Lata odbudowy Piły na fotografii

Fakty, wydarzenia i ciekawostki z życia powojennej Piły w nawiązaniu do historii.
Awatar użytkownika
seba691
Polubiono: 1 raz

Re: Lata odbudowy Piły na fotografii

Post autor: seba691 »

Paczka XIV.

135. 136. 137.

138. 139. 140.
Awatar użytkownika
adam77

Post autor: adam77 »

Naprawdę, świetne fotki!!! Czekam na dalsze opisy p. Jerzyka i na dalsze "paczki" Seby691, pozdrawiam!!! :) A swoją drogą pytanie do p. Jerzego, czy zna kogoś z tamtych lat, kiedy mieszkał przy ul. Roosevelta, chodzi mi dokładnie o bramę nr 52?
Awatar użytkownika
seba691

Paczka XV.

141. 142. 143.

144. 145. 146.
lukas
PRZYJACIEL

Post autor: lukas »

Witam.
Jerzyk, zgubiłeś sklep na Spokojnej - kierowniczką była p. Zielińska, dwa wymienione przez Ciebie to "prywaciarze" bardzo lubiani przez władzę ludowa podobnie jak "badylarze". Pana Jabłońskiego miałem okazję poznać osobiście, mieszkał nad tą księgarnią aż do rozbiórki, postać znana w Pile choćby z organizowania przy każdej okazji straganów z książkami na terenie miasta połączonych z ciągnięciem losów.
Pozdrawiam.
Jerzyk
PRZYJACIEL

Post autor: Jerzyk »

Żartem... i znowu czuję się "wywołany do tablicy".
Zatem zacznę "od tyłu" - pani Zielińskiej nie kojarzę. Ale w uzupełnieniu dodam, że tam na rogu ul. Spokojnej w tym miejscu gdzie p. Domański miał sklep z przyborami szewskimi przez długie lata był sklep papierniczy.
Możliwe, że kierowniczka tego sklepu to była pani Zielińska??? Przez jakiś czas była tam też i kwiaciarnia.
A co do panów księgarzy - jeśli czytają to muszę się przyznać - z oboma byłem zaprzyjaźniony (może bardziej ze Stefanem Karpińskim) a co też dziś raczej mało spotykane obaj panowie mimo, że ze sobą konkurowali - byli ze sobą bardzo zaprzyjaźnieni!! No i z tego co wiem lubili przebywać w swoim towarzystwie. Nie wiem czy panie wychowane (jako księgarze - sprzedawczynie) przez tych obu zasłużonych dla miasta księgarzy pracują jeszcze w księgarniach ale kilka lat temu - może 3 a może 4 lata pracowały jeszcze i w księgarni na 14 lutego i przy placu! Panowie mieli dobry gust i dobierali sobie takie pracownice, żeby chłopaki przychodziły nie tylko po książki!! (znam to z autopsji!!!).

