Umocnienia miasta Piły

Awatar użytkownika
Aragorn
PRZYJACIEL
Polubiono: 16 razy

Re: Umocnienia miasta Piły

Post autor: Aragorn »

asta24.pl pisze:Obrazek

Na Płotkach odkryto zaporę przeciwczołgową

Historia Piły ciągle potrafi zaskoczyć i po latach odsłania kolejne swoje tajemnice. Do bardzo ciekawego odkrycia doszło podczas prac ziemnych na terenie Ośrodka turystyczno-wypoczynkowego „Płotki” w Pile. Po usunięciu nawierzchni drogi odsłonięto zaporę przeciwczołgową z okresu II wojny światowej.

Zapora była częścią linii niemieckich fortyfikacji broniących dostępu do miasta od strony wschodu, wybudowanych w 1938 roku i następnie wzmocnionych w 1944 roku. Do tej pory było wiadomo o dwóch zachowanych zaporach na pilskiej pozycji. Jedna wbudowana w drogę przed wjazdem na nieistniejący już dzisiaj most na Gwdzie, prowadzący z Kolonii Motylewo do Kaliny, druga blokowała leśną drogę po przeciwnej stronie jeziora Płotki.

Zaporę tworzyły dwa betonowe bloki (dłuższy, długości ponad 7 metrów) zatopione w poprzek drogi, wyposażone w gniazda, w które w razie potrzeby wstawiano pod kątem stalowe sztaby uniemożliwiające przejazd czołgu. Podczas normalnego użytkowania drogi, gniazda były zaślepione betonowymi pokrywami.

Niestety, odkryta zapora przeszkadza w pracach związanych z modernizacją drogi i budową chodnika.

Natychmiast podjęliśmy działania mające na celu jej zachowanie, udało nam się uzyskać przychylność Dariusza Kubickiego, dyrektora MOSiR Piła oraz projektanta i wykonawcy prac – mówi Przemysław Olszyński, dyrektor Pilskiego Muzeum Wojskowego.

Zapora nie będzie zniszczona, zostanie wkomponowana w nawierzchnię nowej drogi. Konieczne będzie podniesienie o kilka centymetrów jej bloków w celu uzyskania odpowiedniego poziomu i kąta nachylenia drogi.

Nie będzie to proste, bloki ważą ponad 20 ton, ale dzięki wsparciu pilskiego przedsiębiorcy – Andrzej Szymańskiego, który posiada duże dźwigi, nie powinno być problemu – dodaje Przemysław Olszyński.

Jest to największa z zachowanych zapór przeciwczołgowych na pozycji pilskiej, w pierwszym bloku montowano aż sześć stalowych sztab, w drugim pięć.

To kawałek historii Piły i regionu, dlatego warto ją zachować. Ośrodek turystyczno-wypoczynkowy „Płotki”, to najbardziej ufortyfikowany ośrodek wczasowy w Polsce. Trzy schrony bojowe, blokujące ogniem groble oraz drogi znajdują się w jego bezpośrednim sąsiedztwie, dwa na jego terenie, a kolejne trzy schrony po drugiej stronie jeziora. Każdy turysta, wjeżdżając na teren ośrodka, przejedzie przez zaporę przeciwczołgową z tablicą informacyjną. Będzie to świetna okazja do zainteresowania wczasowiczów historią Piły i niewątpliwie przyczyni się to do popularyzacji ciągle mało znanej, a ciekawej i dobrze zachowanej w naszych pięknych lasach pozycji pilskiej – podkreśla dyrektor Pilskiego Muzeum Wojskowego.

Źródło: www.asta24.pl
Data wydania: 14 listopada 2023

Zapora przeciwczołgowa - widoczne gniazda na stalowe sztaby. W pierwszym rzędzie czekało na czołg 6 sztab, w drugim 5.

Zapora przeciwczołgowa - widok od strony, z której mógł nadjechać czołg.

Zapora przeciwczołgowa.

Gniazdo, w którym montowano stalową sztabę.

Schron bojowy na skarpie, zaledwie ok. 30 metrów od zapory.

