Mapa rozwoju terytorialnego Piły
- GaWroN
Re: Mapa rozwoju terytorialnego Piły
W najbliższym czasie, jak znajdę chwilkę czasu to postaram się też jakoś mapkę wykonać. Łukasz, jeśli nie masz nic przeciwko wykorzystam mapki które sam zrobiłeś 
-
lukasz2557
Okej
Starałem się robić na podstawie tej mapy:
http://dawna.pila.pl/grafika/Mapy/Plan- ... -41%29.jpg
http://dawna.pila.pl/grafika/Mapy/Plan- ... -41%29.jpg
No właśnie, bo w owych czasach do Piły należały tereny sięgające do np. Dolaszewa czy Zawady.lukasz2557 pisze:DziękiPrzydałyby się tak mapy od XV w. chociaż jedna na wiek, ale to raczej nie możliwe. Jutro spróbuje coś z tych map stworzyć.
-
lukasz2557
Udało mi się stworzyć dwie mapy Piły. Pierwszą, przedstawiającą zarys granic w dzisiajszych czasach i drugą, przedstawiającą zarys granic miasta obecnie i w latach 40.
Zarysów z wcześniejszych lat nie robiłem bo na mapach z dawna.pila.pl nie ma zaznaczonych granic miasta, a trudno jest mi określić gdzie mogły one przebiegać
Zarysów z wcześniejszych lat nie robiłem bo na mapach z dawna.pila.pl nie ma zaznaczonych granic miasta, a trudno jest mi określić gdzie mogły one przebiegać
Granice Piły z mapki zamieszczonej w Schneidemuhl 1929 - album.
-
lukasz2557
Tak, ale granice na mapach z 29 i lat 40. nie różnią się.
A przyłączenie Koszyc?
- GaWroN
Koszyce do Piły zostały przyłączone dopiero 2 listopada 1954 roku.
Witam.Wpadła mi niedawno w ręce ciekawa mapa Koszyc, myślę że będzie pasowała w tym temacie. Jest to pruska mapa katastralna, przypuszczalnie z końca XIX wieku, niestety piękna kaligrafia jest jednocześnie przeszkodą w odczytaniu... Widać m.in dawną granicę Pomorza Zach. a w opisach ślady częstych zmian przynależności administracyjnej tego terenu. Wśród nielicznej zabudowy uwagę zwraca np. komora celna jak również Stary Młyn - ale raczej nie jest to obecny budynek... Poza tym - przebieg obecnych ulic - Al. Niepodległości i Wałeckiej - jeszcze bezimienne. Jeśli ktoś odczyta więcej opisów - będzie super...
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.