Lata odbudowy Piły na fotografii
Re: Lata odbudowy Piły na fotografii
Czy ktoś posiada widokówki Piły wydane po 1945 r.
- Aragorn
- MODERATOR
- Polubiono: 12 razy
Zajrzyj tutaj » viewtopic.php?f=11&t=874
Może ktoś ma pocztówki z lat 50, 60 i 70.
Dot. fotografii nr 61 - targowisko przy ul. Wodnej. Zajmowało ono teren na którym stoi obecnie wieżowiec "Piła Wita" plus trochę okolicznego terenu od strony północnej. Na terenie zajmowanym przez budynek PKO na al. Piastów i jego łącznika przy ul. 1 Maja (i na ich zapleczu) znajdował się skwer na którym stały również budki takie jak na fotografii 61.
- Krzysztof Ju
- MODERATOR
- Polubił: 37 razy
- Polubiono: 39 razy
swietarodzina.pila.pl pisze:
Z kart kronik odc. 7: Piła, jakiej już nie ma
W siódmym odcinku wakacyjnego cyklu „Z kart kronik” postanowiliśmy skonfrontować stare zdjęcia z kroniki z obecnym stanem.
W jednej z pierwszych kronik (ok. lat 60. i 70. ubiegłego wieku) znaleźliśmy klika zdjęć, przedstawiających centrum miasta. Prawdopodobnie te ujęcia nie były nigdzie jeszcze publikowane!
Zrobienie takiego samego ujęcia jak sprzed laty, dziś nie jest łatwym zadaniem. Zasadzone w tamtych latach drzewa i krzewy uniemożliwiają dokładne porównanie zdjęć.
Zobacz poprzednie odcinki wakacyjnego cyklu „Z kart kronik”
Rok: 1962 – Mandat za Matkę Boską Częstochowską»
Rok: 1974 – Wyświęceni w Świętej Rodzinie»
Rok: 1984 – Morderstwo ks. Popiełuszki»
Rok: 1978 – Salezjanie budują kościół na os. Górnym»
Rok: 1996 – Tysięczne tłumy za Matką Boską Fatimską»
Rok: 1998 – Pierwszy powojenny krzyż w Pile»
Na kolejne odcinki zapraszamy w każdą wakacyjną niedzielę!
Źródło: www.swietarodzina.pila.pl
Data wydania: 16 sierpnia 2015
- Krzysztof Ju
- MODERATOR
Zdjęcia z pierwszej połowy lat 60. XX wieku zeskanowane z albumu pt. "Wielkopolska" opublikowanego w 1966 roku. Na stronach 96-99 znajduje się sześć zdjęć z Piły, na które natknąłem się w serwisie fotopolska.eu, ale jak się później okazało, były w serwisie źle opisane i lekko przycięte na bokach. Album jest dostępny w czytelni biblioteki przy ul. Buczka. Opis bibliograficzny i okładka poniżej. Poza Piłą, z pobliskich miejscowości, są również fotografie: Ujścia, Chodzieży, okolic Chodzieży, Trzcianki, Czarnkowa.
Zdjęcie ze strony 96. Oryginalny podpis pod zdjęciem: Piła. Widok ogólny • Пила. Общий вид • Piła. General View • Piła. Gesamtansicht. Autor: J. Stanisławski.
Zdjęcia ze strony 97. Oryginalny podpis dla obu zdjęć: Piła. Nowe budownictwo mieszkaniowe • Пила. Новое жилое строительство • Piła. New Housing Construction • Wohnungsneubauten in Piła. Autor: E. Kitzman.
Zdjęcie ze strony 98. Oryginalny podpis pod zdjęciem: Pilski Dom Kultury • Дом культуры в Пиле • Piła. House of Culture • Kulturhaus in Piła. Autor: B. Miedza.
Zdjęcie ze strony 98. Oryginalny podpis nad zdjęciem: Czytelnia w Domu Kultury • Читальный зал в Доме культуры • Reading-room in the House of Culture • Leseraum in Kulturhaus. Autor: J. Stanisławski.
Zdjęcie ze strony 99. Oryginalny podpis przy zdjęciu: Piła. Pomnik Stanisława Staszica • Пила. Памятник Станиславy Сташицy • Piła. Stanisław Staszic Monument • Piła. Denkmal des Stanisław Staszic. Autor: B. Cynalewski.
Kod: Zaznacz cały
Wielkopolska / fot. S. Arczyński [et al.] ; oprac. Stanisław Cozaś ; oprac.graf. Zbigniew Kaja ; przedm. F. Szczerbal. - Poznań : Wydawnictwo Poznańskie, 1966. - 241,[1]s. : il. ; 25 cm.
Zdjęcie ze strony 96. Oryginalny podpis pod zdjęciem: Piła. Widok ogólny • Пила. Общий вид • Piła. General View • Piła. Gesamtansicht. Autor: J. Stanisławski.