Mapa z zaznaczonymi czerwonymi punktami schronami bojowymi i zaznaczoną żółtą kreską zaporą ppanc.
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 82 razy

Post autor: SA108 »

W artykule jest mowa o zaporze przeciwczołgowej po północnej stronie Płotek, przy starej drodze do Głubczyna. Tak wyglądała ona w 2007 r. Niedaleko przy drodze stał betonowy słupek, nie wiem czy ma on coś wspólnego z zaporą.

tomekb_1
PRZYJACIEL
Polubił: 6 razy
Polubiono: 2 razy

Post autor: tomekb_1 »

Artykuł z Asty mówi o zaporze przeciw czołgowej odkrytej podczas prac wymiany asfaltu przy wjeździe na płotki od strony nie działającego już ośrodka Geovita.
Awatar użytkownika
Krzysztof Ju
REDAKTOR
Polubił: 378 razy
Polubiono: 187 razy

Post autor: Krzysztof Ju »

Pilskie Muzeum Wojskowe pisze:
Schron bojowy - niesamowite odkrycie!!!!

W połowie lat 90. zainteresowałem się bardzo bunkrami (tak wtedy amatorsko nazywaliśmy z kolegami schrony bojowe) Pozycji Pilskiej - linii niemieckich fortyfikacji broniących dostępu do miasta od wschodu. Marzyłem wtedy, że kiedyś odnajdę zakopany schron, o którym nikt nie wie. Minęło 30 lat i moje marzenie się spełniło. Podczas porannego rekonesansu trasy przed organizowanym w kwietniu ubiegłego roku, rajdem pieszym śladem pilskich fortyfikacji "Wiosna na Przedmościu Piła", zobaczyłem odsłonięty przez jeżdżące po lesie motocykle crossowe betonowy pierścień. Ten kształt wydał mi się bardzo znajomy, założyłem, że nie jest to studzienka kablowa, czy kanalizacyjna, tylko schron.

Ciekawość była, silniejsza od zmęczenia, po rajdzie podjechaliśmy z kolegami na oględziny znaleziska. Potwierdziło się pierwsze założenie, był to schron bojowy do prowadzenia ognia okrężnego Ringstand 58c (zwany "Tobruk") !!! Do tej pory było wiadomo o 14 takich schronach wybudowanych w drugiej połowie 1944 roku w celu wzmocnienia istniejących fortyfikacji.

W tym roku po analizie map i badaniach terenowych uznaliśmy z Michałem Skibińskim ze Stowarzyszenia Kartograficzno-Eksploracyjnego "Dąbrowa", że należy uznać za część Pozycji Pilskiej 2 "Tobruki" znajdujące się w Skórce. Z odnalezionym schronem daje to łączną liczbę 17 tego typu obiektów na naszej linii umocnień. Ze względu na braki materiałowe i trudności z zaopatrzeniem, Niemcy nie ukończyli budowy schronów Ringstand 58c zgodnie z obowiązującą instrukcją. Tylko jeden obiekt umiejscowiony w rozwidleniu leśnych dróg w Skórce został obsypany ziemią, pozostałych po zdemontowaniu szalunków nie obsypano. Uznaliśmy, że najlepszym, bezpiecznym rozwiązaniem będzie odkopanie odnalezionego schronu i eksponowanie go w wykopie podobnie jak pozostałych "Tobruków". Takie rozwiązanie zyskało aprobatę Nadleśnictwa Kaczory, któremu dziękujemy za przychylność. Nadzór archeologiczny nad badaniami objął Jarosław Rola z Muzeum Okręgowego w Pile. Podziękowania za wsparcie dla Łukasza Brąszkiewicza Usługi koparko-ładowarką , wykopy, prace ziemne, odśnieżanie Piła.

Mamy nadzieję, że odnalezienie schronu przyczyni się do popularyzacji ciekawej Pozycji Pilskiej, która ma potencjał turystyczny.

Pierścień otworu przedziału bojowego odsłonięty przez jeżdżące po lesie motocykle crossowe.

Lokalizacja odnalezionego schronu, okolice dawnego "Drewbudu".

Rysunek schronu Ringstand 58c z niemieckiej instrukcji.

[Wybrane zdjęcia z odkopywania schronu. Więcej zdjęć na fanpage Pilskiego Muzeum Wojskowego]

Odnaleziony schron został całkowicie zakopany prawdopodobnie na początku lat 80. lub wcześniej podczas utwardzania placu - widoczna czarna warstwa.

