Cmentarze wojenne
- SA108
- MODERATOR
- Polubił: 1 raz
- Polubiono: 11 razy
Re: Cmentarze wojenne
Jakiś czas temu napisałem na Wikipedii dosyć obszerny artykuł o cmentarzu jenieckim w Leszkowie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Cmentarz_j ... -Leszkowie
Po aktualizacji forum linki do Wikipedii wreszcie wyświetlają się poprawnie
Po aktualizacji forum linki do Wikipedii wreszcie wyświetlają się poprawnie
- pavvlo
- ADMINISTRATOR
- Polubił: 64 razy
- Kontakt:
Polegli w Pierwszej Wojnie Światowej (materiał ze strony http://www.polegli.tgcp.pl).
Cmentarz przy Al. Powstańców Wielkopolskich (w materiale błędnie opisany jakoby znajdował się przy Al. Wojska Polskiego).
Cmenarz wojenny (jeniecki) w Leszkowie (z wykazem pochowanych).
Jeniecki cmentarz choleryczny.
Cmentarz przy Al. Powstańców Wielkopolskich (w materiale błędnie opisany jakoby znajdował się przy Al. Wojska Polskiego).
Cmenarz wojenny (jeniecki) w Leszkowie (z wykazem pochowanych).
Jeniecki cmentarz choleryczny.
- Aragorn
- MODERATOR
- Polubiono: 9 razy
Warto wspomnieć że za 10 lat narody Europy rozpoczną obchody stulecia pierwszej wojny światowej. Najważniejsze uroczystości odbędą się w Dniu Zwycięstwa 2018 roku. Nekropolie z okresu I wojny światowej będą w centrum uwagi społeczeństw Unii Europejskiej. Wymiana delegacji, wspólne uroczystości wielu narodów i wyznań odbędą się również na jenieckim cmentarzu w Pile - Leszkowie. Przygotowana jest na zlecenie Urzędu Miasta Piły - Ogólna Koncepcja Rewaloryzacji Zabytkowego Cmentarza Jenieckiego z Okresu I Wojny Światowej W Pile - Leszkowie. Ciekawi mnie jednak co będzie z Niemieckim Cmentarzem Zasłużonych, poległych podczas I wojny światowej. Czyżby władze miasta wstydziły się tego zapomnianego i zaniedbanego miejsca? To też historia, szkoda że z czasem zatrze ją czas, chyba na tym naszym władzom najbardziej zależy.
- pavvlo
- ADMINISTRATOR
- Polubił: 64 razy
- Kontakt:
Tutaj z grubsza jest opisana lokalizacja tego cmentarza » http://www.dawna.pila.pl/czytelnia/cmen ... ojenne.php
- Aragorn
- MODERATOR
Fotki:
1 » Kondukt pogrzebowy na cmentarz jeniecki.
2 » Pogrzeb wyznania prawosławnego.
3 » Kapelani wojskowi obozu wśród mogił.
4 » Poświęcenie pomnika jeńców angielskich, belgijskich i francuskich.
5 » Muzułmanin przy tablicy upamiętniającej zmarłych.
6 » Uroczystość poświęcenia kaplicy prawosławnej.
- obserwator
- Polubiono: 1 raz
- Kontakt:
Jadąc polną drogą z okolic Łomnicy zgodnie ze strzałką na mapce (poniżej) dojeżdża się do wąwozu dość stromo schodzącego w dół do miejsca oznaczonego na mapie Targeo jako Łomnica Młyn. W wąwozie tym dość niespodziewanie na jego zboczu jest grób. Miejsce zaskakuje - tam jest dość wąsko. Ostatnio gdy tam byłem grób był zadbany, obłożony mchem z dość nowym krzyżem. Domyślam się, że dba o niego ktoś z najbliższej okolicy. Czy to grób z czasów wojennych?
- obserwator
- Kontakt:
Grób wygląda jednak jak normalny, regularny grób. Dziwne miejsce na zboczu skarpy, tuż przy polno-leśnej drodze w wąwozie. Nie wygląda na współczesny. Wręcz odwrotnie.Patyk pisze: (...) Na folwarku Łomnica-Młyn kojarzę grób żołnierza radzieckiego, którego również przeniesiono do mauzoleum w Trzciance. (Oprócz tego, co pisałem w moim pierwszym poście) Może ktoś sobie przypomniał i go pielęgnuje? no chyba, że to jakiś współczesny wypadek albo zbrodnia?
-
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 2 razy
- Kontakt:
Miejsce to kojarze. Bywałem tam rowerem, niemniej tak jak Pan nie znam odpowiedzi na pytanie czy jest to grób czy tylko pomnik i komu jest i dlaczego tam jest postawiony.
- obserwator
- Kontakt:
Już parę razy okazywało się, że byliśmy w tych samych miejscach. Teraz z pewnością tam jest mocno błotnisto. Trudny czas dla terenowych wypraw. Pozdrówka.
-
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 2 razy
- Kontakt:
Tak. Jak pamiętam obok opuszczonego domku są o tej porze roku znaczne połacie rozmiękłej gliny. Koleiny głbokości kilkudziesięciu centymetrów.
Jeśli kiedyś czas pozwoli to razem z moim towarzyszem podróży stworzymy fotogalerie. Czas też pokaże czy jest sens.
Do zobaczenia zatem gdzieś na polnych drogach. Przyznaje że czasem przypatruje się rowerzystom czy czasem nie mam przyjemności widzieć Pana.
Jeśli kiedyś czas pozwoli to razem z moim towarzyszem podróży stworzymy fotogalerie. Czas też pokaże czy jest sens.
