Tajemnica pilskiego lotniska?! ;-)
Re: Tajemnica pilskiego lotniska?! ;-)
Nie będę się już rozpisywał na temat tego wejścia, gdyż i tak już go nie ma ale skarpa jeszcze wiele kryje 
- Mateusz 24
- Polubiono: 1 raz
- Kontakt:
Tego w dokumentach chyba nie było 
Czego? Prętów zbrojeniowych?
Co to w ogóle jest i gdzie się znajduje?
Co to w ogóle jest i gdzie się znajduje?
- Mateusz 24
- Kontakt:
Napisałbym coś, ale znowu za nic ostrzeżenie dostanę
Jako dyskusja przycichła nagle po tym zdjęciu 
-
pneuma1977
- PRZYJACIEL
Bo tu nie ma nad czym dyskutować.
Warto by było żeby nasz drogi kolega Dizel napisał coś więcej na temat fotografii, które postanowił wrzucić bo za chwilę zacznie się wrzucanie fotek tuneli np. z pod Wałbrzycha dla wywołania niepotrzebnej sensacji i wzbudzenia niepokoju... Jeśli ktoś dysponuje jakimiś ciekawymi informacjami to niech pisze, zamiast dawać tak zwanego "cukierka w papierku" Pozdrawiam serdecznie!dizel pisze:Nie będę się już rozpisywał na temat tego wejścia, gdyż i tak już go nie ma ale skarpa jeszcze wiele kryje
Witam,
Właśnie tak rodzą się i trwają legendy. Kawałek współczesnego azbestu, drutu kolczastego oraz kilka prętów zbrojeniowych urasta do rangi tajemniczego wejścia do podziemi, które być może prowadzi wprost do Bursztynowej Komnaty albo do hal fabrycznych pełnych Me 262, strzeżonych przez strażników depozytu. Logika automatycznie schodzi na boczny tor. Nie zmienią tego żadne dokumenty czy specjalistyczne badania w terenie, które już zostały wykonane i z których wstępnie wiadomo, co wiadomo. Legenda żyje własnym życiem.
Pozdrawiam,
MK
Właśnie tak rodzą się i trwają legendy. Kawałek współczesnego azbestu, drutu kolczastego oraz kilka prętów zbrojeniowych urasta do rangi tajemniczego wejścia do podziemi, które być może prowadzi wprost do Bursztynowej Komnaty albo do hal fabrycznych pełnych Me 262, strzeżonych przez strażników depozytu. Logika automatycznie schodzi na boczny tor. Nie zmienią tego żadne dokumenty czy specjalistyczne badania w terenie, które już zostały wykonane i z których wstępnie wiadomo, co wiadomo. Legenda żyje własnym życiem.
Pozdrawiam,
MK
Widzę, że co niektórzy są bardzo negatywnie nastawieni w temacie lotniska i zachowują się tak jakby naprawdę nie chcieli się dowiedzieć co ono kryje. Zamiast łączyć siły to następuje tylko niepotrzebny podział. Nie lubię negatywnego nastawienia więc odezwę się w tym temacie dopiero, gdy zaistnieje taka potrzeba. Zdjęcia zrobiłem za garażami i ewidentnie widać, że coś tam było. I żeby nie było.. nie mówię, że to było wejście. No ale zapomniałem dla niektórych jest to tylko góra śmieci. Pozdrawiam wszystkich.
