I jest to do ogarnięcia pavvlo.Jestem za usystematyzowaniem nazewnictwa teraz, żeby nie pogłębiać "chaosu" w publikacjach.
Dla mnie istniejąca od 25 lat i zakorzeniona może nie w literaturze, bo takiej nie było, ale w świadomości internautów numeracja Marcina Dudka powinna być "święta", by nie tworzyć nowych bytów pojęciowych. I dla kompatybilności naszych wpisów i ewentualnych publikacji
Moja propozycja jest taka, aby była zgodna powiedzmy z danymi bunkrów i nie tylko.
Do legendy pavvla ująć w ten sposób:
H - Schron bojowy MG-Schartenstand "D", zwany też potocznie Heinrich-em.
W skład wchodzą rozwalone i pozostałości.
Opis - H01 i w górę.
R - Schron bojowy Ringstand 58 C, zwany potocznie Tobrukiem.
W skład wchodzą rozwalone oraz pozostałości.
Opis - R01 i w górę.
RW - Ringstand Wykop. Wykop pod budowę schronu Ringstand 58 C.
Opis - RW01 i w górę.
SB - Strzelnica schronu bojowego i inne schrony bojowe tzw. samoróbki.
Opis - SB01 i w górę.
ZD - Zapora drogowa.
Opis ZD01 i w górę.
Co do schronu bojowego w dawnej Geovicie, opisał bym jako SB1, gdyż nie jest to schron typu MG-Schartenstand "D".
Co do opisu zapór drogowych, zakładam iż pan Marcin Dudek przyjął numerację z ruchem przeciwnym do ruchu wskazówek zegarka.
Przyjął bym tak:
ZD1 to zapora drogowa na Płotkach.
ZD2 to zapora drogowa za jeziorem Płotki.
I powiedzmy ZD3 to zapora drogowa Motylewa.
Co do zapory drogowej w Motylewie jest widoczna minimalnie na ortofotomapie, natomiast bardziej widoczna jest już na mapie google. Niestety występują znacznie przesunięcia wobec tych dwóch map. Ja przyjmuję pozycję ortofotomapy, gdyż jest zgodna z pomiarami współrzędnych GPS.
Co bunkra w Motylewie, który został zniwelowany niedaleko tej zapory drogowej to nie posiadam danych, być może na jakiejś starszej fotografii się trafi.
Prawdopodobnie chodzi o ten obiekt: https://www.forum.dawna.pila.pl/viewtop ... lleryp8422
Jeśli macie jakieś propozycje do tego to jak najbardziej wskazane.