A co do zdjęć! Przyznaję, że... TU MNIE MACIE! Nie rozpoznaję - nie mogę zlokalizować pierwszego zdjęcia z paczki XIV !!!???
Co do reszty to jest to moim zdaniem "panicznie" łatwa sprawa.
Ktoś gdzieś - czy nie na tym wątku - pisał o "Babie Jadze" - co to z kozą... (Wiedeńczyk TOM - były pilanin nie traktuj tego jako negatywne), otóż ta "kucająca para" stoi mniej więcej na tym miejscu na którym gospodarowała Baba Jaga! A tak całkiem ściśle to "kucają" przy ul. Więźniów Politycznych - mniej więcej na wprost byłej parafii św. Rodziny.
To zdjęcie "pod nimi" to też ten sam teren tylko w "szerokiej perspektywie". Oczywiście nic z tego co w głębi już nie istnieje. Mogę tylko dodać, że w jednym z tych domków mieszkały w owym czasie znane pilskie "dziewczynki" z których jedna miała ksywkę - "Czarna pantera". Legenda głosiła, że ksywka ta pochodziła od zdania: - tylko pisząc nie oddam tego kolorytu jaki powstaje gdy się mówi - "Ten Czarny Pan tera, a ten drugi pan później!"- Tu do admina - nie użyłem żadnego "brzydkiego słowa" a nie mogę ponosić odpowiedzialności za to co i jak Ktoś kojarzy!
A to środkowe zdjecie (drugie) to budynek przy ul. Więźniów Politycznych tak się nazywała aleja Piastów (czy znowu czegoś nie nakłamałem z nazwą ulicy?) gdy była jedno jezdniowa. A jak mocniej powiększycie to widać szyld "księgarnia" to właśnie było miejsce pracy - przez wiele lat - pana Stefana Karpińskiego!!! (czy ktoś może wie czy żyje?) Jeśli to powinien mieć ok. 76-77 lat!!?
Oczywiście i tego budynku i tego co ledwie widać po prawej stronie. A jako ciekawostkę podam wam, że w lewo od tego budynku jakieś 70, no może 60, a może i 8o metrów stał ten piękny platan a pod nim przez długi bardzo czas - jedyna stacja benzynowa. Pamiętam, że przez jakiś czas (chyba do lat 49-50) paliwo pompowano ręcznie do takich 5-cio litrowych szklanych pojemników!!!
A może i dłużej??? bo coś mi się zdaje, że "junaka", a to były już lata połowy 60-tych, właśnie tak tankowałem!!! Z tego "szkła" a może tylko mi się wydaje???

W paczce XV - tej ze zdjęciami - jako, że wszystkie te zdjęcia dotyczą tego samego miejsca, a zmienia się tylko optyka patrzenia - ustawił bym nieco inaczej.
Od najstarszego do najmłodszego.
Uciekają mi teksty i co trochę napiszę muszę wysyłać, obejrzeć zdjęcia i "edytuj" a następnie dopisać. Zatem muszę popatrzeć na zdjęcia!
No więc (przepraszam ja wiem, że nie zaczyna się zdania od... "No więc" - ale niech tam...) najstarsze jest to zdjęcie na poz 3. Cały plac jest pusty widać tylko fragment bloku 1-8 (wiem co piszę mieszkałem tam od 1964-1978). Zatem jest to rok co najwyżej 63 albo 64! Cały oddano do użytku w 1964 roku wiosną!!! Ale pisałem o tym albo wyżej albo w innym wątku!
Gwoli "ciekawostek" w głębi widać internat "garów" (Tech.Gastr.). Za tą kępą drzew lekko w prawo od TG był (i jest) postój taksówek, a bardziej w prawo mniej więcej "nad" tą idącą i za tym słupem - jedyny publiczny kibel w Pile.
Zdjęcie 4 to ewidentnie lato 1964! Byłem wtedy pierwszy raz w życiu na wczasach i jak wracałem to budowali 4-te piętro. Dźwigiem - przy tym wieżowcu - jeździł między innymi ktoś bliski.
Przy wznoszeniu tego bloku pracowano na dwie zmiany!
Potem powinno być zdj. nr 5 - wieżowiec jeszcze nie jest ukończony.
Zdjęcie nr 1 to już chyba rok 1965 wieżowiec jest już gotowy a dźwig widoczny za "moim" blokiem buduje już "dom nauczyciela" (adres Wodna4?).
Zastanawiam się tylko które zdjęcie jest starsze 2 czy 6.
Na 2 stoi już pomnik zatem na pewno jest to co najmniej rok 1966 (czy różniej?? Niestety pamięć jest zawodna a nie mam pod ręką żadnej ściągi.) Proszę sprawdźcie kiedy postawiono ten pomnik na placu Zwycięstwa - tak się wtedy nazywał! Na zdj. 6 - nad wieżowcem widać anteny przemiennika TV!!! Zatem na pewno rok 1965-66!
No i to by było na tyle jeślim gdzieś coś "nałgał" chętnie "odszczekam". Chętnie tez poczytam Waszych sprostowań!
Awatar użytkownika
seba691

Pierwsze zdjęcie w paczce XIV to garaże obecnej TPSA.
A przed nimi stare fundamenty.
Jerzyk
PRZYJACIEL

Czyli te bloki "w tle" to by była dawna ulica Bieruta - dziś 11 listopada?
Awatar użytkownika
seba691

Dokładnie tak.
Awatar użytkownika
seba691

Paczka XVI.

