Mapa fortyfikacji Piły i okolic

Awatar użytkownika
pavvlo
ADMINISTRATOR
Polubił: 275 razy
Polubiono: 81 razy
Kontakt:

Re: Mapa fortyfikacji Piły i okolic

Post autor: pavvlo »

ZD02 (2026) 53º11.050'N 016º48.850'E

Użytkownicy, którzy polubili ten post:
Krzysztof Ju
Awatar użytkownika
pavvlo
ADMINISTRATOR
Kontakt:

pavvlo pisze: 04 lut 2026, 01:08 Został pominięty i nie zaznaczony punkt RW03. Wg planu M. Dudka jest gdzieś w pobliżu H34, ale nie został namierzony w terenie i zaznaczony.
Dlatego numeracja na aktualnej mapie powinna przeskoczyć o jeden numer dalej, zostawiając puste pole dla nie namierzonego jeszcze punktu (RW03). Pewnie gdzieś tam jest..

Czyli numeracja powinna być zmieniona tak:

RW03 na RW04
RW04 na RW05
RW05 na RW06

Umknął mi ten szczegół w trakcie budowania mapy choć wcześniej go zgłaszałem.
hege22
Polubiono: 76 razy

Post autor: hege22 »

Dudek święty, ale jeżeli przez 25 lat nie znaleźliście wykopu położonego w środku lasu, to był raczej błąd Dudka. W lesie nikt nie zasypałby dziury, co innego na polu.
Ja zostaje na dotychczasowej numeracji, co nie jest sprzeczne z numeracją Dudka, bo on nie numeruje tobruków.
hege22
Polubiono: 76 razy

Post autor: hege22 »

Program QField do odpalania projektów Qgis na telefonie (oczywiście można go otworzyć w Qgis na komputerze)

Instrukcja:
Zainstalować QField na telefon z
ANDROID
https://play.google.com/store/apps/deta ... ield&hl=pl
IPHONE
https://apps.apple.com/pl/app/qfield-fo ... 26814?l=pl

Na Iphonach się nie znam, na Android projekt instalujemy w następujący sposób:

1. Podłącz telefon przez kabel USB z komputerem i zezwól na transfer danych jeżeli potrzeba.

2. Pobrać projekt z https://forty.stronazen.pl/pliki/mapa_pila.zip . Skopiuj pliki mapy (pila03v01.qgs i pila.gpkg) bezpośrednio do pamięci telefonu do folderu
Android/data/ch.opengis.qfield/files/ImportedProjects.

pila03v01.qgs to właściwy plik projektu, pila.gpkg to plik GeoPackage zawierający dane.

3. W QField otwórz lokalny projekt, Importowane projekty, klikamy pila03v01

4. Jeżeli któraś warstwa WMS się nie ciągnie wyłączamy ją krzyżykiem 1.

Otrzymujemy mapę wyglądającą jak na komputerze, tylko mniejszą. Aby mapa ustawiła się na aktualnej pozycji geograficznej naciskamy ikonę 2.

5. W projekcie dodałem eksperymentalnie warstwę Brudnopis, do szybkiego rejestrowania punktu w terenie z krótkim opisem. Zawsze chciałem to zrobić, ale nie wiedziałem jak. Teraz w współpracy czatem AI taką warstwę uskuteczniłem, ale nie przetestowałem w terenie. Teraz nie wiem czy mi to potrzebne, bo do rejestracji punktów w terenie używam innego programu, Locus Maps w wersji bezpłatnej, z którego można punkty wczytać w formacie kml i wczytać do qgisa. Po rejestracji punktów w Brudnopisie projektu, trzeba skopiować oba pliki do komputera, otworzyć w qgis, obrobić i np. dodać do warstwy pila_punkt, zasejwować i wgrać nową wersję na telefon…

Aby używać warstwy Brudnopis należy:
w głównym oknie klikamy ikonę 1, później trzy kropeczki 2

wybrać ustawienia 3 i Pokaż infornacje o współrzędnych 4.

Teraz odblokujemy warstwę Brudnopis do edycji oznaczając ikonę 2. Ikoną 4 przesuwamy kursor do aktualnej pozycji 3, ikoną 5 dodajemy nowy punkt. Swoją nazwę wpisujemy w okienko 7, np. „pak”, dla łatwiejszego rozpoznania kolejnych punktów o tej samej nazwie dodałem jako domyślny prefiks aktualną datę i czas 6, które można skasować.

Czy to będzie działać zgodnie z moimi założeniami nie wiem. Nie wiem też czy warstwę Brudnopis trzeba za każdym otwarciem Qfield odblokowywać do edycji. Jak przetestuję coś zmienię lub usunę tą warstwę.
Użytkownicy, którzy polubili ten post:
Krzysztof Ju
Awatar użytkownika
pavvlo
ADMINISTRATOR
Kontakt:

hege22 pisze: wczoraj, 23:09 Dudek święty, ale jeżeli przez 25 lat nie znaleźliście wykopu położonego w środku lasu, to był raczej błąd Dudka. W lesie nikt nie zasypałby dziury, co innego na polu.
Ja zostaje na dotychczasowej numeracji, co nie jest sprzeczne z numeracją Dudka, bo on nie numeruje tobruków.
Dziwne, na początku tego wątu jego numeracje miałeś za świętość. Raptem gdy musimy się cofnąć w poszukiwaniach zwalasz to na nas? Przykro to się czyta. Może za kilka dni ten punkt zostanie określony i co wtedy napiszesz? Nie będę już udostępniał żadnych współrzędnych.
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się