Czy są filmy o Pile/Schneidemühl?

Wszystko co nie pasuje do tematów powyżej a związane jest z historią Piły i okolic.
RL

Post autor: RL »

Wg mnie czarną datą w najnowszej historii Polski powinny być dni 4-11 lutego 1945 roku. W tych dniach powstał zarys świata w jakim żyliśmy do 1989 roku. Zachód odwrócił się od nas i oddał jako zdobycz Stalinowi.
Wiele mówi się że Armia Czerwona była wyzwolicielką naszego kraju. Ja uważam, że wyzwolicielką to była do osiągnięcia granicy z 16.09.1939r. Później była to tylko armia zdobywców realizująca wcześniejsze plany ekspansji na zachód ustroju "mlekiem i miodem płynącym".
Nie jestem miłośnikiem ustroju który minął, ale uważam, że należy się szacunek dla tych którzy budowali tu w zasadzie od podstaw Polskę. Znałem kilku z nich i zapewniam, że to nie byli komuniści tylko Polacy.
Film był wizytówką, dzisiaj można by rzec reklamą PPB. A komentarz w filmie, no cóż takie były czasy.
Koniec OT z mojej strony.
Pozdrawiam
Bocian
PRZYJACIEL

Post autor: Bocian »

Jako student architektury muszę kilka rzeczy koniecznie sprostować, bo widzę w tej dyskusji sporo nieścisłości.
Ktoś powiedział, że w Pile mamy w urbanistyce i architekturze socrealizm. Oczywiście to bzdura. Nie przypominam sobie niczego, co w Pile podchodziłoby pod tę kategorię. Może dlatego, że w czasie rozkwitu socrealizmu, Piły nie odbudowywano na dużą skalę. Po prostu przespalismy socrealizm w Polsce.
Przypomnę, że socrealizm to - w skrócie - raczej monumentalne budynki z dużą ilością rzeźb, płaskorzeźb, kolumien i rozmaitych klasycyzujących detali. Oczywiście tematem tych płaskorzeźb jest klasa robotnicza. Nie ma jednego socrealizmu - wszędzie wygląda nieco inaczej.
Przykłady w Polsce: Nowa Huta, MDM, Pałac Kultury.
To, co mamy w Pile to urbanistyka modernistyczna, choć nie do końca, bo wciśnięta w starą siatkę ulic. Teraz oczywiście się od tego odchodzi, bo ten model się nie sprawdza. Urbanistyka modernistyczna to szerokie arterie, wielopoziomowe skrzyżowania, oddzielenie ruchu pieszego od samochodowego, budynki stojące dowolnie względem ulic, ale zorientowane według stron świata. Bloki, dużo bloków z dużą ilością terenów wspólnych i zieleni. Architektura - brak ornametów, prefabrykaty, na pierwszy plan wychodzi funkcja i konstrukcja. Forma jest raczej ich pochodną.
I tu pojawia się mit, który trzeba obalić - wszyscy powtarzają, że bloki to wymysł komunistów. Nie jest to prawdą. Pierwsza była Jednostka Marsylska zaprojektowana przez LeCorbusiera. Potem powstawały podobne w Berlinie i w innych miastach Europy Zachodniej. Nie można oczywiście zapominać o Brasilii - modernistycznym mieście wybudowanym od podstaw. Oczywiście ten sposób budowania przejęli sowieci, ale ich warunki ekonomiczne i potrzeby ideologiczne (kontrola społeczeństwa), sprawiły, że to zostało mocno wypaczone.

Na koniec, jako ciekawostka, wątek na forum Skyscrapercity o Brutalizmie (większość realizacji pochodzi z zachodu): http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=542259 Przejrzyjcie sobie chociaż zdjęcia....
Awatar użytkownika
SA108
MODERATOR
Podziękowano: 3 razy

Post autor: SA108 »

Ktoś powiedział, że w Pile mamy w urbanistyce i architekturze socrealizm. Oczywiście to bzdura. Nie przypominam sobie niczego, co w Pile podchodziłoby pod tę kategorię.
Osiedle w rejonie Sikorskiego chyba dałoby się podciągnąć pod socrealizm?
Filip

Post autor: Filip »