Do zobaczenia zatem gdzieś na polnych drogach. Przyznaje że czasem przypatruje się rowerzystom czy czasem nie mam przyjemności widzieć Pana.
Czy ktoś wie coś na temat grobów żołnierzy polskich z września 39 roku znajdujących się na cmentarzu w Leszkowie?
- SA108
- MODERATOR
- Polubił: 1 raz
- Polubiono: 11 razy
Na cmentarzu w Leszkowie spoczywają czterej żołnierze Wojska Polskiego, którzy zmarli z ran w pilskim szpitalu we wrześniu 1939 r. Są to: S. Buczek, A. Korowski, J. Mikołajczak i A. Romiński.
Cmentarze
Panie ORAGON Jeżeli już się coś pisze to nie należy pisać rzeczy nie sprawdzonych .Informuje pana ze pomnik Matwiejewa był zbudowany w kształcie gwiazdy pięcio ramiennej i właśnie w tej gwieździe byli pochowani żołnierze a właściwie oficerowie Sowieccy, jak dobrze pamiętam to chyba od kapitana wzwyż. Prawda jest że ekshumowano ich na początku lat 50 i wywożono do Leszkowa. Pisze to z pełną odpowiedzialnością ponieważ mieszkałem na przeciwko pomnika od 1945r Jeszcze dodam ze prace te wykonywały kobiety z ogrodów miejskich
- Aragorn
- MODERATOR
Tadek40 pisze:Panie ORAGON Jezeli jurz sie cos pisze to nie nalezy pisac zeczy nie sprawdzonych .Informuje pana ze pomnik Matjejewa byl zbudowany w krztalcie gwiazdy piecio ramiennej iwlasnie wtej gwiezdzie byli pochowani zolnierze a wlasciwie oficerowie Sowiedcy ,jak dobrze pamietam to chyba od kapitana wzwyz Prawda jest ze ekschumowano ich na poczatku lat 50 iwywozono do Leszkowa. Pisze to z pelna odpowiedzialnoscia poniewaz mieszkalem na przeciwko pomnika od 1945r Jeszcze dodam ze prace te wykonywaly kobiety zogroduw miejskich
Jeśli zarzuca się komuś jakieś nieścisłości to warto błędny tekst zacytować, po drugie po to jest forum by takie niuanse wyłapywać, po trzecie informacje pochodzą z rożnych źródeł i każde mówi coś innego, i na koniec prosiłbym jako moderator o pisanie poprawną polszczyzną, bez urazy oczywiście.BOGDAN pisze:"W lipcu 1945 przystąpili Rosjanie do budowy pomnika zwycięstwa by zachować dla potomności wspomnienie tych historycznych zdarzeń. W ogrodzie loży powstał pomnik wielkich wymiarów. W tym celu wyrównano obszar Logenstraße, Saarlandstraße i Gartenstraße. Do budowy zostały zwiezione z cmentarzy kolorowe kamienie nagrobne z marmuru. Pomnik imponował bardziej swoją wielkością, niż artystycznym wykonaniem. Szerokie granitowe płyty zostały tarasowato ułożone warstwami aż do cokołu. Na tym wznosił się kwadratowego kształtu właściwy pomnik aż na wysokość około 20 metrów. Ukoronowany był samolotem lecącym w kierunku zachodnim. Napisy w polskim i rosyjskim języku ogłaszały czyny bohaterskie bez podania liczby strat. Polegli rosyjscy oficerowie sztabowi spoczywali w ozdobnych pojedynczych grobach naokoło pomnika. Także wszystkie ozdobne krzewy, które zostały tutaj posadzone pochodziły również z niemieckich cmentarzy.
Podobny pomnik postawiono także w Bydgoszczy. Polacy jednak gorszyli się tym i wysadzili go jesienią. Odtąd często rosyjski patrol bywał na tym terenie, aby zapobiec podobnemu zdarzeniu w Pile.
Przy budowie tego pomnika zatrudniono setki pilan. Byli napędzani do większej wydajności pracy obietnicą, że po jego wykończeniu będą zwolnieni za linię Odra-Nysa.
Jak zawsze pozostało to także tutaj tylko obiecanką".
Tłumaczenie z - Bis zuletzt in Schneidemühl - dr Joseph Stukowski - 1975
viewtopic.php?f=2&t=17&st=0&sk=t&sd=a&start=30
viewtopic.php?f=2&t=17&st=0&sk=t&sd=a&start=60
viewtopic.php?t=138
W tych linkach znajdzie pan widoki pomnika.
Panie Aragon .Zdjęcia Pomnika to ja miałem codziennie od 1945r do 1985r w oknie i tom wskazówkę może pan sobie odpuścić . Może z pisownią mi jeszcze nie wychodzi , ale jeżeli już coś piszę to na pewno nie są to domysły ani fakty z drugiej czy nawet z piątej ręki. MOJA DOBRA RADA PISZMY TYLKO FAKTY A NIE ZASŁYSZANE WIEŚCI Żyje nas jeszcze dość dużo i na pewno podzielimy się z wami naszą wiedzą na temat PIŁY z tamtych lat POZDROWIENIA
Napis na Pomniku :
Aux soldas
Français el Belges
morts en eaplivilé
1915
Stempel : Gefangenen Lager Schneidemühl
Thomas
Aux soldas
Français el Belges
morts en eaplivilé
1915
Stempel : Gefangenen Lager Schneidemühl
Thomas
To pomnik na cmentarzu w Leszkowie. Z cmentarza w lesie na os. Górnym nie widziałem praktycznie żadnego archiwalnego zdjęcia, w przeciwieństwie do posiadającego bogatą ikonografię cmentarza w Leszkowie.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.