Zdjęcia ze strony 97. Oryginalny podpis dla obu zdjęć: Piła. Nowe budownictwo mieszkaniowe • Пила. Новое жилое строительство • Piła. New Housing Construction • Wohnungsneubauten in Piła. Autor: E. Kitzman.
Zdjęcie ze strony 98. Oryginalny podpis pod zdjęciem: Pilski Dom Kultury • Дом культуры в Пиле • Piła. House of Culture • Kulturhaus in Piła. Autor: B. Miedza.
Zdjęcie ze strony 98. Oryginalny podpis nad zdjęciem: Czytelnia w Domu Kultury • Читальный зал в Доме культуры • Reading-room in the House of Culture • Leseraum in Kulturhaus. Autor: J. Stanisławski.
Zdjęcie ze strony 99. Oryginalny podpis przy zdjęciu: Piła. Pomnik Stanisława Staszica • Пила. Памятник Станиславy Сташицy • Piła. Stanisław Staszic Monument • Piła. Denkmal des Stanisław Staszic. Autor: B. Cynalewski.
- Krzysztof Ju
- MODERATOR
"U Szwagra" - lokalik otwarty 01 maja 1980 r. i to ja to wymyśliłem.ad7 pisze:Zdjęcie J17 przedstawia kamienicę gdzie chodziło się na kultową Pizzę U Szwagra.
Natomiast J16 pokazuje centralnie księgarnię muzyczną.
Nie przypominam sobie aby Bieruta była jednokierunkową, a jednak.
Super fotasy:)
-
- Kontakt:
Szukałem zdjęć dawnej Piły dla ojca, dzięki!
- Krzysztof Ju
- MODERATOR
Od 19 maja br. na fanpage (i Instagramie) Miasta Piła co czwartek są publikowane powojenne zdjęcia Piły. Poniżej dotychczas opublikowane. Przy okazji: znaleźć można tam też zdjęcia z remontu wieży ciśnień.
Zdjęcie autorstwa Stanisława Pręgowskiego pochodzi z ulotki "Piła - widoki miasta" wydanej przez Urząd Miasta.
Ten obiekt niedawno uzyskał nowy "look" zbliżony jak widać do początkowego. Zdjęcie pochodzi z publikacji "Szkice Piły" wydanej w 1985 r. przez Towarzystwo Miłośników Miasta Piły oraz Wydział Kultury i Sztuki UM.
Zdjęcie autorstwa Stanisława Pręgowskiego pochodzi z ulotki "Piła - widoki miasta" wydanej przez Urząd Miasta.
Ten obiekt niedawno uzyskał nowy "look" zbliżony jak widać do początkowego. Zdjęcie pochodzi z publikacji "Szkice Piły" wydanej w 1985 r. przez Towarzystwo Miłośników Miasta Piły oraz Wydział Kultury i Sztuki UM.
- Krzysztof Ju
- MODERATOR
Pocztówki znalezione na blogu "Pocztówkowe podróże po Polsce" pod adresem http://polskiewidokowki.blogspot.com/2014/08/pia.html
- Krzysztof Ju
- MODERATOR
- Krzysztof Ju
- MODERATOR
- Kanclerz
- PRZYJACIEL
- Polubił: 3 razy
Ostatnie zdjęcie dla tych co w kółko powtarzają, że "za komuny był tylko ocet i sól".
Masz rację, ja pamiętam te opluwane dziś czasy, w sklepach było pełno towaru.
No oczywiście nie taki asortyment jaki jest dzisiaj, ale każdy mógł znaleźć dla siebie to co potrzebował.
Owszem kiedy nastała Solidarność i stan wojenny, półki były puste, sól, kompoty, ocet. A czy wiecie dlaczego? ha.....
Moja matka była księgową w Wojewódzkiej Hurtowni Spożywczej, przy ul. Towarowej. Dziś tam połowę budynków nie istnieje. Jest chyba magazyn meblowy od strony torów kolejowych.
Otóż konwoje transportu zamówionego do Piły nie docierały. A zamawiano wszystko co potrzeba. Natomiast całe sterty towaru odkrywano porzucone w lasach, kurczaki, pomarańcze, mąka. Odkryli to pilscy kierowcy z Hurtowni Spożywczej. Taki sabotaż nie robiła komuna aby na siebie zrobić wyrok. Zgłaszano na ówczesną Milicję. Milicja niestety bała się cokolwiek zrobić. Towar który nie dochodził do Piły, a odkryty po lasach nie można było go zabrać ze wzg. sanitarnych i zaksięgować jako przychód. W większych magazynach z których wysyłano niszczono dokumenty, jakby towaru nigdy nie było. A wtedy były puste półki!
Ale kto o tym dzisiaj wie lub chce wiedzieć?
Oficjalnie, sami pracownicy w Hurtowni mówili, że komuna tego by nie zrobiła. Tylko sabotaż przez ludzi Solidarności, aby ludzi nastawić przeciwko całemu Rządowi. A sami rozpowiadali, że szynki wywoziła komuna do ZSSR. I szynki znajdowano po lasach. To wiem od mojej matki, która wiele mogła by o tym opowiedzieć.
