Identyfikacja znalezisk
Identyfikacja znalezisk
Zakładam nowy temat, bo nie ma gdzie zamieszczać przedmiotów do identyfikacji. Jest tylko galeria skarbów. Piszcie tu nie tylko o przedmiotah o których chcecie się coś dowiedzieć, ale także o pilskich budynkach które was interesują itd.
Pierwsze moje pytanie: co to za sygnatura (mam taką butelkę niestety nie mam aparatu a więc zdjęcie ściągnięte z alledrogo).
Pierwsze moje pytanie: co to za sygnatura (mam taką butelkę niestety nie mam aparatu a więc zdjęcie ściągnięte z alledrogo).
O ile się nie mylę jest to symbol KPEV czyli kolei pruskich. A temat w którym można pisać o pilskich budynkach już jest:
viewtopic.php?t=339&start=0
viewtopic.php?t=339&start=0
lepsze fotki
Butelka z napisem Birkenwasser Drolle, 3 kubki sygnowane z fabryki porcelany w Berlinie, kilka porcelanek, lotka od pocisku moździeżowego, buteleczki... Ciekawa niemiecka książka z autografem niejakiego Hauptmann u. Komp.=Chef i pieczątką (10 kompanie Lehrregiment). Może Pan Bogdan wie co to za tajemniczy Hauptmann i jego regiment? :?: .
Fotkę książki i autografu zamieszczę na dniach. Rzeczywiście na komórce nie masz co robić tych fotek Marku... Pozdro
Fotkę książki i autografu zamieszczę na dniach. Rzeczywiście na komórce nie masz co robić tych fotek Marku... Pozdro
- BOGDAN
- PRZYJACIEL
- Podziękowano: 1 raz
Re: lepsze fotki
1 - Birkenwasser Drolle - woda brzozowa firmy Drolle. Używano jej do włosów.
2 - Hauptmann u. Komp.=Chef - kapitan XXXX, dowódca 10 kompani pułku???
Są tutaj dwie możliwości. Pierwsza, iż była to jednosta miernicza lub szkolna. Druga, że jej macierzystym garnizonem była miejscowość Lehr lub jej Szefem (patronem) był ktoś o tym nazwisku.
Pozdrawiam
2 - Hauptmann u. Komp.=Chef - kapitan XXXX, dowódca 10 kompani pułku???
Są tutaj dwie możliwości. Pierwsza, iż była to jednosta miernicza lub szkolna. Druga, że jej macierzystym garnizonem była miejscowość Lehr lub jej Szefem (patronem) był ktoś o tym nazwisku.
Pozdrawiam
- BOGDAN
- PRZYJACIEL
- Podziękowano: 1 raz
Re: Butelka
Jak wskazuje napis jest to firma berlińska.
Słowo "unverkauflich" oznacza - nie do sprzedania. Czyli butelka podlegała zwrotowi albo była to próbka reklamowa.
Pozdrawiam
Słowo "unverkauflich" oznacza - nie do sprzedania. Czyli butelka podlegała zwrotowi albo była to próbka reklamowa.
Pozdrawiam
buteleczka
Znalazłem ostatnio taką buteleczkę klimatową. Mam prośbę do szanownych forumowiczów o identyfikację. Napis na butelce głosi "G LOCKENGASSE No 4711 koln..."
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.