Widoczne schody prowadzące z części pełniącej funkcję ukrycia dla 2 członków załogi oraz magazynu amunicji do przedziału bojowego.

Widoczny otwór strzelniczy oraz stalowy pierścień na, którym można było zamontować lawetę karabinu maszynowego z tarczą chroniącą strzelca.

Odkopany schron bojowy Ringstand 58c.

Autor: Przemysław Olszyński, dyrektor Pilskie Muzeum Wojskowe
Źródło: facebook.com/PilskieMuzeumWojskowe
Data wydania: 13 lipca 2024
Użytkownicy, którzy polubili ten post (2):
Kapralq, czeslaw
stanmakowski
Polubił: 3 razy
Polubiono: 146 razy

Post autor: stanmakowski »

Tu: https://media.essen.de/media/histiorisc ... _Klaus.pdf wspomnienia Wernera Klausa z Gelsenkirchen (od strony 32). W 1944 roku trafił do Piły ze swoją szkołą handlową z Bochum (Gimnazjum z Bochum przebywało od 1943 roku w Trzciance). Gdy szkoła zawiesiła działalność brał udział w kopaniu rowu przeciwpancernego na wschód od Piły (podane wymiary, on i inni dojeżdżali do pracy pociągiem, chyba). Wspomina o bombardowaniu miasta, o udziale w jego gaszeniu - miał już doświadczenie, o zakwaterowaniu w mieście i w miejscu prac ziemnych, o pałacu czy dworku z pięknym parkiem, w którym odbywały się imprezy muzyczne itp. z udziałem generalicji przybywającej tam z frontu Fieselerem Fi 156 Storch. Jest list pisany z Piły i dość specyficzne przemyślenie - cieszy go myśl, że Sowieci nie cackają się z niemieckimi miastami i palą wszystko jak leci, więc w ręce nowych mieszkańców nie wpadnie jego kolekcja znaczków, które zabrał ze sobą do Piły z Gelsenkirchen. Jest też niewiele wnosząca fotka z koleżankami, z kolegami, najprawdopodobniej z okolic rowu. Szału nie ma ale zawsze to jakaś drobnostka z pierwszej ręki. O który rów przeciwpancerny i pałac/dwór chodzi - tego nie wiem, to zostawiam innym.

Kopia pliku:
Werner Klaus.pdf
(13.56 MiB) Pobrany 69 razy
Użytkownicy, którzy polubili ten post:
czeslaw
Awatar użytkownika
Krzysztof Ju
REDAKTOR

Pilskie Muzeum Wojskowe pisze:Obrazek

Pozycja Pilska - ciągle nieodkryty potencjał.

Popularyzujemy, dzisiaj ustawiliśmy tablicę informacyjną na terenie najbardziej ufortyfikowanego ośrodka wczasowego w Polsce! Tablica ufundowana przez Pilskie Muzeum Wojskowe, a tak naprawdę przez każdego, kto zasilił naszą skarbonkę, stanęła na terenie Piła.Płotki przy przeciwpancernej zaporze drogowej.

Dla przypomnienia zapora odkryta w listopadzie ubiegłego roku, dzięki naszym staraniom i przychylności MOSiR Piła została zachowana i wkomponowana w nową drogę. Podziękowania dla Marcin Wiśniewski za grafikę z czołgiem T-34, Jarek Rohde za wykonanie stelaża tablicy oraz dla Studio K2 i firmy ZPHU "FERRUM" Waldemar Straszewski za wsparcie.

il. Marcin Wiśniewski

fot. pmw.pila.pl

fot. pmw.pila.pl i więcej zdjęć w linku poniżej.

Źródło: www.pmw.pila.pl
Data wydania: 1 sierpnia 2024
pavvlo
Awatar użytkownika
Krzysztof Ju
REDAKTOR

Kolejne odkrycie na Pozycji Pilskiej!!!