Pozdrawiam
No oczywiście nie taki asortyment jaki jest dzisiaj, ale każdy mógł znaleźć dla siebie to co potrzebował.
Owszem kiedy nastała Solidarność i stan wojenny, półki były puste, sól, kompoty, ocet. A czy wiecie dlaczego? ha.....
Moja matka była księgową w Wojewódzkiej Hurtowni Spożywczej, przy ul. Towarowej. Dziś tam połowę budynków nie istnieje. Jest chyba magazyn meblowy od strony torów kolejowych.
Otóż konwoje transportu zamówionego do Piły nie docierały. A zamawiano wszystko co potrzeba. Natomiast całe sterty towaru odkrywano porzucone w lasach, kurczaki, pomarańcze, mąka. Odkryli to pilscy kierowcy z Hurtowni Spożywczej. Taki sabotaż nie robiła komuna aby na siebie zrobić wyrok. Zgłaszano na ówczesną Milicję. Milicja niestety bała się cokolwiek zrobić. Towar który nie dochodził do Piły, a odkryty po lasach nie można było go zabrać ze wzg. sanitarnych i zaksięgować jako przychód. W większych magazynach z których wysyłano niszczono dokumenty, jakby towaru nigdy nie było. A wtedy były puste półki!
Ale kto o tym dzisiaj wie lub chce wiedzieć?
Oficjalnie, sami pracownicy w Hurtowni mówili, że komuna tego by nie zrobiła. Tylko sabotaż przez ludzi Solidarności, aby ludzi nastawić przeciwko całemu Rządowi. A sami rozpowiadali, że szynki wywoziła komuna do ZSSR. I szynki znajdowano po lasach. To wiem od mojej matki, która wiele mogła by o tym opowiedzieć.
Pozdrawiam
- Krzysztof Ju
- MODERATOR
Tygodnik Pilski pisze:
Zobaczcie, jak wyglądała Piła na archiwalnych fotografiach
Zobaczcie archiwalne zdjęcia Piły, pochodzące z konkursu fotograficznego "To był świat w zupełnie starym stylu - fotografie z albumów rodzinnych pilan".
Zdjęcia nadesłane przez Joannę Zadrożną (wyróżnienie)
Zdjęcie z albumu Łukasza Świderskiego
Przedszkole kolejowe, ul. Kwiatowa, 1956 r. (Kamila Drop)
Zdjęcie z rodzinnego albumu Jerzego Gawrona
Zdjęcie kominiarzy z lat 50-tych zdobyło główną nagrodę w konkursie PWSZ (Joanna Kryza)
Zdjęcie nadesłane na konkurs przez Kamilę Drop
Pracownicy budowlani na terenie lotniska w Pile (Alicja Bober)
Zdjęcie zgłoszone na konkurs przez Karolinę Furmańczyk
Źródło: www.pila.naszemiasto.pl
Data wydania: 12 maja 2012
- Krzysztof Ju
- MODERATOR
Na swoim fanpage Pilska Grupa Pasjonatów Fotografii "KADR" opublikowała 17 maja br. zdjęcia Piły z lat 80-tych autorstwa Czesława Roweckiego.
facebook.com/kadr.pgpf pisze:PIŁA LAT 80, czyli - OTWIERAMY SKARBCZYK CZESŁAWA....
Autorem tych ciekawych, nostalgicznych fotografii jest Czesław Rowecki, nasz nowy kolega z Grupy Kadr.
Oto co zechciał nam opowiedzieć o sobie:
"Zacząłem fotografować gdy miałem około 20 lat. Pierwszym moim aparatem była Smiena, później: Fied, Zenit, Praktika a obecnie Canon.
Pamiętam, że wszystko zaczęło się podczas wizyty u kolegi, który wlaśnie wywoływał zdjęcia - ogromnie mi się spodobało, jak wkładał biały papier do kuwety, a po chwili pojawiał się na nim obraz =D
Myślę, że to on zaraził mnie fotografią, bo po tamtej wizycie, sam zacząłem robić zdjęcia, najpierw na Krokusie, a później kupiłem Olimpusa.
Właściwie, to fotografuję wszystko co mnie otacza, chociaż muszę się przyznać, że preferuję przyrodę,....... bo jej nie trzeba prosić o uśmiech =D
Jestem samoukiem, ale wielki wpływ na moje podejście do fotografii miał kontakt ze Stanisławem Pręgowskim - prawdziwym mistrzem tej sztuki...."
Super foty
Gdzie jest zrobione zdjęcie nr 1?
Gdzie jest zrobione zdjęcie nr 1?
- Krzysztof Ju
- MODERATOR
Żeromskiego z widokiem na skrzyżowanie z Wyszyńskiego ku Ceglanej.
https://www.google.com/maps/@53.1473732 ... 312!8i6656
https://www.google.com/maps/@53.1473732 ... 312!8i6656
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.