Bocian pisze: Przypomnę, że socrealizm to - w skrócie - raczej monumentalne budynki z dużą ilością rzeźb, płaskorzeźb, kolumien i rozmaitych klasycyzujących detali. Oczywiście tematem tych płaskorzeźb jest klasa robotnicza. Nie ma jednego socrealizmu - wszędzie wygląda nieco inaczej.
Przykłady w Polsce: Nowa Huta, MDM, Pałac Kultury.
To, co mamy w Pile to urbanistyka modernistyczna, choć nie do końca, bo wciśnięta w starą siatkę ulic. Teraz oczywiście się od tego odchodzi, bo ten model się nie sprawdza. Urbanistyka modernistyczna to szerokie arterie, wielopoziomowe skrzyżowania, oddzielenie ruchu pieszego od samochodowego, budynki stojące dowolnie względem ulic, ale zorientowane według stron świata. Bloki, dużo bloków z dużą ilością terenów wspólnych i zieleni. Architektura - brak ornametów, prefabrykaty, na pierwszy plan wychodzi funkcja i konstrukcja. Forma jest raczej ich pochodną.
I tu pojawia się mit, który trzeba obalić - wszyscy powtarzają, że bloki to wymysł komunistów. Nie jest to prawdą. Pierwsza była Jednostka Marsylska zaprojektowana przez LeCorbusiera. Potem powstawały podobne w Berlinie i w innych miastach Europy Zachodniej. Nie można oczywiście zapominać o Brasilii - modernistycznym mieście wybudowanym od podstaw. Oczywiście ten sposób budowania przejęli sowieci, ale ich warunki ekonomiczne i potrzeby ideologiczne (kontrola społeczeństwa), sprawiły, że to zostało mocno wypaczone.

Na koniec, jako ciekawostka, wątek na forum Skyscrapercity o Brutalizmie (większość realizacji pochodzi z zachodu): http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=542259 Przejrzyjcie sobie chociaż zdjęcia....
Nic dodać nic ująć, ale:
Tak naprawdę szkoda, że w Pile nie powstało żadne założenie związane z socrealizmem. Jest na pewno bardziej "miejska" niż urbanistyka lat 60-80.
Nazywanie Piły urbanistyką modernizmu to moim zdaniem określenie mocno na wyrost, porównując to chociażby do znienawidzonej Żelaznej Bramy, nie mówiąc o la Defense. W Pile decydowały kwestie ekonomiczne. Mamy uliczki z bruku, zalejemy je asfaltem a przy nich postawimy budynki zgodnie z obecną modą.
A wracajac do samego pojęcia blok - Unitee d'habitation to jest dokładnie 51 albo 52 rok, więc bloki powstawały na całym świecie bardzo podobnie. W Polsce pierwszy blok w systemie wielkopłytowym zbudowano chyba w 59 roku.
Brasilia to też początek lat 60-tych, z tym, że to jest założenie modernistyczne znakomitego zresztą architekta, a nie budownictwo wymuszone w takiej formie raz ustrojem a dwa modą, bo nikt by pałaców nie pobudował.
Bocian
PRZYJACIEL

SA108 pisze: Osiedle w rejonie Sikorskiego chyba dałoby się podciągnąć pod socrealizm?
Owszem, ale należałoby dość mocno podciągać. ;)

Filipie, tu dochodzimy do szczegółów, nie chciałbym tu tak mocno rozwijać tematu, co jest, a co nie jest modernizmem. Na potrzeby tej dyskusji powinno wystarczyć to, co napisaliśmy...
mih

Post autor: mih »

Bocian pisze:Jako student architektury muszę kilka rzeczy koniecznie sprostować, bo widzę w tej dyskusji sporo nieścisłości.
Ktoś powiedział, że w Pile mamy w urbanistyce i architekturze socrealizm. Oczywiście to bzdura. ...
Najpierw się przyznam: to ja byłem tym złoczyńcą.
Normalnie dramat ;) Rozpoczynam maila od delikatnej sugestii, żeby nie czepiać się słów i nie toczyć burzliwych sporów semantycznych, a dalej z premedytacją starałem się unikać przymiotników typu komunistyczne, socjalistyczne itd. A teraz małe wyjaśnienie: wzięcie w cudzysłów wyrażenia socrealizm wcale nie oznacza, że kogoś cytowałem. To taka tam metaforka; nieśmiała próba wyrażenia czegoś za pomocą innych słów - odczytujemy ją więc w sposób nie dosłowny... Podkusiło mnie. Teraz mam wyrzuty sumienia, że nie użyłem dziwacznych sformułowań typu: quasi-socjalistyczne, niby-socjalistyczne, ale i tu nie ma pewności czy takim zwrotem nie spowodowałbym szczerego oburzenia jakiegoś polonisty. Moja wina: zachciało mi się wstępów, mogłem od razu przejść do meritum. Ale są i plusy - potwierdziły się moje przypuszczenia, iż pilskie budownictwo z lat 60-70 było absolutnie bezstylowe oraz, że nie zapoczątkowało żadnego nowego kierunku architektonicznego ;)
Awatar użytkownika
Marcin

