnę kiedy ale nad tą Apteką na placu Wolnośći był hotel Turystyczny. (przeniesiony potem na ul.Ogińskiego do tego budynku w takie kraty- kilkakrotnie publikowno jego zdjęcie na forum w innych wątkach), Gdybyśmy trochę obrócili w prawo był kasztan i jeden (chyba z pierwszych w Pile przystanków PKS-u! Tak w Pile przez dość długi czas nie chodziłły lub prawie nie chodziły autobusy międzymiastowe!!!!
(znająć dociekliwość SA 108 wierzę, że znajdzie materiały o tym skąd i dokąd oraz od kiedy uruchomiono komunikację miedzymiastową PKS-u).
Z lewej widać fragment budynku w którym dziś jest chyba sklep rowerowy. To się kiedyś nazywało ul.Spokojna a na dole był sklep pana.Domańskiego (z "osprzętem" obuwniczym,wszystko do naprawy i "produkcji" obuwia). Tego domu którego fragment widać nad "Apteką" niestety chyba już nie ma.???

A Kreska! Aptekę rozebrano po przeniesieniu jej na"plac" jeszcze przed rozpoczęciem budowy dwujezdniowej aleii Powstańców? A co do państwa S. którzy prowadzili TE i Tamtą aptekę to nie wiem czy wiesz, że Ci Państwo przeżyli wielką tragedię i jako rodzice i jako aptekarze. W wieku bodajżę 13 lat na raka macicy ?!!! zmarła ich córka. A mieli syna i córkę. Pamięam,że tą śmiercią przerażona była przynajmniej połowa Piły a było to już po przeniesieniu apteki czyli gdzieś w latach 65-70??!!

No i jeszcze - PLATAN był tylko jeden(przepiękny!!!- mam jego zdjęcieniestety czarno białe i jako fragment innego tematu) i stał nad stacją benzynową -CPN- bo wtedy innych stacji nie było. Pamiętam na tej stacji były takie dystrybutory szklane (po pięć litrów) z ręcznymi pompami. Oj lata!!! Pamiętam też pierwsze moje tankowania do motocykla (Junak). Napewno był to rok 1964! Ale czy były jeszcze te szklane zbiorniki i ręczne pompy????
Kreska
PRZYJACIEL

SA108, dziękuje za wspaniałe zdjęcie z objaśnieniem.

Marku, jeśli uważasz, że ten temat nie "chodzi", jeśli inni panowie również są tego zdania, to proszę go usunąć. Swoja drogą, to w wielu tematach jest głucha cisza. Od czasu do czasu ożywia się w nich i chyba to po prostu normalne. Mam wrażenie, iż kobietom nie jest łatwo egzystować na tym forum. Musiałabym "przebijać" Was wiadomościami...

Jerzyku, a może nazwać Cię Jerzem? Lubie czytać Twoje wywody na temat powojennej Piły, ale zastanawia mnie Twój lekceważący sposób zwracania się do mnie, lub o mnie. Czy ja Ci tu może przeszkadzam? Wiesz, ja nie chcę tu być na siłe. I na pewno Ty jesteś tu bardziej potrzebny niż ja.
Musze Ci jednak zwrócić na coś uwagę. Nie pisz proszę na forum o sprawach prywatnych kogokolwiek. No i staraj się nie przekręcać nicków swoich współrozmówców, bo to nie jest zabawne.
Pozdrawiam
Marek

Post autor: Marek »

Ja miałem na myśli, że link ze zdjęciem apteki zamieszczony przez SA 108 nie uruchamia się. Nie mam nic do tematu, a tym bardziej do Ciebie Kresko.
Przy okazji pozdrawiam.
Jerzyk
PRZYJACIEL

Post autor: Jerzyk »

No i znowu n a r o z r a b i a ł e m - a wcale nie miałem takiego zamiaru.!!!

Kreseczko bardzo Cię przepraszam! Nie zamierzałem CIĘ w niczym dotknąć!!!
Jeśli o cokolwiek można mnie podejrzewać to bardziej o skłonność do żartów czy kpiny w tym(bardzo często) z samego siebie.

A tak poza wszystkim to TY - KRESKO jesteś poza- bodajże dwoma czy trzema (ale chyba nawet nie trzema) formołuwiczami, osobą, z którymi mogę wymieniać poglądy o naprawdę starej Pile (nie Schneidemuhl) tej czasu może nie bezpośrednio powojennego - bo wtedy jeszcze Ciebie nie było,(Boże czy się znowu nie narażam?) ale Pile lat, które większość obecnych nie tylko formułowiczów ale pilan, zna tylko z zapisków, zdjęc i wspomnień krewnych czy rodziców.
Boć przecież pozostali formułowicze to ludzie, których Pesel zaczyna się liczbą (czy cyfrą- nigdy nie wiem jak powinno być) "9" - wyjątkowo "8", czyli urpodzeni w latach dziewięcdziesiątych a wyjątkowo w osiemdziesiątych.

Jeślim Cię dotknął serdecznie przepraszam, kornie(na kolanach) proszę o przebaczenie, przywdziewam włosienicę i obiecuję, że będę ...grzeczny!!!

Za przebaczenie postaram się....czymś zrehabilitować!!!
Kreska
PRZYJACIEL

:lol:
Ok, Panowie. Ja też przepraszam za babską nadwrażliwość.
Pozdrawiam, Marku.
Jerzyku, szybko powstań z kolan i pisz ile masz sil. Z fotografii na tym forum (m.in Marka i Twoich) i z Twoich tekstów można niemal tworzyć przestrzennie Pile przed i powojenna. Pozdrówka.
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się