Aby rozsądnie podejść do tematu i obiektywnie ocenić sytuacje wystarczy jeszcze raz od początku prześledzić całe forum i poczytać posty kolegów oraz przyjrzeć się zdjęciom, które były już zamieszczone. Od wielu miesięcy rozmyślam na temat tego co już przeczytałem na ten temat i co widziałem na własne oczy oraz ze zdjęć. Otóż moje wnioski są takie. Nie należy doszukiwać się tzw. wejść do sztolni w okolicach zapleczy garaży czy to garażu nr 6 czy garaży 11 - 14 bo tam z logicznego punktu widzenia po prostu nie miało prawa być. Wszystkie garaże opierając się na zdjęciach zamieszczonych przez Ks. Roberta musiały być zbudowane począwszy od pierwszych lat powojennych, jedynie w okolicach skarpy z strategicznego punktu widzenia, w miejscu dobrym na zapasowe stanowisko dowodzenia i z oczywistego punktu widzenia miejsce to z powodu sporej różnicy w wysokościach również świetnie nadawało się na wejścia do sztolni, które niemcy wybudowali w okresie okupacji. Z relacji świadków wynika też jednoznacznie że zagłębienie w skarpie od którego zaczynała się sztolnia z elementów prefabrykowanych było wymurowane z cegieł, po których dzisiaj już nie ma żadnego śladu bo zostało rozebrane i próżno się dzisiaj doszukiwać resztek tej ceglanej obudowy. Skro ściany te zostały rozebrane i nie zastąpiono ich żelbetonowymi, logicznie rzecz ujmując, skarpa musiała samoczynnie zasypać wejście osuwając się w miejscach gdzie były pionowe ściany od których zaczynał się tunel. Podejrzewam, że powstałe zagłębienie po zasypanej sztolni mogło się przysłużyć jako miejsce pod fundamenty nowo powstającego bunkra (obecnie garaży 11- 14) a piasek który obecnie spoczywa nad dachem ich zaplecza to nie wynik tego, że drążenie tunelu rozpoczęto od zaplecza ale wynik częściowego zamaskowania bunkra. Także nic nie zaprzeczy faktu, że w skarpie nadal pozostał tunel po dawnej sztolni przeciw lotniczej ale jego początek nie może się znajdować za (jak to ktoś napisał) "zamurowanymi, zaspawanymi drzwiami" tylko dużo głębiej już pod masywem skarpy.dizel pisze:Widzę, że co niektórzy są bardzo negatywnie nastawieni w temacie lotniska i zachowują się tak jakby naprawdę nie chcieli się dowiedzieć co ono kryje. Zamiast łączyć siły to następuje tylko niepotrzebny podział. Nie lubię negatywnego nastawienia więc odezwę się w tym temacie dopiero, gdy zaistnieje taka potrzeba. Zdjęcia zrobiłem za garażami i ewidentnie widać, że coś tam było. I żeby nie było.. nie mówię, że to było wejście. No ale zapomniałem dla niektórych jest to tylko góra śmieci. Pozdrawiam wszystkich.
Nie ma sensu dopatrywać się też pozostałości po dawnych konstrukcjach w żelbetonowych zbrojeniach, resztkach betonu czy drutu kolczastego a jedynie w starych cegłach czy "rogalikowatych" krawężnikach
Ps. Oto jedno ze zdjęć które może potwierdzić słuszność mojej wypowiedzi:
Oraz zdjęcie, które ilustruje domniemany wygląd wejścia do tunelu tylko zamiast kamiennej obudowy była ceglana no i kształt sklepienia tunelu w formie "odwróconego jajka".

Oooo super!!! Dzięki Czesław!
