Lata odbudowy Piły na fotografii

Fakty, wydarzenia i ciekawostki z życia powojennej Piły w nawiązaniu do historii.
Nast

Re: Lata odbudowy Piły na fotografii

Post autor: Nast »

Czy ktoś posiada widokówki Piły wydane po 1945 r.
Awatar użytkownika
Aragorn
MODERATOR
Polubiono: 12 razy

Post autor: Aragorn »

Zajrzyj tutaj » viewtopic.php?f=11&t=874
Nast

Może ktoś ma pocztówki z lat 50, 60 i 70.
Nast

seba691 pisze:61. Obrazek
Dot. fotografii nr 61 - targowisko przy ul. Wodnej. Zajmowało ono teren na którym stoi obecnie wieżowiec "Piła Wita" plus trochę okolicznego terenu od strony północnej. Na terenie zajmowanym przez budynek PKO na al. Piastów i jego łącznika przy ul. 1 Maja (i na ich zapleczu) znajdował się skwer na którym stały również budki takie jak na fotografii 61.
Awatar użytkownika
Krzysztof Ju
MODERATOR
Polubił: 37 razy
Polubiono: 39 razy

Post autor: Krzysztof Ju »

swietarodzina.pila.pl pisze:Obrazek

Z kart kronik odc. 7: Piła, jakiej już nie ma

W siódmym odcinku wakacyjnego cyklu „Z kart kronik” postanowiliśmy skonfrontować stare zdjęcia z kroniki z obecnym stanem.

W jednej z pierwszych kronik (ok. lat 60. i 70. ubiegłego wieku) znaleźliśmy klika zdjęć, przedstawiających centrum miasta. Prawdopodobnie te ujęcia nie były nigdzie jeszcze publikowane!

Zrobienie takiego samego ujęcia jak sprzed laty, dziś nie jest łatwym zadaniem. Zasadzone w tamtych latach drzewa i krzewy uniemożliwiają dokładne porównanie zdjęć.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Zobacz poprzednie odcinki wakacyjnego cyklu „Z kart kronik”
Rok: 1962 – Mandat za Matkę Boską Częstochowską»
Rok: 1974 – Wyświęceni w Świętej Rodzinie»
Rok: 1984 – Morderstwo ks. Popiełuszki»
Rok: 1978 – Salezjanie budują kościół na os. Górnym»
Rok: 1996 – Tysięczne tłumy za Matką Boską Fatimską»
Rok: 1998 – Pierwszy powojenny krzyż w Pile»
Na kolejne odcinki zapraszamy w każdą wakacyjną niedzielę!

Źródło: www.swietarodzina.pila.pl
Data wydania: 16 sierpnia 2015
Awatar użytkownika
Krzysztof Ju
MODERATOR

Zdjęcia z pierwszej połowy lat 60. XX wieku zeskanowane z albumu pt. "Wielkopolska" opublikowanego w 1966 roku. Na stronach 96-99 znajduje się sześć zdjęć z Piły, na które natknąłem się w serwisie fotopolska.eu, ale jak się później okazało, były w serwisie źle opisane i lekko przycięte na bokach. Album jest dostępny w czytelni biblioteki przy ul. Buczka. Opis bibliograficzny i okładka poniżej. Poza Piłą, z pobliskich miejscowości, są również fotografie: Ujścia, Chodzieży, okolic Chodzieży, Trzcianki, Czarnkowa.

Obrazek

Kod: Zaznacz cały

Wielkopolska / fot. S. Arczyński [et al.] ; oprac. Stanisław Cozaś ; oprac.graf. Zbigniew Kaja ; przedm. F. Szczerbal. - Poznań : Wydawnictwo Poznańskie, 1966. - 241,[1]s. : il. ; 25 cm. 
Obrazek
Zdjęcie ze strony 96. Oryginalny podpis pod zdjęciem: Piła. Widok ogólny • Пила. Общий вид • Piła. General View • Piła. Gesamtansicht. Autor: J. Stanisławski.

Obrazek Obrazek
Zdjęcia ze strony 97. Oryginalny podpis dla obu zdjęć: Piła. Nowe budownictwo mieszkaniowe • Пила. Новое жилое строительство • Piła. New Housing Construction • Wohnungsneubauten in Piła. Autor: E. Kitzman.

Obrazek
Zdjęcie ze strony 98. Oryginalny podpis pod zdjęciem: Pilski Dom Kultury • Дом культуры в Пиле • Piła. House of Culture • Kulturhaus in Piła. Autor: B. Miedza.