Dla przypomnienia, rok temu odkopaliśmy schron bojowy Ringstand 58c (zwany "Tobruk"), który odnalazłem podczas rekonesansu przed rajdem pieszym śladem pilskich fortyfikacji w kwietniu 2023 r. Natrafiłem wtedy na odsłonięty przez quady betonowy pierścień, który okazał się otworem przedziału bojowego schronu. Wyznaczając trasę, szedłem wcześniej ul. Wawelską przy dawnym "Drewbudzie", ponieważ chciałem pokazać uczestnikom rajdu miejsce, gdzie według relacji kilku osób, przy ul. Wawelskiej leżały kiedyś gruzy schronu typu MG-Schartenstand D (zwany "Heinrich"). Podobno przy drodze znajdował się również fundament, który według relacji, został zniszczony podczas remontu ulicy. Po odnalezieniu "Tobruka" myślałem, że to już ostatnia tajemnica pilskich fortyfikacji, jednak "legenda" o schronie "Heinrich" w tym miejscu nie dawała mi spokoju.

Zbierałem informacje, pytałem, czy ktoś pamięta schron w tej lokalizacji, szukałem map w różnych instytucjach, na których schron mógł być naniesioną jako przeszkoda. Byłem w Centralnym Archiwum Wojskowym, niestety teczka, którą wybrałem nie zawierała raportów saperów z ewidencji obiektów po wojnie. Na skanie ziemi, też nic. Nigdzie nie natrafiłem na ślad tego obiektu. Przypomniało mi się, że w książce pt. "Piła na zdjęciach lotniczych 1914 - 1945" opracowanej przez Macieja Usurskiego, Rafała Rutę i ks. Roberta Kulczyńskiego znajduje się fotografia okolic Leszkowa (str. 186). Niestety nie było na niej nic ciekawego widać, zadzwoniłem do ks. Roberta z pytaniem, czy fotografie były zamieszczane w całości, czy były przycinane? Odpowiedział, że raczej zamieszczali w całości, poprosiłem o przesłanie tej fotografii w oryginale. Okazało się, że akurat ta fotografia w książce została dosłownie minimalnie przycięta. Na oryginale, przy krawędzi z lewej strony było wyraźnie widać znany wszystkim schron "Heinrich" przy nasypie kolejowym oraz kolejny na skarpie nad "Drewbudem". Ku mojemu zdumieniu pomiędzy nimi, przy polnej drodze oddalonej o ok. 30 metrów od ul. Wawelskiej wypatrzyłem coś co rzuca cień. Zaledwie 20 kroków dalej w kierunku poligonu, odkopaliśmy wspomnianego powyżej "Tobruka"!

Wyposażony w zaostrzony pręt pojechałem do lasu, założyłem, że gruzy schronu mogą się znajdować przy dawnej polnej (obecnie leśnej) drodze, niestety wały ziemne wzdłuż drogi nie zawierały gruzu. Szedłem dalej, niczym saper, wbijając przed sobą w ziemię mackę, w pewnym momencie natrafiłem na coś pod ściółką, wbiłem mackę dalej i też coś było. Namierzyłem narożniki, odkryłem jeden z nich, pod ściółką był beton!!! o wymiarach ok. 4m x 3m (mało precyzyjny pomiar krokami). Konieczne było odsłonięcie betonu, takie rozwiązanie zyskało aprobatę Nadleśnictwa Kaczory, któremu kolejny raz dziękujemy za przychylność. Ekipa muzeum wyposażona w łopaty, grabie i miotłę przybyła na miejsce. Odsłoniliśmy beton, którego pomiary potwierdziły, że to ława fundamentowa schronu MG-Schartenstand D "Heinrich" !!!!!! Fundament jest uszkodzony, prawdopodobnie obiekt został wysadzony, a silna eksplozja spowodowała, że oderwał się od ławy fundamentowej, na której został wykonany. Być może pozostałości schronu zostały zepchnięte bliżej ul. Wawelskiej przez wojsko, schron znajdował się w bezpośrednim sąsiedztwie "Autodromu" WOSS, gdzie jeździły pojazdy wojskowe.

Odnaleziona ława fundamentowa potwierdza, że na Pozycji Polskiej nazywanej również "Przedmoście Piła" wybudowano 45 schronów bojowych typu "Heinrich", które czekają wciąż na odkrycie swojego potencjału turystycznego. Mam nadzieję, że historia Piły jeszcze kiedyś wynagrodzi wytrwałość i odkryje kolejną swoją tajemnicę.

