Nie jestem "specem" w tej dziedzinie :wink: ale oglądałem ostatnio jeden z programów na Discovery, opowiadający o którejś z bitew z okresu I wojny światowej (niestety nie pamiętam miejsca potyczki). W czasie prac wykopaliskowych w jednym z okopów odnaleziono właśnie taki pręt (lub bardzo podobny). Tłumaczono, że były to właśnie pręty służące do budowy zasieków. W dolnej części słupek ten był lekko skręcony (jeśli dobrze pamiętam), w górne oczko wkładano pręt za pomocą którego wkręcano słupek w ziemię, następnie przez oczka przeciągano drut kolczasty. Stosowano wówczas najczęściej słupki wbijane w ziemię, niestety montaż ich wywoływał duży hałas. Co nawet gdy prace wykonywano w nocy wiązało się z tym, że wróg natychmiast kierował ogień w miejsce prac, powodując duże straty wśród pracujących żołnierzy. Z tego właśnie powodu zaczęto stosować pręty jak ze zdjęcia, aby wyeliminować hałas i ułatwić prace żołnierzom stawiającym zasieki a tym samym ograniczyć straty osobowe wśród własnego wojska. Jak pisałem nie jestem znawcą, napisałem po prostu co widziałem a co mi się z tym zdjęciem skojarzyło. Być może, ktoś bardziej obeznany z tematem sprostuje moją wypowiedź

. Pozdrawiam