Dzisiaj płytka zakładu Villeroy & Boch który opisałem już wcześniej, a którą znalazłem w innym miejscu. Mianowicie tutaj:
Sygnatura inna, bardzo ciekawa.
A czy był w Schneidemühl sklep wyspecjalizowany w tym asortymencie? Wydaje się że tak. W książce telefonicznej z 1936 roku, znajdziemy, że na Berlinerstr. 95 (dziś Al. Wojska Polskiego), taki sklep posiadał pan Hermann Wilke.
Patrząc na plan miasta zamieszczony w książce "Piła na dawnych kartach pocztowych 1896-1945", gdzie przedstawiona jest orientacyjna numeracja domów. Można założyć, że sklep znajdował się gdzieś w okolicy cmentarza ewangelickiego.
W innym miejscu, kawałek dalej w stronę jeziora Piaszczystego, można znaleźć ogrodzenie wykonane ze starych sygnowanych podkładów kolejowych.
Pozdrawiam.
Sygnowane cegły, kafle i inne wyroby związane z budownictwem
Re: Sygnowane cegły, kafle i inne wyroby związane z budownictwem
Kolejne cegły z oznaczeniem W 13/8/88 można znaleźć w okolicy ul. Bydgoskiej 141
Sygnatury często były bardzo skrócone, zawierały tylko początkowe litery nazwiska właściciela lub nazwy cegielni. W Pile pojawia się E, ViW, W.
A może E -to skrót od Cegielni Erferta
VIW - Stowarzyszenia "Vereinigte Ziegeleien und Kalksandstein Werke, G. m. b. H" z siedzibą na Wilhelmstrasse 7, lub cegielni Vogta?
W - nazwa ulicy Wiesenthal lub po prostu Werke
Co ciekawe sygnatury ViW i W mają podobny początkowy człon numeryczny 138 -13/8 więc raczej odpada oznaczenie daty, a być może to nr zakładu? Oczywiście wszystko to wymaga dowodów i badań, może kiedyś ktoś będzie umiał jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie z których cegielni pochodzą te sygnatury.
Przy torach kolejowych w okolicy starych koszarów, znalazłem też kafel, niestety w fatalnym stanie zachowania, z sygnaturą firmy Emila Conradta.
Poznaliśmy już też kilka sklepów, oferujących w swej sprzedaży kafle piecowe. W 1930 roku było ich w Pile 5
W Muzeum Okręgowym znajdziemy reklamowy talerz firmy Preul & Berning, na którym ten asortyment jest wymieniony (Kachelofen).
Pozostałych dwóch sklepów jeszcze nie namierzyłem, ale namierzyłem najbardziej cenną sygnaturę dotycząca budowniczych Piły. A mianowicie w wyżej wzmiankowanym muzeum jest odciśnięta pieczęć cechu pilskich murarzy z 1780 roku.
Kielnia, młotek, cyrkiel, ekierka hmm...
..i pion Pozdrawiam wszystkich.
Źródła
1. Książka adresowa Piły 1930
2. "Było takie miasto Piła na dawnych kartach pocztowych 1896-1944" Maciej Usurski, Rafał Ruta.
Sygnatury często były bardzo skrócone, zawierały tylko początkowe litery nazwiska właściciela lub nazwy cegielni. W Pile pojawia się E, ViW, W.
A może E -to skrót od Cegielni Erferta
VIW - Stowarzyszenia "Vereinigte Ziegeleien und Kalksandstein Werke, G. m. b. H" z siedzibą na Wilhelmstrasse 7, lub cegielni Vogta?
W - nazwa ulicy Wiesenthal lub po prostu Werke
Co ciekawe sygnatury ViW i W mają podobny początkowy człon numeryczny 138 -13/8 więc raczej odpada oznaczenie daty, a być może to nr zakładu? Oczywiście wszystko to wymaga dowodów i badań, może kiedyś ktoś będzie umiał jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie z których cegielni pochodzą te sygnatury.
Przy torach kolejowych w okolicy starych koszarów, znalazłem też kafel, niestety w fatalnym stanie zachowania, z sygnaturą firmy Emila Conradta.
Poznaliśmy już też kilka sklepów, oferujących w swej sprzedaży kafle piecowe. W 1930 roku było ich w Pile 5
W Muzeum Okręgowym znajdziemy reklamowy talerz firmy Preul & Berning, na którym ten asortyment jest wymieniony (Kachelofen).
Pozostałych dwóch sklepów jeszcze nie namierzyłem, ale namierzyłem najbardziej cenną sygnaturę dotycząca budowniczych Piły. A mianowicie w wyżej wzmiankowanym muzeum jest odciśnięta pieczęć cechu pilskich murarzy z 1780 roku.
Kielnia, młotek, cyrkiel, ekierka hmm...
..i pion Pozdrawiam wszystkich.
Źródła
1. Książka adresowa Piły 1930
2. "Było takie miasto Piła na dawnych kartach pocztowych 1896-1944" Maciej Usurski, Rafał Ruta.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.