Widok od strony wejścia do schronu. Odsłonięta ława fundamentowa, widoczne pęknięcia i uszkodzenia w wyniku eksplozji.
Widok od strony wejścia do schronu. Odsłonięta ława fundamentowa, widoczne pęknięcia i uszkodzenia w wyniku eksplozji.

Widoczny fragment krawędzi fundamentu, ściany obiektu były oddalone od niej o ok. 10 - 15cm.
Widoczny fragment krawędzi fundamentu, ściany obiektu były oddalone od niej o ok. 10 - 15cm.

Co ciekawe pod standardową ławą fundamentową o grubości od 10 - 14 cm widoczny dodatkowy fundament (łącznie 33 cm). Widoczne resztki smoły zabezpieczającej fundament.
Co ciekawe pod standardową ławą fundamentową o grubości od 10 - 14 cm widoczny dodatkowy fundament (łącznie 33 cm). Widoczne resztki smoły zabezpieczającej fundament.

Odsłaniamy fundament, teren został kiedyś wyrównany, fundament nie był widoczny. Być może w tym samym czasie zakopano 'Tobruka' oddalonego zaledwie o ok. 20 metrów od lewej ściany schronu.
Odsłaniamy fundament, teren został kiedyś wyrównany, fundament nie był widoczny. Być może w tym samym czasie zakopano 'Tobruka' oddalonego zaledwie o ok. 20 metrów od lewej ściany schronu.

Fragment archiwalnej fotografii lotniczej, nałożony na współczesną fotografię satelitarną. Widoczna ul. Wawelska, nasyp toru kolejowego Piła - Bydgoszcz oraz dawna polna droga przy, której wybudowano schron "Heinrich". Czerwonymi kółkami zaznaczono schrony typu "Tobruk". Widoczne trzy schrony typu "Heinrich" czerwonymi kreskami zaznaczono podstawowe kierunki prowadzenia ognia. Żółte strzałki wskazują odnalezione w ostatnim czasie obiekty...
Fragment archiwalnej fotografii lotniczej, nałożony na współczesną fotografię satelitarną. Widoczna ul. Wawelska, nasyp toru kolejowego Piła - Bydgoszcz oraz dawna polna droga przy, której wybudowano schron "Heinrich". Czerwonymi kółkami zaznaczono schrony typu "Tobruk". Widoczne trzy schrony typu "Heinrich" czerwonymi kreskami zaznaczono podstawowe kierunki prowadzenia ognia. Żółte strzałki wskazują odnalezione w ostatnim czasie obiekty...

Autor: Przemysław Olszyński, dyrektor Pilskie Muzeum Wojskowe
Data wydania: 10 lipca 2025
Awatar użytkownika
Krzysztof Ju
REDAKTOR

Strzelnica schronu bojowego - odkryta!

Dzięki przychylności właściciela Centrum Rehabilitacji na Płotkach (dawne budynki Geovity) mieliśmy możliwość zrobić coś, co chodziło nam po głowie od lat.

Wyburzyliśmy część ściany, w której zamurowano strzelnicę schronu bojowego!

Dla przypomnienia (pisaliśmy o tym w marcu 2015r. w artykule pt.: "A jednak jest"), obiekt o nietypowej konstrukcji, jedyny taki na Pozycji pilskiej znajdował się w piwnicy budynku i blokował ogniem czołowym drogę do Zelgniewa. Jego strzelnica była prawdopodobnie zamaskowana oknem piwnicznym. W tym miejscu stały dawniej dwa budynki, podobno zniszczone podczas działań wojennych, schron miał również nie przetrwać.

Okazało się jednak, że budynki nie zostały zniszczone, tylko w latach 70. przebudowane i połączone łącznikiem, tworząc jeden duży budynek. A obiekt bojowy wbudowany w dolną kondygnację budynku nadal tam jest, i stanowi małą izbę (ok. 180 cm x 180 cm) w dużym narożnym pomieszczeniu. Schron niestety nie posiada już płyty pancernej grubości 3 cm typu 422P01 oraz pozostałego wyposażenia. W otwór strzelnicy została wmurowana krata, a jej stopniowany, przeciwrykoszetowy profil zamurowano dużymi, obrobionymi kamieniami. Wszystko przykrywała prawie 5 cm warstwa tynku, z zewnątrz nie było widać żadnych śladów po obiekcie.

