Jadwiżyn
- GaWroN
Re: Jadwiżyn
Fajnie wyglądała ta elektrownia 16 lat temu . Ale muszę przyznać, że jak idę lub jadę mostem i ją widzę to obecnie lepiej wygląda , ale jej okolice nadal mnie troszkę przerażają
- GaWroN
Dobra MiReK! Masz rację za mało czasu żyję na tym świecie, żeby oceniać jak było kiedyś i teraz . Na Zielonej Dolinie mieszka dopiero 4 lata a na świecie jestem od 18 . Ale wracając do Jadwiżyna, to podobnie jak SA108 czekam na jakieś fotki
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Na literze A przystanku widoczna tabliczka NA ŻĄDANIE.
Zdjęcie chyba raczej z połowy lat 70-tych z lewej widoczna budka telefoniczna a obok prawego przystanku gruzowisko po barakach których była tam masa.
Na tym przystanku wsiadali i wysiadali pracownicy ZGK i konduktorzy w szarych prochowcach.
Zdjęcie chyba raczej z połowy lat 70-tych z lewej widoczna budka telefoniczna a obok prawego przystanku gruzowisko po barakach których była tam masa.
Na tym przystanku wsiadali i wysiadali pracownicy ZGK i konduktorzy w szarych prochowcach.
-
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 1 raz
Podobno w czasie II wojny światowej był to jakiś obóz przejściowy, lub coś podobnego. Czy ktoś z forumowiczów wie coś na ten temat???MiReK pisze:...a obok prawego przystanku gruzowisko po barakach których była tam masa...
Z tego co sie orientuje to oböz przejsciowy znajdowal sie na terenie obecnego Kauflandu.
- GaWroN
Aż trudno uwierzyć, że z dawnego pola i wielkiej pustki powstało osiedle Zielona Dolina . Odchodząc na chwilę od tematu Jadwiżyna to najbardziej mnie zastanawia jak się zmieni krajobraz i otoczenie, po tym jak powstaną inwestycje zabudowy Zalewu Koszyckiego. Może nie będzie tak wielkiego syfu jak to jest teraz. Czas pokaże
O jakim "wielkim syfie" konkretnie myślisz?GaWroN pisze:nie będzie tak wielkiego syfu jak to jest teraz
Te dwa niskie białe baraki widoczne mniej więcej pośrodku zdjęcia to właśnie pozostałość po obozie przejściowym.
W jednym z tych baraków mieściła się hurtownia Odoss. Teraz znajduje się ona na ul. Jana Styki.
-
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 1 raz
Jeszcze raz dzięki SA108. Niewiele, ale zawsze coś. Członkowie mojej rodziny (niestety już nie żyją) w czasie II WŚ byli jeńcami w tym obozie, dlatego to miejsce mnie interesuje.SA108 pisze:Coś na ten temat było tutaj: viewtopic.php?f=1&t=38&p=6150#p6150
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.