Post autor: Marcin »

Film jest z roku 1969. Ale czy część ujęć miasta nie jest wcześniejsza? Np. rondo na pl. PPR? Ja bym datował część zdjęć na ok. 1966 rok.
Bocian
PRZYJACIEL

mih, nie przejmuj się. ;)
mih

Post autor: mih »

Za późno - żyletki już poszły w ruch. ;)
Awatar użytkownika
RR
PRZYJACIEL

Scharnikau dla koneserów

Post autor: RR »

Ze strony http://www.czarnkow.info/grafika/kronika_filmowa.avi można ściągnąć fragment drugowojennej kroniki filmowej z ujęciami Czarnkowa. Wiem, wiem - to nie Piła, ale jednak okolice. Miasto widać w zasadzie przez dwie pierwsze minuty. Filmik raczej dla koneserów.
ziolek
PRZYJACIEL
Podziękowano: 2 razy
Kontakt:

Re: Czy są filmy o Pile/Schneidemühl?

Post autor: ziolek »

A dziś zostałem mile zaskoczony, bowiem na TVP Historia zobaczyłem kadr z Piły. :)

Film został zrealizowany na podstawie materiałów archiwalnych szczecińskiego TVP. Przedstawiał braki w zaopatrzeniu w sklepach w PRL-u. M.in. można było zobaczyć kolejkę stojącą przed sklepem Unimor na ul. Ludowej. :) W tle widoczne były wieżowce na ul. Łowieckiej. Film był kolorowy. Jak przypuszczam z lat 80-tych. Ciekawe ile innych ciekawostek ma szczeciński ośrodek. :)
Awatar użytkownika
Kanclerz
PRZYJACIEL
Podziękował: 3 razy

Post autor: Kanclerz »

Już wydawało mi się że miałem przewidzenia :) . A jednak... Też oglądałem ten program.
Szczecińskie archiwum posiadać musi wiele filmów z Piły do lat 90., ponieważ swego czasu programy regionalne były kręcone właśnie przez szczeciński ośrodek TV. Warto byłoby przeszukać archiwum, jeśli ma się takie możliwości.

Troszkę z innej beczki, dla żartu, fragment filmu w którym wspomina się nasze współczesne miasto. Przyznać trzeba, że niezbyt pochlebnie :)

ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Post autor: ziolek »

A mi się nawet zdarzyło widzieć to po raz drugi. I tu moje przeprosiny. Przed sklepem nie stała kolejka, a duży fiat i polonez do bagażników których pakowano telewizory. I pytanie o wnętrze. Ktoś pamięta wnętrze tego sklepu? Na filmie pokazano sklep wyłożony kamieniem. Czy to sklep pilski?
adam
PRZYJACIEL

Post autor: adam »

Pamietam jak stalo sie w kolejce po telewizor przed tym sklepem, trwalo to kilka dni, trzeba bylo przyjezdzac na odczytywanie listy nazwisk osöb stojacych w tej kolejce, samego sklepu w wewnatrz juz nie pamietam.
Waldek

Post autor: Waldek »

Sklep jak sklep. Biała lada w kształcie litery "L", puste półki, dwóch lub trzech (dokładnie nie pamiętam) sprzedawców. Dopiero w latach 90-tych półki zapełniły się towarem i było w czym wybierać. Kupiłem wtedy jeden telewizor.
Pozdrawiam
Waldek
Awatar użytkownika
SA108
MODERATOR
Podziękowano: 3 razy

Post autor: SA108 »

Jest taki amerykański film wojenny z 1942 roku, Desperate Journey, w którym załoga alianckiego bombowca (w tych rolach m.in. Errol Flynn i Ronald Reagan) zostaje zestrzelona na terytorium III Rzeszy i musi znaleźć sposób, aby wrócić do domu. Miasto, które było celem bombardowania, nazywa się... Schneidemühl.

