adamo pisze:Ja również jestem bardzo zainteresowany jakimikolwiek informacjami na temat tych budynków - w jednym z nich (Wiatraczna 2) mieszka do dziś moja Babcia (dziadkowie wprowadzili się tam pod koniec lat 50'). Budynek przetrwał "wyzwalanie" miasta, choć nosi wiele śladów po ostrzale z broni maszynowej.
Dzisiaj sfociłem obie wille. Pierwsza:
Druga:
Niestety ze względu na ostro świecące słońce nie udało mi się ich ująć od strony północnej. Dlatego na razie nie mam zdjęcia fasady drugiej willi. Na dodatek samochodów parkujących przed nią nie dało się usunąć nawet w Photoshopie

Będę więc musiał powtórzyć zdjęcia.
Przyznam, że ich architektura mnie intryguje. Na tle innych willi z tej epoki wyglądają bardzo nowocześnie. Wystarczy porównać je z typowymi dla lat 30. domami przy ul. Mieszka I. Swoją drogą dzięki temu, że po wojnie praktycznie nie były remontowane, zachowały niemal niezmieniony wygląd z czasu budowy. Dodatkowo na ich temat nie ma żadnych wzmianek w opracowaniach o Pile, nawet tych niemieckich. Podobno ciekawe rzeczy można znaleźć w specjalistycznych czasopismach architektonicznych z lat 20. i 30., niestety nie mam do nich dostępu. Może przynajmniej uda się ustalić, kto w nich mieszkał przed 1945 rokiem? Na wszelki wypadek podaję współczesne adresy tych willi - odpowiednio Żeleńskiego 42 i Wiatraczna 2.
A tak przy okazji - jeśli jutro będzie taka pogoda jak dzisiaj to zamierzam robić zdjęcia starych kamienic (jeszcze nie wiem których

). Jeśli ktoś byłby zainteresowany wspólną wyprawą to zapraszam.