Tajemnica pilskiego lotniska?! ;-)
Re: Tajemnica pilskiego lotniska?! ;-)
Co dalej z tymi garażami, wie ktoś ?
Z ciekawostek dodam, że wejście z fotek to wejście do schronu a nie pod lotnisko.
Jest jeszcze jedno podobne po lewej stronie patrząc na garaże, w lewo od glinianej górki która idzie wzdłuż garaży. (niestety nie jest widoczne gdyż zostało z biegiem czasu zasypane osuwającą się ziemią).
Na tej górce również był dość szeroki szyb idący w głąb ziemi. Wychowałem się jako malec w tych rejonach i troszkę pomimo upływu czasu pamiętam więc nie są to jakieś wymyślone historie.
Pozdrawiam
Jest jeszcze jedno podobne po lewej stronie patrząc na garaże, w lewo od glinianej górki która idzie wzdłuż garaży. (niestety nie jest widoczne gdyż zostało z biegiem czasu zasypane osuwającą się ziemią).
Na tej górce również był dość szeroki szyb idący w głąb ziemi. Wychowałem się jako malec w tych rejonach i troszkę pomimo upływu czasu pamiętam więc nie są to jakieś wymyślone historie.
Pozdrawiam
Rozumiem więc że panowie Kabatek i Kulczyński są niedoinformowani i piszą bzdury? Ludzie zrozumcie, że nie da się zataić istnienia takiego kompleksu praktycznie w centrum miasta. Ktoś to musiał wybudować, a potem tam służyć i pracować. Poza tym w Pile mieszkało trochę Polaków i graniczy z pewnością, że polski wywiad wiedziałby o istnieniu czegoś takiego. Druga sprawa jest taka, że Niemcy większość podziemnych fabryk wybudowali dopiero podczas wojny. Wcześniej nie przewidzieli tego, że będą poddani tak potężnym bombardowaniom. Niestety dla mnie ludzie którzy przeprowadzili kwerendę w archiwach są bardziej wiarygodni niż jacyś pseudo świadkowie. Dziękuję.
Mówiąc o garażach na 100% były 2 wejścia ogółem, jedno gdzie tam teraz zostało wykopane oraz jeszcze jedno ale zasypane, podkreślam zasypane bo nie było zamurowane ale ta skarpa i tak jest w widocznym miejscu więc nie ma co kopać, doskonale wiem gdzie się znajduje jeszcze jedno wejście ale nie ma szans by wejść a szkoda...Tarzan pisze:Od pewnych starszych ludzi pracujących zawodowo kiedyś w pilskim wojsku, usłyszałem że temat podziemi pod lotniskiem jest fikcją, na moje argumenty mieli sensowne odpowiedzi.
Dokładnie mówiąc potwierdzili że pod prawie każdym budynkiem koszar "zakopanego" są po prostu schrony OPL i tylko tyle. To samo powiedzieli o starym wejściu od strony Chopina "Garaże", słyszeli o tych opowieściach na temat fabryki pod ziemią, uznają to za brednie, potwierdzili że zakłady Albatrosa składały samoloty ale w hangarach na płycie lotniska.
Reasumując "zbili mnie z tropu.."
Co sądzicie o tym?
Jakbyśmy się zebrali to może by co się tam wyłoniło a tak to du... Przerobiłem trochę tematów o Pile i tak jak jeden kolega napisał zostali tylko wierzący. Jak ktoś wybiera się na wykopki to pisać pomogę w kopaniulukaszbun pisze:Mówiąc o garażach na 100% były 2 wejścia ogółem, jedno gdzie tam teraz zostało wykopane oraz jeszcze jedno ale zasypane, podkreślam zasypane bo nie było zamurowane ale ta skarpa i tak jest w widocznym miejscu więc nie ma co kopać, doskonale wiem gdzie się znajduje jeszcze jedno wejście ale nie ma szans by wejść a szkoda...Tarzan pisze:Od pewnych starszych ludzi pracujących zawodowo kiedyś w pilskim wojsku, usłyszałem że temat podziemi pod lotniskiem jest fikcją, na moje argumenty mieli sensowne odpowiedzi.
