Liceum przy ul. Wincentego Pola
Liceum przy ul. Wincentego Pola
Na początek chciałem wszystkich serdecznie przywitać, bowiem jestem nowy na forum
Szkołę z nazwy tematu wszyscy tu w Pile dobrze znają i spora część pilan kiedyś do niej zapewne uczęszczała. Tak się składa, że mi też się zdarzyło Wiem że budynek zawdzięczamy Niemcom i nieco fururystycznemu jak na tamte czasy stylowi zwanemu bauhaus, wiem też, że przed wojna również mieściła się tam szkoła średnia (gimnnazjum im. von Steina zdaje się?) Interesują mnie bardzo przedwojenne zdjęcia wnętrza obiektu, jego uczniów (ciekawe jakie wtedy nosili mundurki i czy zagoszczą one w tym budynku ponownie ) a także wszelkie zdjęcia i informacje na temat zniszczeń wojennych. Wszelkie inne ciekawostki również bardzo mile widziane.
Pozdrawiam, lev
Szkołę z nazwy tematu wszyscy tu w Pile dobrze znają i spora część pilan kiedyś do niej zapewne uczęszczała. Tak się składa, że mi też się zdarzyło Wiem że budynek zawdzięczamy Niemcom i nieco fururystycznemu jak na tamte czasy stylowi zwanemu bauhaus, wiem też, że przed wojna również mieściła się tam szkoła średnia (gimnnazjum im. von Steina zdaje się?) Interesują mnie bardzo przedwojenne zdjęcia wnętrza obiektu, jego uczniów (ciekawe jakie wtedy nosili mundurki i czy zagoszczą one w tym budynku ponownie ) a także wszelkie zdjęcia i informacje na temat zniszczeń wojennych. Wszelkie inne ciekawostki również bardzo mile widziane.
Pozdrawiam, lev
Na początek dwa szkice wykonane przez projektanta gimnazjum - Kurta Kirsteina:
Dom połączony łącznikiem ze szkołą został zbudowany dla dyrektora gimnazjum dr. Raddatza. Teraz z tego co wiem mieszka tam jeden z byłych dyrektorów ogólniaka.
To coś na środku boiska (fontanna? kwietnik?) prawdopodobnie pozostało tylko w planach.
Dom połączony łącznikiem ze szkołą został zbudowany dla dyrektora gimnazjum dr. Raddatza. Teraz z tego co wiem mieszka tam jeden z byłych dyrektorów ogólniaka.
To coś na środku boiska (fontanna? kwietnik?) prawdopodobnie pozostało tylko w planach.
Ten budynek to typowe modernistyczne założenie. Szkoda, że pomalowano ją na tak beznadziejny kolor i zabudowano podcienie na boisku - choć trudno się temu ostatniemu dziwić. Szkole potrzebne były dodatkowe pomieszczenia, bo była przeznaczona dla znacznie mniejszej liczby uczniów.
SA108, foty się nie wczytują...
SA108, foty się nie wczytują...
Ogólniak na Pola
Sala gimnastyczna była przed wojną w tym samym miejscu co obecnie. Nawet zostały do dnia dzisiejszego przedwojenne przyrządy do ćwiczeń, np. kozioł do skoków. Przed wojną podłoga wykładana była korkiem, z których wycinanano zaraz po wojnie wkładki do butów, stąd uległa ona zniszczeniu. Być może były jakieś plany większej sali gimnastycznej...
pozdrawiam
Piotr
pozdrawiam
Piotr
Witam serdecznie dawno mnie tutaj na tym forum nie było hmm..
Jestem uczennicą Pola tak się składa, i wszystko co jest z nią związane bardzo mnie ciekawi... także interesowały by mnie zdjęcia i jakieś ciekawości. Na lekcji biologi na zastępstwach od czasu do czasu opowie nam Pan od Biologi coś o tej szkole... ale dla mnie w sumie to nic...
i najchętniej dowiedziałabym się coś o niej...
dość chaotycznie pisze ...
pozdrawiam
Jestem uczennicą Pola tak się składa, i wszystko co jest z nią związane bardzo mnie ciekawi... także interesowały by mnie zdjęcia i jakieś ciekawości. Na lekcji biologi na zastępstwach od czasu do czasu opowie nam Pan od Biologi coś o tej szkole... ale dla mnie w sumie to nic...
i najchętniej dowiedziałabym się coś o niej...
dość chaotycznie pisze ...
pozdrawiam
W trakcie trwającego teraz remontu szkoły rozebrano szatnię którą kiedyś "wbudowano" w podcienia od strony auli i przy okazji odsłonięto te podcienia. Nie wiem czy pozostawi się je w obecnym stanie czy zostaną z powrotem zabudowane.Bocian pisze:Szkoda, że pomalowano ją na tak beznadziejny kolor i zabudowano podcienie na boisku - choć trudno się temu ostatniemu dziwić. Szkole potrzebne były dodatkowe pomieszczenia, bo była przeznaczona dla znacznie mniejszej liczby uczniów.
I nie ma się czemu dziwić bo architekturę modernistyczną (do której niewątpliwie należy budynek liceum) cechował m.in. biały kolor elewacji. Polecam przyjrzenie się prekursorskim założeniom modernistycznym, jak chociażby szkoła Bauhausu w Dessau, autorstwa Waltera Gropiusa.Filip pisze:Jak najbardziej się zgadzam. Widziałem jak remontowali, jak było całe białe, budynek wyglądał o niebo lepiej.RR pisze:A nowy kolor elewacji jest chyba jeszcze gorszy od poprzedniego...Szkoda, że pomalowano ją na tak beznadziejny kolor
Może nie zawsze cechowała biała elewacja, ale niewątpliwie bardzo często. Przykłady można mnożyć.Emilca pisze:I nie ma się czemu dziwić bo architekturę modernistyczną (do której niewątpliwie należy budynek liceum) cechował m.in. biały kolor elewacji. Polecam przyjrzenie się prekursorskim założeniom modernistycznym, jak chociażby szkoła Bauhausu w Dessau, autorstwa Waltera Gropiusa.
Najzabawniejsze, że konserwator zabytków wyraził zgodę na ten kolor... Jestem akurat w Pile, to może sam pojadę obejrzeć.
Nie wierze że konserwator to zrobił! Coś zaczynam wątpić w kompetencje i znajomość historii sztuki tego urzędnika.
A tak naprawdę tynk od razu był biały, wiec miasto musiało kupować farbę, co wiąże się z wyższymi kosztami. Nie mogli zostawić tak jak jest a farbę wykorzystać na kamienicę albo zaoszczędzić? Kurna, logika miasta mnie doprowadza do szewskiej pasji.
A tak naprawdę tynk od razu był biały, wiec miasto musiało kupować farbę, co wiąże się z wyższymi kosztami. Nie mogli zostawić tak jak jest a farbę wykorzystać na kamienicę albo zaoszczędzić? Kurna, logika miasta mnie doprowadza do szewskiej pasji.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.