Mnie interesuje ten znajdujący się w północnej częsci Gładyszewa (choć ten teren podlega już pod wieś Zawada, ale głupotę tego pomijam). Czy ten symbol oznacza jedynie, że jest to najzwyczajniejsza w świecie górka zaznaczona tylko w celu orientacyjnym, czy też ma to symbolizować coś więcej, bo mi kopce kojarzą się z oddawaniem hołdu sławnym ludziom, itp. (ewentualnie kopcem kreta 8) ).
Wg mnie to nie jest jakieś szczególnie charakterystyczne miejsce ułatwiające orientację w terenie, stąd moja ciekowość, "co autor mapy miał na myśli".
Chociażby wg Wikipedii:
Kopiec - antropogeniczna forma ukształtowania powierzchni ziemi, budowla ziemna w kształcie stożka (zazwyczaj ściętego). Na terenie Europy kopce, różnej wielkości i kontrukcji, były wznoszone stosunkowo powszechnie już w czasach prehistorycznych. Pełniły wówczas rolę miejsc pochówku, a także funkcje kultowe, obronne, obserwacyjne i in. (w znacznej części przypadków ich rola jest nieznana).
W późniejszych wiekach kopce wznoszono raczej jako pamiątki ważnych wydarzeń historycznych lub w celu pośmiertnego upamiętnienia godnych tego osób, niewielkie kopce oznaczały np. granice ziem czy wsi. W związku ze znacznymi kosztami budowy i problemami z zapewnieniem trwałości budowli (erozja, spełzywanie zboczy itp.), zdaje się, czasy świetności kopców należą już do przeszłości.