Dokładnie mówiąc potwierdzili że pod prawie każdym budynkiem koszar "zakopanego" są po prostu schrony OPL i tylko tyle. To samo powiedzieli o starym wejściu od strony Chopina "Garaże", słyszeli o tych opowieściach na temat fabryki pod ziemią, uznają to za brednie,
potwierdzili że zakłady Albatrosa składały samoloty ale w hangarach na płycie lotniska.
Reasumując "zbili mnie z tropu.."
Co sądzicie o tym?
Witam. Jestem tu nowy. Mianowicie od dwóch dni. Ale przeczytałem cały ten wątek, każdy post od początku do końca. Przypadkiem natrafiłem na wzmiankę o "legendzie" o lotnisku w Pile (nie chce nikogo tutaj prowokować, ale póki nie ma dowodów, to ciężko to inaczej nazwać). Cała historia jest niesamowicie ciekawa, a możliwość zobaczenia wielkiej, podziemnej fabryki, pobudza wyobraźnie. Czytałem te posty i zaczynało się coś rozkręcać to temat nagle się urywał. Jak chociażby dość aktualny o Odkrywcy.pl i użyciu sondy. Wynikło w końcu coś z tego?
Parę rzeczy jest jeszcze dla mnie niezrozumiałych. Ile jest ziemi w tym tajemniczym tunelu na Chopina, że przez 7 lat tylu entuzjastów jeszcze tego nie odkopało?
Kolejna dla mnie niezrozumiała rzecz, to idzie koleś tunelem, dochodzi do zamurowanego wejścia, robi zdjęcie i kicha, koniec tematu. Jakbym ja tam doszedł to na drugi dzień wróciłbym z młotem i przecinakiem, i zająłbym się owym murem. Tyle ludzi się tu udziela. Zbierzcie się, zorganizujcie sprzęt i do dzieła. Nie piszcie o jakiś pozwoleniach itp, bo nikt wam tego nie wyda, bardziej mi to podchodzi pod szukanie alibi, niż pod prawdziwe zaangażowanie.
Mieszkam jakieś 100 km od Piły i chętnie bym zwiedził te wasze tunele, bunkry, piwnice. Chętnie zaangażowałbym się w jakieś prace mające na celu odkrycie kolejnych, jeszcze nie zbadanych miejsc. Mam jeszcze kilku znajomych, którzy chętnie by się w to zaangażowali. Jakby ktoś coś planował, chętnie przyjedziemy, zwiedzimy, pomożemy.
Pozdrawiam
Parę rzeczy jest jeszcze dla mnie niezrozumiałych. Ile jest ziemi w tym tajemniczym tunelu na Chopina, że przez 7 lat tylu entuzjastów jeszcze tego nie odkopało?
Kolejna dla mnie niezrozumiała rzecz, to idzie koleś tunelem, dochodzi do zamurowanego wejścia, robi zdjęcie i kicha, koniec tematu. Jakbym ja tam doszedł to na drugi dzień wróciłbym z młotem i przecinakiem, i zająłbym się owym murem. Tyle ludzi się tu udziela. Zbierzcie się, zorganizujcie sprzęt i do dzieła. Nie piszcie o jakiś pozwoleniach itp, bo nikt wam tego nie wyda, bardziej mi to podchodzi pod szukanie alibi, niż pod prawdziwe zaangażowanie.
Mieszkam jakieś 100 km od Piły i chętnie bym zwiedził te wasze tunele, bunkry, piwnice. Chętnie zaangażowałbym się w jakieś prace mające na celu odkrycie kolejnych, jeszcze nie zbadanych miejsc. Mam jeszcze kilku znajomych, którzy chętnie by się w to zaangażowali. Jakby ktoś coś planował, chętnie przyjedziemy, zwiedzimy, pomożemy.