(od razu mówię, że nie widziałem tego filmu i opieram się tylko na informacjach znalezionych w internecie)
Awatar użytkownika
kolega

Post autor: kolega »

Ten film to komedia.

Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL

Post autor: dizel »

Dziś przypadkowo włączyłem tv Asta przed 20 i co widzę.. film o dawnej Pile z 1964 roku :shock: autentyczne nagrania z tamtego roku pewnego pana, który razem z p. Chwaliszewskim prowadził dziś program "Dawnych wspomnień czar". Niestety nie pamiętam nazwiska, ale za miesiąc będzie następna część tego cyklu. Film przedstawiał właściwie większą część Piły z tamtych lat a nawet jezioro Płotki.. niesamowite ujęcia, warto obejrzeć jeśli będzie powtórka.
pitersen

Post autor: pitersen »

dizel pisze:Film przedstawiał właściwie większą część Piły z tamtych lat a nawet jezioro Płotki.. niesamowite ujęcia, warto obejrzeć jeśli będzie powtórka.
Wg programu na stronie Asty powtórka będzie o 22:00.
Awatar użytkownika
pavvlo
ADMINISTRATOR
Podziękował: 2 razy
Kontakt:

Post autor: pavvlo »

asta24.pl pisze:Obrazek

Kto nie kocha wspomnień dawnych, pięknych dni?

Na antenie TV Asta gości niecodzienny program, który wyciśnie pilanom niejedną łzę. "Dawnych wspomnień czar'' to program, który pozwoli na chwilę wrócić do przeszłości.

Obrazek

Autorem i prezenterem programu jest Henryk Drzewiecki. – Podjąłem się tego wcale nie tak łatwego, jakby się mogło wydawać, zadania ponieważ wspomnienia są nieodłączną częścią naszego życia – mówi Henryk Drzewiecki. – Program nosi tytuł „Dawnych wspomnień czar”. Może niezbyt wyszukany, ale bardzo przystający do tego, co w nim pokazujemy. A przy okazji – wspominamy.

A co wspominamy? Nie tak odległe dzieje Piły i jej bliższych oraz dalszych sąsiadów. – Pomogą mi w tym zrealizowane przed 40 laty filmy, których autorami są członkowie Amatorskiego Klubu Filmowego „RONDO” Pilskiego Domu Kultury – mówi autor „Wspomnień”. – Jego członkowie w latach 60. bardzo aktywnie uczestniczyli w życiu kulturalnym i społecznym Piły i regionu.

W tym okresie Klub zrealizował kilkadziesiąt samodzielnych pozycji filmowych, 6 Pilskich Kronik Filmowych oraz zorganizował i współorganizował kilka interesujących imprez, o których w różnych odcinkach tego mini-serialu autor postara się widzom opowiedzieć.

Sądzę, że niewielu obecnych mieszkańców Piły wiedziało o istnieniu pilskiej filmoteki, zawierającej niezwykle cenne zasoby – zachęca do oglądania programu H. Drzewiecki. – Na taśmie filmowej zarejestrowane zostały sylwetki ciekawych ludzi oraz wydarzenia w mieście i w regionie nadnoteckim, jak wówczas nazywano sąsiadujące z Piłą tereny.

Serial będzie miał 8 odcinków. Każdy potrwa 30 minut i stanowić będzie zwartą tematyczną całość. Pierwszy odcinek nosi tytuł „Wolna i odrodzona”, a jego treścią są wydarzenia związane z wyzwoleniem Piły, którego rocznica przypada dziś, 14 lutego.

I tak każdego miesiąca na naszej antenie będą Państwo mogli śledzić wspomnienia wydarzeń w Pile i u sąsiadów w latach 60. minionego wieku.

Kolejne odcinki ukażą się pod tytułami: „Budowanie miasta”, „Z daleka i z bliska”, „Tamte maje...”, „Tak to się zaczęło”, „Z rodziną w kadrze”, „Taki większy dokument”, „Pilscy kronikarze”.

(14 lutego 2012)

Źródło: www.asta24.pl
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się