Obrazek
Zdjęcie ze strony 98. Oryginalny podpis nad zdjęciem: Czytelnia w Domu Kultury • Читальный зал в Доме культуры • Reading-room in the House of Culture • Leseraum in Kulturhaus. Autor: J. Stanisławski.

Obrazek
Zdjęcie ze strony 99. Oryginalny podpis przy zdjęciu: Piła. Pomnik Stanisława Staszica • Пила. Памятник Станиславy Сташицy • Piła. Stanisław Staszic Monument • Piła. Denkmal des Stanisław Staszic. Autor: B. Cynalewski.
Awatar użytkownika
Krzysztof Ju
MODERATOR

Dzięki uprzejmości pana Adama Szumana udostępniamy zdjęcia powojennej Piły wykonane przez nieznanego nam autora.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
feder8

Post autor: feder8 »

ad7 pisze:Zdjęcie J17 przedstawia kamienicę gdzie chodziło się na kultową Pizzę U Szwagra.
Natomiast J16 pokazuje centralnie księgarnię muzyczną.
Nie przypominam sobie aby Bieruta była jednokierunkową, a jednak.
Super fotasy:)
"U Szwagra" - lokalik otwarty 01 maja 1980 r. i to ja to wymyśliłem.
n0timportant
Kontakt:

Post autor: n0timportant »

Szukałem zdjęć dawnej Piły dla ojca, dzięki!
Awatar użytkownika
Krzysztof Ju
MODERATOR

Od 19 maja br. na fanpage (i Instagramie) Miasta Piła co czwartek są publikowane powojenne zdjęcia Piły. Poniżej dotychczas opublikowane. Przy okazji: znaleźć można tam też zdjęcia z remontu wieży ciśnień.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zdjęcie autorstwa Stanisława Pręgowskiego pochodzi z ulotki "Piła - widoki miasta" wydanej przez Urząd Miasta.

Obrazek
Ten obiekt niedawno uzyskał nowy "look" zbliżony jak widać do początkowego. Zdjęcie pochodzi z publikacji "Szkice Piły" wydanej w 1985 r. przez Towarzystwo Miłośników Miasta Piły oraz Wydział Kultury i Sztuki UM.
Awatar użytkownika
Krzysztof Ju
MODERATOR

Pocztówki znalezione na blogu "Pocztówkowe podróże po Polsce" pod adresem http://polskiewidokowki.blogspot.com/2014/08/pia.html

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysztof Ju
MODERATOR

Zdjęcie wypatrzone przez Aragorna na fejsie Tadeusza Hieronima Rzepki.

Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysztof Ju
MODERATOR

Dzięki uprzejmości pani Agnieszki Kamiennik udostępniamy zdjęcia znalezione u jej dziadka. Widać na nich babcię z mamą pani Agnieszki, rok około 1955. Zdjęcia 2 i 3 to blok przy ul. 14 Lutego 3. Na ostatnim zdjęciu widać pewien zakaz ;)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kanclerz
PRZYJACIEL
Polubił: 3 razy

Post autor: Kanclerz »

Ostatnie zdjęcie dla tych co w kółko powtarzają, że "za komuny był tylko ocet i sól".
Awatar użytkownika
Tom
PRZYJACIEL
Polubiono: 1 raz

Post autor: Tom »

Masz rację, ja pamiętam te opluwane dziś czasy, w sklepach było pełno towaru.
No oczywiście nie taki asortyment jaki jest dzisiaj, ale każdy mógł znaleźć dla siebie to co potrzebował.

Owszem kiedy nastała Solidarność i stan wojenny, półki były puste, sól, kompoty, ocet. A czy wiecie dlaczego? ha.....

Moja matka była księgową w Wojewódzkiej Hurtowni Spożywczej, przy ul. Towarowej. Dziś tam połowę budynków nie istnieje. Jest chyba magazyn meblowy od strony torów kolejowych.

Otóż konwoje transportu zamówionego do Piły nie docierały. A zamawiano wszystko co potrzeba. Natomiast całe sterty towaru odkrywano porzucone w lasach, kurczaki, pomarańcze, mąka. Odkryli to pilscy kierowcy z Hurtowni Spożywczej. Taki sabotaż nie robiła komuna aby na siebie zrobić wyrok. Zgłaszano na ówczesną Milicję. Milicja niestety bała się cokolwiek zrobić. Towar który nie dochodził do Piły, a odkryty po lasach nie można było go zabrać ze wzg. sanitarnych i zaksięgować jako przychód. W większych magazynach z których wysyłano niszczono dokumenty, jakby towaru nigdy nie było. A wtedy były puste półki!

