Remont pilskiego dworca PKP
Re: Remont pilskiego dworca PKP
Przecież już było otwarcie...
Było? No ja nic nie wiem , nie jestem z Piły.
jak mogło nastąpić otwarcie dworca, skoro jest nadal zamknięty dla podróżnych, a kasy są w kontenerach?Matey#24 pisze:Przecież już było otwarcie...
- Krzysztof Ju
- REDAKTOR
- Polubił: 378 razy
- Polubiono: 187 razy
Z oficjalnych uroczystości z okazji dworca było tylko otwarcie remontu dworca w dniu 16 maja 2014 roku.
No właśnie - a mi chodzi o jakąś imprezę na zakończenie prac.
Otwarcie dworca było 139 lat temu...
- Aragorn
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 16 razy
Stan na 26.09.2015
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 5 razy
- Kontakt:
Stojaki dla rowerów. A następnie (oprócz kas z biletami, bo to wydaje się oczywiste):
- skrzynki do przechowania bagażu,
- sklep z prasą,
- bankomat,
- paczkomat,
- apteka,
- kwiaciarnia,
- sklep z pieczywem (w tym z kanapkami),
- centrum informacji turystycznej,
- strona internetowa ukazująca położenie dworca w mieście i lokali handlowych i usługowych na dworcu, łącznie z podaniem godzin ich otwarcia.
O lokalizacji hotelu lub hostelu w sąsiednim budynku już wcześniej pisałem.
To moje propozycje na ożywienie dworca. Ktoś ma kolejne?
- skrzynki do przechowania bagażu,
- sklep z prasą,
- bankomat,
- paczkomat,
- apteka,
- kwiaciarnia,
- sklep z pieczywem (w tym z kanapkami),
- centrum informacji turystycznej,
- strona internetowa ukazująca położenie dworca w mieście i lokali handlowych i usługowych na dworcu, łącznie z podaniem godzin ich otwarcia.
O lokalizacji hotelu lub hostelu w sąsiednim budynku już wcześniej pisałem.
To moje propozycje na ożywienie dworca. Ktoś ma kolejne?
drastyczne zwiększenie liczby połączeń kolejowych
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Kontakt:
Popieram! I uruchomienie przez Piłę np. takich połączeń jak Kołobrzeg-Szklarska Poręba, Szczecin-Olsztyn, Gorzów lub Berlin - Trójmiasto przez Chojnice i Tczew lub Kościerzynę.
A z lokalnych połączenie do Czarnkowa oraz do Gołańczy przez Chodzież i Szamocin.
Pomarzyłem.
A z lokalnych połączenie do Czarnkowa oraz do Gołańczy przez Chodzież i Szamocin.
Pomarzyłem.
Dołączam się do marzeń. 
Ogłoszono przetarg na modernizację linii kolejowej nr. 354 Poznań - Piła .
https://zamowienia.plk-sa.pl/servlet/Ho ... &expired=0
Linia ma być dostosowana do prędkości 120kmh.
Ciekawe czy w zakres prac wchodzi przebudowa tunelu w Pile?
https://zamowienia.plk-sa.pl/servlet/Ho ... &expired=0
Linia ma być dostosowana do prędkości 120kmh.
Ciekawe czy w zakres prac wchodzi przebudowa tunelu w Pile?