Nie ukrywam, że tej fotki właśnie szukałem ale wrzuciłem inną bo tej nie znalazłem a ta co wrzuciłem wydała się zgodna jeśli chodzi o proporcje 
Śledząc te wszystkie posty związane z tematem lotniska i tajemniczych wejść sądzę, że tą skarpę wszyscy przekopią
A tak poważnie podchodząc do tej sprawy to wierze, że coś tam jest... Mieszkam w Pile 3 lata, zdążyłem przez ten czas trochę przerobić wiedzy na temat tego miasta. Pewnego czasu zacząłem przeglądać stare materiały oraz rozmawiać z niektórymi wojskowymi. Pewnego dnia kolega zabrał mnie w jedno miejsce, ma około 50 lat, pokazał tą całą skarpę i wytłumaczył jak ona wyglądała a faktycznie nie była to cała ciągła linia skarpy. Na sto procent pierwsze wejście było na początku tych garaży dokładnie przed ogrodzeniem, tak jak teraz się znajduje. Mówił, że był tunel wybudowany z cegieł i ciągnął się na ok. 100 metrów. Zaczynamy przed garażem nr 1, tam dokładnie to było lecz później za komuny zostało zasypane. Wszystko mi opowiadał i dokładnie opisał to miejsce. Po drugie żeby coś szukać trzeba mieć plany starego lotniska za czasów Niemców. Bo te pasy znajdują się wogóle w innym ustawieniu. Po trzecie pospacerujcie się po lesie i zauważcie jak są drzewa posadzone poczytajcie bo trafiają się zagajniki blisko lotniska które mają po 60 lat, sam sprawdzałem. Po czwarte po co Polskie wojsko zalało betonem tuż przy pasie startowym takie małe wejście w głąb ziemi, jutro zrobię fotę to wrzucę na forum. I niech nie mówią że to od tankowania su22 :smile4: Po piąte, za dużo schronów w Pile a co z tą wodą co tam jej ubyło z tego zalewu. Sahara się w Pile zrobiła? Cała Piła jest wybudowana na tunelach... Rozmawiałem z bardzo wieloma osobami i kitu nie wciskali... Co do zagajników co mają po 60 lat kto sadzi zagajnik 80/80 po drugiej wojnie światowej, pochodźcie po lasach to znajdziecie nie jedno takie miejsce i to niedaleko lotniska. Chodząc w tamtym roku po lesie spotkałem niemców z wykrywaczem byli chyba z wnukiem po co się udali? ... w wojsku byłem saperem, widziałem ich sprzęt, to nie było badziewie za 800zł, nawet guten tag powiedziałem. Po prostu musimy zrobić walne zebranie obgadać się, każdy niech wyciągnie swoją kartę i może coś złożymy, bo przy skarpie i tak nie ma szans, bez pozwolenia nie ruszymy i nam nie dadzą
Ale jak łamać prawo jak szukamy bunkra którego niby nie ma. Sam chodzę i szukam myślę, że tych co obserwują forum jest więcej oraz działają tak samo jak ja.
Pozwoliłem sobie zrobić małą ilustrację zaznaczając punkty odniesienia na dawnym i teraźniejszym zdjęciu. Mam nadzieję że komuś coś to pomoże.
Przyglądając się wnikliwie można dojść do wniosku że wejście do sztolni nie znajdowało się bezpośrednio za zapleczem garażu numer 11 tylko nieco obok... Ale to tylko amatorska edycja. Dużo dokładniej pokazałaby edycja gdzie dwa zdjęcia z odpowiedniej perspektywy, nakłada się bezpośrednio na siebie. Ale niestety takich możliwości nie posiadam...
Przyglądając się wnikliwie można dojść do wniosku że wejście do sztolni nie znajdowało się bezpośrednio za zapleczem garażu numer 11 tylko nieco obok... Ale to tylko amatorska edycja. Dużo dokładniej pokazałaby edycja gdzie dwa zdjęcia z odpowiedniej perspektywy, nakłada się bezpośrednio na siebie. Ale niestety takich możliwości nie posiadam...
Nie zaznaczyłem drugiego miejsca ale już pierwsze zaznaczyłem...123456 pisze:A tak to dziś wygląda, z tego co widać na zdjęciach lotniczych wygląda, że w zaznaczonym miejscu był pierwszy wjazd do podziemi w miejscu dzisiejszych garaży... :smile4:
Dodaje jeszcze zdjęcia z wnętrza garażu nr 12, może zabetonowali wjazd pod lotnisko, trzeba by tą ścianę przewiercić albo wyciąć mały otwór i zobaczyć czy jest tam tunel...
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.