Ale kto o tym dzisiaj wie lub chce wiedzieć?
Oficjalnie, sami pracownicy w Hurtowni mówili, że komuna tego by nie zrobiła. Tylko sabotaż przez ludzi Solidarności, aby ludzi nastawić przeciwko całemu Rządowi. A sami rozpowiadali, że szynki wywoziła komuna do ZSSR. I szynki znajdowano po lasach. To wiem od mojej matki, która wiele mogła by o tym opowiedzieć.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Krzysztof Ju
MODERATOR

Tygodnik Pilski pisze:Obrazek

Zobaczcie, jak wyglądała Piła na archiwalnych fotografiach

Zobaczcie archiwalne zdjęcia Piły, pochodzące z konkursu fotograficznego "To był świat w zupełnie starym stylu - fotografie z albumów rodzinnych pilan".

Obrazek Obrazek
Zdjęcia nadesłane przez Joannę Zadrożną (wyróżnienie)

Obrazek
Zdjęcie z albumu Łukasza Świderskiego

Obrazek Obrazek
Przedszkole kolejowe, ul. Kwiatowa, 1956 r. (Kamila Drop)

Obrazek
Zdjęcie z rodzinnego albumu Jerzego Gawrona

Obrazek
Zdjęcie kominiarzy z lat 50-tych zdobyło główną nagrodę w konkursie PWSZ (Joanna Kryza)

Obrazek
Zdjęcie nadesłane na konkurs przez Kamilę Drop

Obrazek
Pracownicy budowlani na terenie lotniska w Pile (Alicja Bober)

Obrazek
Zdjęcie zgłoszone na konkurs przez Karolinę Furmańczyk

Źródło: www.pila.naszemiasto.pl
Data wydania: 12 maja 2012
Awatar użytkownika
Krzysztof Ju
MODERATOR

Na swoim fanpage Pilska Grupa Pasjonatów Fotografii "KADR" opublikowała 17 maja br. zdjęcia Piły z lat 80-tych autorstwa Czesława Roweckiego.
facebook.com/kadr.pgpf pisze:PIŁA LAT 80, czyli - OTWIERAMY SKARBCZYK CZESŁAWA....

Autorem tych ciekawych, nostalgicznych fotografii jest Czesław Rowecki, nasz nowy kolega z Grupy Kadr.
Oto co zechciał nam opowiedzieć o sobie:
"Zacząłem fotografować gdy miałem około 20 lat. Pierwszym moim aparatem była Smiena, później: Fied, Zenit, Praktika a obecnie Canon.
Pamiętam, że wszystko zaczęło się podczas wizyty u kolegi, który wlaśnie wywoływał zdjęcia - ogromnie mi się spodobało, jak wkładał biały papier do kuwety, a po chwili pojawiał się na nim obraz =D
Myślę, że to on zaraził mnie fotografią, bo po tamtej wizycie, sam zacząłem robić zdjęcia, najpierw na Krokusie, a później kupiłem Olimpusa.

Właściwie, to fotografuję wszystko co mnie otacza, chociaż muszę się przyznać, że preferuję przyrodę,....... bo jej nie trzeba prosić o uśmiech =D

Jestem samoukiem, ale wielki wpływ na moje podejście do fotografii miał kontakt ze Stanisławem Pręgowskim - prawdziwym mistrzem tej sztuki...."

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Wesołek

Post autor: Wesołek »

Super foty :)

Gdzie jest zrobione zdjęcie nr 1?
Awatar użytkownika
Krzysztof Ju
MODERATOR

Żeromskiego z widokiem na skrzyżowanie z Wyszyńskiego ku Ceglanej.

https://www.google.com/maps/@53.1473732 ... 312!8i6656
Wesołek

Post autor: Wesołek »

Na tej fotce widać z prawej strony kamieniczkę, w bardzo dobrym stanie i moim zdaniem pełnej wartości użytkowej. Niestety zburzono ją, a na jej miejscu nic nie wybudowano.

Obrazek

Obecnie:
Obrazek

Ciekawe, czemu ją zburzono, może ktoś mnie oświeci jakie mogły być ku temu powody? :)
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się