Łatwo nie było, zaprawa dobrze trzymała, powoli usuwaliśmy spoinę i pierwszy kamień, potem kolejne, odkrywając otwór strzelnicy oraz szczelinę obserwacyjną. Do budowy strzelnicy wykorzystano beton i cegły, w kilku miejscach tynk odpadł. Relacje z dalszych prac wkrótce.

Wielkie podziękowania dla właściciela Centrum Rehabilitacji na Płotkach za przychylność i wsparcie.
To nie koniec naszych działań na rzecz popularyzacji pilskich fortyfikacji.

Fot. PMW. Więcej zdjęć w linku poniżej.

Data wydania: 25 sierpień 2025

Pilskie Muzeum Wojskowe pisze:
Prace przy odsłoniętej strzelnicy

Zostały uzupełnione wszystkie ubytki tynku. Za zgodą właściciela Centrum Rehabilitacji Płotki usunęliśmy kratę, która zasłaniała otwór strzelnicy.

Kolejny krok to zabezpieczenie I jednocześnie wyeksponowanie strzelnicy schronu. Walczymy dalej, koncepcja zaakceptowana przez właściciela, jest. Szczegóły wkrótce.

Podziękowania dla Marka za prace murarskie, strzelnica wygląda świetnie.

Fot. PMW. Więcej w linku poniżej.

Data wydania: 27 sierpień 2025
Awatar użytkownika
Krzysztof Ju
REDAKTOR

W wielkim błędzie jest ten kto myśli, że w temacie pilskich fortyfikacji wszystko zostało już powiedziane. Badania terenowe i archiwalne wskazują, iż umocnienia polowe garnizonu Piła z czasu II wojny światowej mają zdecydowanie bardziej rozbudowany i niezbadany jeszcze układ, niż sądzono do tej pory. 

Nowe odkrycia w tym temacie na podstawie rosyjskich dokumentów prezentuje Michał Skibiński ze Stowarzyszenia Kartograficzno Eksploracyjnego "Dąbrowa" w pierwszej części cyklu o fortyfikacjach Piły na łamach naszej Czytelni pod linkiem forum.dawna.pila.pl/fortyfikacje-pily-schneidemuhl-cz-1

Z tekstu dowiecie się m.in.:
- gdzie była jeszcze jedna i dotychczas nieznana linia umocnień polowych,
- z czego się składała i czy zachowała się do dziś,
- jak wyglądały walki w tym rejonie w 1945 roku?

Załączona ilustracja przedstawia nieznaną trzecią linię umocnień na fragmencie karty meldunkowej dowództwa 2 Gwardyjskiej Armii Pancernej ZSRR z 26.01-27.01.1945 r. Więcej map, także w pełnym formacie, zobaczycie we wspomnianym wyżej tekście.

Zapraszamy do lektury!
Kanclerz, pavvlo
Awatar użytkownika
pavvlo
ADMINISTRATOR
Polubił: 274 razy
Polubiono: 78 razy
Kontakt:

Post autor: pavvlo »

Dostałem zajawkę do kolejnej części.. będzie lepsza niż pierwszy odcinek ;)
pilanin
Awatar użytkownika
Krzysztof Ju
REDAKTOR

Drogowa zapora przeciwpancerna w Motylewie

Dla przypomnienia, w listopadzie 2023 r. odkryto drogową zaporę przeciwpancerną w drodze na terenie Ośrodka Turystyczno-Wypoczynkowego "Płotki". Do tej pory było wiadomo o dwóch, zachowanych w okolicach Piły zaporach. Pierwsza na "Płotkach" w leśnej drodze, po drugiej stronie jeziora, druga w drodze przed nieistniejącym już mostem na Gwdzie w Kolonii Motylewo.

Zaporę na "Płotkach" oczyściliśmy już kilka lat temu, ale tej w Motylewie nigdy nikt w całości nie odsłonił. Dlatego postanowiliśmy ją odkopać, i było warto!!!