Ziołek zawsze Ciebie uważałem za rozsądnego faceta, ale pisząc to z ironią pokazujesz, że Ciebie zadowala remont dworca, który żyć koleją powinien, a właśnie koleją żyć nie będzie. Włożone miliony w remont obiektu, gdzie pociąg jedzie co godzinę albo i mniej. W końcu dworce służą pasażerom związanym z koleją, a nie jakimś innym pierdetom. W takim Łowiczu pociąg jedzie co chwilę (no fakt linia tam przebiega bardzo ruchliwa), ale nie zmienia to faktu, że tam nawet perony nie są wyremontowane, a u nas rzucono się na remont dworca by co? przystosować go pod monitoring dla Straży Miejskiej, która zbliża się nieuchronnie do zakończenia swojej działalności... Może warto było pomyśleć (szczególnie ci pseudo politycy z PO z naszego regionu) żeby PKP w końcu dało tu więcej połączeń kolejowych, a nie ochłapy, które w żadnym stopniu nie pozwalają się komunikować z resztą Polski. Przykład? Ja żeby jechać do mojej rodziny za Toruń muszę obecnie trzepnąć 2 przesiadki i na dodatek jechać najlepiej o 5 rano żeby na 12 dotrzeć w wybrane miejsce. O innych absurdach już wspominać nie będę, bo każdy je widzi. Więc daruj sobie ironię, bo ona jest zwyczajnie nie na miejscu, a jak Tobie pasuje 5 pociągów na krzyż, przy świeżo wyremontowanym dworcu, to naprawdę jestem godzien podziwu...
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Kontakt:
Miło mi, że postrzegasz mnie jako rozsądnego faceta. Dzięki.
Chyba nie zrozumiałeś mojej intencji. Czy dlatego, że napisałem "pomarzyłem
" czy dlatego że moje propozycje wydały Ci się tak małorealne, że wyglądające na ironie? A tym czasem nie była to ani ironia, ani moje propozycje nie są nierealne.
A co do potrzeby zwiększenia ilości połączeń to napisałem "popieram!", bo zgadzam się z tym co napisałeś. Swego czasu proszony o wypowiedź do prasy na temat połączeń kolejowych w naszym mieście, postulowałem uruchomienie połączeń np. do Poznania w tzw. takcie czyli np. co godzinę od rana do wieczora i zrobiłem to zupełnie bez żadnej ironii.
Także wybacz, jeśli w mojej wypowiedzi dostrzegasz ironie, ale napisałem to zupełenie poważnie. Podejrzewam, że gdybyś ją usłyszał, a nie przeczytał na forum, to nie zinterpretował byś jej ją jako ironiczną. No ale niestety Internet ma to do siebie, że częściej błędnie "odczytujemy" czyjeś słowa. Oprócz wielu zalet ma też wady. W kontaktach międzyludzkich słabo się sprawdza.
Chyba nie zrozumiałeś mojej intencji. Czy dlatego, że napisałem "pomarzyłem
A co do potrzeby zwiększenia ilości połączeń to napisałem "popieram!", bo zgadzam się z tym co napisałeś. Swego czasu proszony o wypowiedź do prasy na temat połączeń kolejowych w naszym mieście, postulowałem uruchomienie połączeń np. do Poznania w tzw. takcie czyli np. co godzinę od rana do wieczora i zrobiłem to zupełnie bez żadnej ironii.
Także wybacz, jeśli w mojej wypowiedzi dostrzegasz ironie, ale napisałem to zupełenie poważnie. Podejrzewam, że gdybyś ją usłyszał, a nie przeczytał na forum, to nie zinterpretował byś jej ją jako ironiczną. No ale niestety Internet ma to do siebie, że częściej błędnie "odczytujemy" czyjeś słowa. Oprócz wielu zalet ma też wady. W kontaktach międzyludzkich słabo się sprawdza.
Mało mamy pociągów do Poznania? Moim zdaniem wystarczająca ilość... wystarczy zmodernizować/wymienić tabor na bardziej cywilizowany i w końcu wyremontować szlak. Brakuje połączeń do Gdańska, Warszawy, czy innych miejscowości w te strony, a tutaj ciągła nagonka o tym Poznaniu. Tak samo brakuje do Szczecina połączenia, przecież Piła by tym więcej zyskała niż Poznań, bo wtedy pasażerowie nie musieliby tłuc się do Poznania i dalej na Szczecin, tylko z Bydgoszczy, Warszawy, Torunia przez Piłę albo na Krzyż albo bezpośrednio przez Wałcz... ale po co? Lepiej zajmować się Poznaniem... no tak... możliwość zarobku dla innego wielkiego miasta.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.