Pozdrawiam
- Mateusz 24
- Polubiono: 1 raz
- Kontakt:
Heheh witamy
zdążyłeś pewnie zauważyć, że na tym forum oprócz ludzi takich jak Ty, czy nawet ja są osoby, które ciągle widzą jakieś problemy i non stop zrzędzą... Oni wiedzą lepiej, bo przeczytali książkę księdza i nie ma tematu. Nie ma dla nich nic pod ziemią na lotnisku. Owszem, swego czasu dostałem informacje, że nic nie ma pod płytą lotniska, lecz teraz ewidentnie widać, że pod ziemią w okolicach UAM i tych wszystkich koszarowców może coś być. Była mowa na forum tutaj nawet i jakichś badaniach i czymś podobnym, nie tak dawno zresztą, ale widać na zapale się skończyło.
Dobra, weźcie łom i siekierę i rozdupcmy te zamurowane drzwi i zobaczmy co za nimi jest, może tunel w głąb lotniska... :smile4: :eek:
Dodaje kolejne zdjęcia z terenu lotniska nie wiem co to (co tam było i jakie miało znaczenie) ale to jakieś ruiny zabudowań.
Dodaje kolejne zdjęcia z terenu lotniska nie wiem co to (co tam było i jakie miało znaczenie) ale to jakieś ruiny zabudowań.
A ja chodzę i kopie, jak ktoś chce dołączyć pisać emailMateusz 24 pisze:Heheh witamyzdążyłeś pewnie zauważyć, że na tym forum oprócz ludzi takich jak Ty, czy nawet ja są osoby, które ciągle widzą jakieś problemy i non stop zrzędzą... Oni wiedzą lepiej, bo przeczytali książkę księdza i nie ma tematu. Nie ma dla nich nic pod ziemią na lotnisku. Owszem, swego czasu dostałem informacje, że nic nie ma pod płytą lotniska, lecz teraz ewidentnie widać, że pod ziemią w okolicach UAM i tych wszystkich koszarowców może coś być. Była mowa na forum tutaj nawet i jakichś badaniach i czymś podobnym, nie tak dawno zresztą, ale widać na zapale się skończyło.
- czeslaw
- MODERATOR
- Polubił: 49 razy
- Polubiono: 35 razy
Ciekawe ilu z Was tak naprawdę interesuje historia lotniska? Ilu ruszyło dupę (za przeproszeniem) sprzed komputera chociażby na lotnisko, ilu szukało ludzi pracujących na lotnisku, i zajmujących się tematem. Wielu zapał ma tylko na forum, a jak co do czego to nawet na P.W. nie potrafią odpisać...Mateusz 24 pisze:... Była mowa na forum tutaj nawet i jakichś badaniach i czymś podobnym, nie tak dawno zresztą, ale widać na zapale się skończyło.
To, że się na forum nie pisze to nie znaczy, że się nic nie dzieje. Wszystko w swoim czasie. Pozdro
- czeslaw
- MODERATOR
- Polubił: 49 razy
- Polubiono: 35 razy
Jeśli się nie mylę są to ruiny byłej świniarni.123456 pisze:Dodaje kolejne zdjęcia z terenu lotniska nie wiem co to (co tam było i jakie miało znaczenie) ale to jakieś ruiny zabudowań.
Witam,
Tak w roku 1944 wyglądało drugie wejście do sztolni przeciwlotniczej (element w kształcie litery C, znajdujący się w centrum fotografii):
Pozdrawiam,
MK
Tak w roku 1944 wyglądało drugie wejście do sztolni przeciwlotniczej (element w kształcie litery C, znajdujący się w centrum fotografii):
Pozdrawiam,
MK
Panie Mateusz 24. Napisz Pan książkę o lotnisku to przeczytamy. A póki co nie interesują mnie puste słowa. Fakty kolego, fakty.
-
pneuma1977
- PRZYJACIEL
Całość skarpy z wejściami do sztolni. Pozdrawiam ks. Robert
-
pneuma1977
- PRZYJACIEL
Wersja ze styczna 1945 roku. Pozdrawiam ks. Robert
PS. może Mateusz 24, też by coś zaprezentował?
PS. może Mateusz 24, też by coś zaprezentował?
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.