Okazało się, że różni się ona od pozostałych, ponieważ w betonowych blokach jest taka sama ilość (4 szt.) gniazd, w których montowano stalowe dwuteowniki blokujące drogę. W zaporach na "Płotkach" w pierwszym (dłuższym) bloku od strony, z której mógł nadjechać czołg, jest o jedno gniazdo więcej niż w drugim.

Pokazuje to, że konstrukcja bloków była taka sama, ale były one dopasowywane do danego miejsca, ukształtowania terenu, tak żeby najskuteczniej spełnić swoje zadanie.

Zaporę na "Płotkach" udało się zachować i wkomponować w nową drogę, dzisiaj jest małą atrakcją turystyczną, wchodzącą w skład ciekawej linii umocnień z okresu II wojny światowej. W związku z planowaną inwestycją w Motylewie, polegającą na budowie mostu pieszo-rowerowego przez Gwdę, zwróciliśmy się z prośbą do władz miasta Piły o zachowanie zapory i wkomponowanie jej w nową drogę. Inicjatywa spotkała się z dużą przychylnością.

Polecamy w komentarzach linki do wcześniejszych informacji o odnalezieniu zapory na "Plotkach" i ustawieniu tablicy informacyjnej.

Przed rozpoczęciem prac, widać zaledwie fragmenty zapory.

Widok na drogę w kierunku Kaliny i dawnego mostu, zapora niewidoczna, zarośnięta i częściowo pod powierzchnią gruntu.

Zapora odkopana, widoczne zakryte betonowymi pokrywami 4 gniazda w każdym bloku.

Widok na drogę z Kolonii Motylewo w kierunku Kaliny, zapora odkopana, bloki tej samej długości przesunięte względem siebie o 58cm, za niebieską tablicą przyczółek mostowy.

"Płotki", zapora w drodze przy parkingu (dawniej teren podmokły). Jest największa, pierwszy blok ma ponad 7 m długości i aż 6 gniazd na dwuteowniki, w drugim bloku 5 gniazd.

Obrazek

Rekonstrukcja zapory przy parkingu na "Płotkach". Rys. Marcin Wiśniewski.

Po drugiej stronie jeziora Płotki, do blokowania leśnej drogi wykorzystano dłuższy blok z 4 gniazdami i krótszy z 3.

Mapka z zaznaczoną lokalizacją drogowej zapory przeciwpancernej. Ok. 150m od mostu, Niemcy wybudowali schron typu MG-Schartenstand D "Heinrich" (zaznaczony czerwony punkt), który swoim ogniem, idealnie blokował drogę i most. Niestety obiekt został zniszczony i dzisiaj nie ma po nim śladu. Kilka fragmentów schronu leżało kiedyś po drugiej stronie drogi.

Źródło: Facebook/Pilskie Muzeum Wojskowe
Data wydania: 29 grudnia 2025
pavvlo
Awatar użytkownika
Wojtass
Polubił: 1 raz
Polubiono: 6 razy

Post autor: Wojtass »

Kolejne forteczne odkrycie na Pozycji Pilskiej

Razem z kolegami ze Stowarzyszenia Historyczno-Fortyfikacyjnego „Przedmoście Piła” dokonaliśmy kolejnego interesującego odkrycia. Tym razem natrafiliśmy na fragment przeszkody przeciwpancernej.
Odnalezione przez nas elementy to dwa betonowe bloki z gniazdami na stalowe kształtowniki, umiejscowione w koronie ciągu komunikacyjnego w pobliżu torowiska linii kolejowej Piła–Złotów, na wysokości jeziora Płotki. Klasyczny układ dwóch bloków, wkomponowanych w nawierzchnię, z naprzemiennie ustawionymi gniazdami.

Użytkownicy, którzy polubili ten post (4):
pavvlo, Krzysztof Ju, SŁOWIANIN, tomekb_1
Awatar użytkownika
pavvlo
ADMINISTRATOR
Polubił: 274 razy
Polubiono: 78 razy
Kontakt:

Post autor: pavvlo »

Super odkrycie.. Kto by pomyślał? Punkt zostanie dodany do naszej mapy fortyfikacji.
Wojtass, SŁOWIANIN
Awatar użytkownika
Wojtass
Polubił: 1 raz
Polubiono: 6 razy

Post autor: Wojtass »

Dziękujemy, oczywiście nie obyło się bez pomocy osób trzecich.
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się