Komunikacja miejska w Pile

Współczesne sprawy naszego miasta, Wasze fotorelacje i rozmowy na dowolne tematy.
Maksiu

Re: Komunikacja miejska w Pile

Post autor: Maksiu »

Pomyłka Matey. Jest to jeden Neoplan N4016td zakupiony z Bawarii, miasta Bayreuth. Mowa była o nim 5 lat temu lub 6 choć on trafił do nas w 2007 w wakacje (#381 nr taborowy). Foto, Matey jest niby świeże, ale mam je w swoim zbiorze. Praktycznie 7-letnie i nadal nic nie wiadomo co on tam robi w KMKM Szczecin. Bodajże jest remontowany. Fot. brak. Nic o nim nie wiadomo. Ale istnieje.J ako jedyny.
Matey#24
Polubiono: 1 raz

Post autor: Matey#24 »

Dobrze, to jeden Neoplan, ale z tego co pamiętam były też małe dwa Neoplany, które jeździły czasem na linii nr 2. Były też często wypożyczane (nawet kiedyś kilkukrotnie jechałem nim z klasami na Płotki). Też w nich był problem...

Foto dostałem od pewnego Miłośnika Kolei ze Szczecina w listopadzie zeszłego roku. Nie drążyłem tematu co i jak, bo byłem mocno zdziwiony kiedy zobaczyłem ten autobus.
Maksiu

Matey#24 pisze:Dobrze, to jeden Neoplan, ale z tego co pamiętam były też małe dwa Neoplany, które jeździły czasem na linii nr 2. Były też często wypożyczane (nawet kiedyś kilkukrotnie jechałem nim z klasami na Płotki). Też w nich był problem...
Panie tych WOZÓW NI MA! Zezłomowane w 2012 roku, chodziło o to? Foty moje.

Fot. jest więcej, mam dać?

Są to Neoplany N4009 z 1997 roku zezłomowane 1 października 2012, dokładnie widziałem złomowanko...
Matey#24

Heh no i jakby nie patrzeć MZK pozbyło się możliwości dorobienia sobie np. poprzez wynajem takich busików dla szkół, czy imprez okolicznościowych. Szkoda...
Maksiu

No teraz to czeka N4016...

Maksiu

A tak w ogóle mam pytanko: czy ktoś ma zdjęcia właśnie Berlietów i Renówek, najlepiej żeby to były numerki taborowe #188 i 192 i 193?

(Na tym zdjęciu jest inny wóz).

Ploose ;-) Bardzo bym podziękował (jeśli ktoś ma).
Matey#24

Hehe pierwszy Neoplan w Pile bodajże. Wygrany w konkursie chyba przez pana Romana Bolka :D Mojego kolegi z klasy w podstawówce i gimnazjum, ojca. On chyba nawet się palił już raz, czy dwa.
Maksiu

A spalił... I wcale nie pierwszy bo drugi :-) #353 był pierwszy, ale coś mu walnęło/stuknęło i został w 2010 zezłomowany bo po prostu elementów nie dało się naprawić. Elementy typu koła zostały dla 354-360. A spalił się 1 w 2009 roku. I NAJSTARSZY autobus w Pile nowo zakupiony z salonu. Mogłem się pomylić bo #361 był jest najstarszy (1997 rocznik! warszawski!).
Awatar użytkownika
witek

Post autor: witek »

Jak dziś pamiętam jak mój ojciec jeździł w MZK i zawsze szedłem do niego na linie jak jeździł berlietami i siadałem na skrzynce za kierowcą i godzinami jeździłem z nim po mieście. A co do tych pierwszych neoplanów to mój jako pierwszy jeździł 351 na trasie numer 16 oraz 52. Miałem nawet okazję go poprowadzić :)

Były też małe żółte Autosany H7-20.02 (zwane kaczkami) którymi również mój ojciec jeździł na wspomnianych trasach zanim otrzymał 351. Jest co wspominać, pamiętam jak w kaczce zawsze siedziałem na pokrywie od silnika która znajdowała się obok kierowcy. Ach te czasy.
Matey#24

Takimi autosanami jeździłem w 4 klasie podstawówki, cały rok na basen wodnik! Zawsze w czwartki czekał na moją klasę. Wyjazd był o 9.40 a powrót jakoś po 11, czy 12. Wspaniała frajda jazda nim. Zawsze musiałem zasiąść obok kierowcy :)
Awatar użytkownika
witek

Więc możliwe, że koło mojego ojca bo pamiętam że obsługiwał wyjazdy na basen tym autobusem a siedzieć koło kierowcy na samym przodzie to dla młodziaka musiała być frajda, bynajmniej dla mnie była :)
Maksiu

Wituś pomyłka, one wcale nie miały numerów 351 tylko 327-330 i były ich cztery. Tak zgadza się, że jeździły na basen dla podstawówki. Były w czasach 1992-2005. W 2005 istniały tylko 329 i 330. Z tych wcześniejszych 327 i 328 zrezygnowano w 1996 roku z powodu zbyt dużego tłoku w "Melonach".
Bocian
PRZYJACIEL

Post autor: Bocian »

Matey#24 pisze:Z tego co mówiono kilka lat temu, nasz rozkład jazdy układali... studenci ze Słupska! Już wtedy były wielkie "kłótnie" o to jak mają jeździć autobusy. Moim zdaniem takie coś powinno się sprawdzać poprzez badania odpowiednie. W końcu kontrolerzy jeżdżą autobusami od rana do nocy, mogą przy okazji zobaczyć ile osób jeździ na danej linii o danej godzinie... Proste...
Jak sprawdzisz na podstawie samego wskazania kasownika, czy nie warto zrobić autobusu na zupełnie nowej trasie? Albo, że trzeba przestawić przystanek?
Matey#24

Tu nie chodzi o kasowniki, a po prostu o spostrzegawczość :) Wystarczy, że taki kontroler widzi też jaka ilość osób jeździ w danych autobusach i w danych godzinach :) Zresztą oni wszystko mają zapisywane tak jak właśnie mówisz poprzez karty miejskie i ich sprawdzanie! Właśnie mi się też przypomniało, że karta miejska i dane z "kasowania" biletu w tych czytnikach, miały być przyczynkiem do zmian kursowania autobusów. Nawet głośno o tym było jak wprowadzano PKM.
Awatar użytkownika
witek

Maksiu pisze:Wituś pomyłka, one wcale nie miały numerów 351 tylko 327-330 i były ich cztery. Tak zgadza się, że jeździły na basen dla podstawówki. Były w czasach 1992-2005. W 2005 istniały tylko 329 i 330. Z tych wcześniejszych 327 i 328 zrezygnowano w 1996 roku z powodu zbyt dużego tłoku w "Melonach".
Źle mnie zrozumiałeś mówiąc o numerze 351, miałem na myśli neoplana małego dwu drzwiowego i tak to wyraźnie opisałem więc nie wiem jak mogłeś mnie nie zrozumieć.

Mój ojciec był pierwszą osobą jeżdżącą/obsługującą 351, pamiętam że był tym bardzo podekscytowany.

A co do tych Autosanów posiadam gdzieś zdjęcia jak zostały pomalowane z koloru żółtego na barwy obecne MZK. Mam też fotki z wypadów tego autobusu w różne regiony polski. Postaram się je dodać będąc w Pile ponieważ od 2 lat mieszkam w Grodzisku Wlkp a fotki są w Pile.
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się