Tajemnica pilskiego lotniska?! ;-)

Piła kryje wiele tajemnic z przeszłości. Spróbujmy odkryć choć ich małą część!
Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL
Polubiono: 2 razy

Re: Tajemnica pilskiego lotniska?!

Post autor: dizel »

Pavvlo to chociaż ujawnij jakie materiały zdobyłeś, może mapki czy plany jakieś ?
Awatar użytkownika
czeslaw
MODERATOR
Polubił: 49 razy
Polubiono: 35 razy

Post autor: czeslaw »

Jak Pavvlo napisał materiał chwilowo utajniony :)
Awatar użytkownika
Mateusz 24
Polubiono: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Mateusz 24 »

Czyli się zaczyna hehehe :d Ciekawe co wyjdzie z tego "śledztwa"? Mam nadzieje, że wszystko w końcu wyjdzie w praniu - o co tak naprawdę chodzi :)
Stolper

Post autor: Stolper »

Dzień dobry,

W powstającej książce na temat lotnictwa w Schneidemühl wiele miejsca poświęcone zostanie dokładnemu opisowi infrastruktury lotniskowej w okresie II wojny światowej. Znajdą się w niej także informacje na temat tzw. "tuneli", o których powstało dotąd wiele mitów.

Zachowana dokumentacja archiwalna, w tym materiały amerykańskiego wywiadu, pozwoli chyba w pełni wyjaśnić wszelkie "tajemnice" lotniska.

Z poważaniem,
MK
Awatar użytkownika
Tom
PRZYJACIEL
Polubiono: 1 raz

Post autor: Tom »

"Detlef" - oczywiscie jest, sensacji nie ma, podziemne budowle w dawnej Schneidemühl zaklasyfikowano jako: pomieszczenia do produkcji militarnej III Rzeszy. Gdzie? Staadsarchiv Nürnberg, tak podaje internet, oraz wydano juz ksiazke, dostepna na "amazon" cena € 59.90
"Tajne podziemne budowle II wojny swiatowej".

Tom
Awatar użytkownika
pavvlo
ADMINISTRATOR
Polubił: 275 razy
Polubiono: 81 razy
Kontakt:

Post autor: pavvlo »

Proponuję spotkanie dotyczące tego tematu, będzie możliwość wglądu do materiałów które posiadam. Spotkamy się, pogadamy...

Wstępna data: sobota, 4 grudnia, godzina 18.00 - CANAPA PUB.
Kris01983

Post autor: Kris01983 »

Pavvlo ale może jednak skrobniesz coś nie coś tak na zachętę :) Od kilku lat z uwagą śledzę każde słowo które jest na temat tajemniczych podziemi ponieważ temat ten strasznie mnie intryguje. Byłem osobiście oglądać pozostałości po wejściach do tych tuneli lecz nie zobaczyłem niczego więcej poza tym co mogłem już zobaczyć na zdjęciach zamieszczonych na forach. Jedyną ciekawostką o jakiej się dowiedziałem od właściciela słynnego garażu jest to że podobno istnieje tunel którym można dojść pod samą bramę lotniska. Trzeba jedynie zaopatrzyć się w porządną latarkę i dość wysokie "gumiaki" bo wody może być tam nawet do pasa. Z braku tych rzeczy akurat przy sobie odpuściłem sobie to zwiedzanie. Mam nadzieje ze Wy o wiele bardziej wtajemniczeni, wiecie o którym tunelu była mowa i w końcu uchylicie rąbka tajemnicy. Jeśli rzeczywiście jest to tak istotne żeby nic nie ujawniać przed "wielką premierą" to może napiszcie chociaż kiedy można się spodziewać kolejnych, miejmy nadzieję rozstrzygających sensacji. Pozdrawiam was bardzo gorąco i jestem wam niezwykle wdzięczny że nie pozwoliliście aby temat podziemi nie popadł w zapomnienie lub nie został wciśnięty pomiędzy legendy.
Awatar użytkownika
pavvlo
ADMINISTRATOR
Kontakt:

Zapraszam na spotkanie, odpowiem ci na twoje pytania osobiście, myślę że zobaczysz też bardzo ciekawe materiały.

Chciałbym też poinformować, że zmienił się dzień spotkania >>> piątek, 3 grudnia, godzina 18.00

O miejscu spotkania poinformuje w tym temacie kilka dni przed spotkaniem, będzie to PUB CANAPA lub restauracja HADES.
siara
Kontakt:

Post autor: siara »

Od 5 lat czekałem na ten dzień :|
Aż wydaje mi się to niemożliwe że temat poszedł na przód...
Kris01983

Post autor: Kris01983 »

Pozostaje mi jedynie walnąć głową porządnie o mur z żalu ponieważ do około 20 grudnia muszę być niestety poza granicami naszego pięknego kraju :cry: :cry: :cry: Mam jedynie cichą nadzieję że po tym spotkaniu temat ponownie ruszy na forum i sporo jakże wartościowych konwersacji będzie miało tutaj miejsce. Pozdrawiam i w imieniu Pavvla również zachęcam do wzięcia udziału w tym spotkaniu. Chociaż wy cieszcie oczy i uszy :lol:
Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL
Polubiono: 2 razy

Post autor: dizel »

Ja jeśli tylko nie będę w pracy to również wpadnę porozmawiać bo myślę, że warto.
Awatar użytkownika
pavvlo
ADMINISTRATOR
Kontakt:

Spotkanie odbędzie się w restauracji HADES (Berpil). Na maruderów nie czekamy, ich strata!
poka83

Post autor: poka83 »

Mam pytanie, te plany to są plany które zostały wykonane czy tylko pozostały w planach co do obiektu 565 detlef.
Awatar użytkownika
czeslaw
MODERATOR
Polubił: 49 razy
Polubiono: 35 razy

Post autor: czeslaw »

A Ktoś pisał o planach? :)
Asmo
Kontakt:

Post autor: Asmo »

czeslaw pisze:Trochę info o kadmie dla zainteresowanych:
http://www.ewamalecka.republika.pl/elements/cd.htm

Dodać jeszcze należy, że kadm używany jest jeszcze w reaktorach jądrowych jako składnik prętów kontrolujących przebieg reakcji łańcuchowych. Pozdrawiam
To trąci niezłą intrygą ;) Myślisz,że pracowali tutaj nad bombą?

Panowie! dzięki za spotkanie, ciekawe informacje. Fajnie na żywo poznać ludzi z pasją!
No i mam nadzieję, że jakoś ruszymy ten temat w logiczny sposób.
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się