147. 148. 149.

150. 151. 152.
Jerzyk
PRZYJACIEL

No i muszę "odszczekać". W jednym z postów wyżej pisałem, że za drzewami widać jedyny publiczny kibel czyli ustęp. Otóż nie jest prawdą. Ten "kibel' widać na zdjęciu - tym środkowym, na dole zdjęcia. Zawsze miałem problemy z przypomnieniem gdzie dokładnie "on" stał. Patrząc od tego długiego bloku czy po lewej czy po prawej stronie placu - tej jego części gdzie stoją pomniki.
A teraz mam dowód, że po lewej czyli bliżej środka. Tak też pamiętałem ale od czasu do czasu cosik mnie kusiło by go lokować bliżej ulicy Budowlanych? Nie wiem czemu.

To zdjęcie dolne lewe to fragment budynku przy ul. Budowlanych w czasach gdy robiono to zdjęcie nie było jeszcze ulicy Wojska Polskiego!
A ten fragment ul. Sikorskiego to odcinek miedzy ul. Kilińskiego a dzisiejszą Śródmiejską!!! A na nim drugi chyba zbudowany po wojnie budynek (ten po lewo) no i za nim trzeci. Pierwszy to był
ten przy Kilińskiego - gdzie dziś sklep rowerowy. Kiedyś na rogu - tego budynku - tym bliższym ul. Sikorskiego był jeden z większych i lepiej zaopatrzonych sklepów masarskich (z mięsem). I tu taka mała aluzja do nazwisk... i tu kierowniczką tego sklepu - w pewnym okresie była pani Grunt ale mimo tak rzadkiego (brzmieniowo) nazwiska nie miała nic wspólnego z tamtą z ul. Spokojnej!!!
Niestety znowu nie kojarzę zdjęcia - tego pierwszego z lewej.
Choć lampa uliczna nie jest znowu taka stara gdzieś lata 70-te? Ale znowu ten traktor to albo "Lanz - Buldog" albo jeden z pierwszych Ursusów???
tomcio1

Post autor: tomcio1 »

A nie jest to plebania od św. Janów?
Awatar użytkownika
mathias
Kontakt:

Post autor: mathias »

Dzisiaj oglądadałem kolejny odcinek i pokazany tam był ślub jakiegoś Meksykanina. Czy ktoś zna historię?
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

Awatar użytkownika
mathias
Kontakt:

Post autor: mathias »

Swoją drogą nie wiedziałem, że w naszym mieście były takie znane osobistości które nawet mają do czynienia z Zespołem Mazowsze. Ciekawe... a wiadomo co teraz dzieje się z tą parą młodą ze zdjęcia?
Awatar użytkownika
pavvlo
ADMINISTRATOR
Polubił: 275 razy
Polubiono: 81 razy
Kontakt:

Post autor: pavvlo »

Zauważyłem że zrobił się mały nieporządek... a dokładnie chodzi o opisy do zdjęć zamieszanych przez sebę691. Jako że jest ich dość sporo, dla ułatwienia wszystkie fotki dostały swój numer porządkowy. Proszę w dalszej dyskusji ich używać i nie opisywać fotek w stylu "trzecia fotka w drugim rzędzie...", (nie będę zagłębiał się w szczegóły techniczne ale było tak że nie wszyscy te rzędy widzieli :?).
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się