Mogiły poległych w "Festung SCHNEIDEMUHL"

Paulus1945

Mogiły poległych w "Festung SCHNEIDEMUHL"

Post autor: Paulus1945 »

Witam!
W oklicach naszego miasta trafiają się mogiły poległych, sam kilka trafiłem przypadkiem. Pytanie co z tym dalej robić?
pozd...
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

W tym wątku o tym nieco wspomniałem: viewtopic.php?p=3491#3491
Awatar użytkownika
hose

Mogiły

Post autor: hose »

http://www.poszukiwanieskarbow.com/nindexd.html
U góry po otwarciu strony należy wcisnąć folder "artykuły". Znajduje się tam artykuł "Co zrobić gdy znajdziemy szczątki niemieckiego żołnierza". Jest tam protokół jaki należy wypełnić i adres organizacji, która tym się zajmuje. Szczątki zalecają włożyć w worek plastikowy i zakopać w tym samym miejscu lub zabrać je ze sobą. Strona niemiecka podeśle antropologa i samochód, który zabierze szczątki. Razem z Markiem1105 natrafilismy na szczątki żołnierza whermachtu. Sprawa została dzisiaj zgłoszona Panu z organizacji, czekamy na odpowiedź.
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Wiem, że nie na temat, ale obawiam się, że w innym wątku moja wypowiedź pozostałaby niezauważona przez zorientenowane osoby.
Czy istnieje instytucja, organizacja która mogłaby pomóc w ustaleniu miejsca pochówku Polaka (historia była tak nieznośna że został żołnierzem Wehrmachtu)? Prawdopodobnie został pochowany w Austrii.
Awatar użytkownika
BOGDAN
PRZYJACIEL
Polubiono: 4 razy

Post autor: BOGDAN »

Spróbuj w PCK. Kiedyś zajmowali się tym.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
hose

Krewni

Post autor: hose »

Możesz poszukac na stronach niemieckich jak znasz datę urodzenia, miejscowość, obywatelstwo i jednostkę do jakiej został wcielony. Ja osobiście od pewnego czasu poszukuję pradziadka wcielonego w 1945 roku w Chodzieży. Musisz znać język niemiecki bo bez tego ani rusz. Można też się zwrócić do niemieckiej organizacji, o której pisałem na górze. Niestety akta niemieckie nie są przełożone na postać cyfrową i aby coś znaleźć trzeba te tony akt przeszukać. Jeden Pan ze Szczecina zajmujący się ekshumacjami i ustalaniem tożsamości napisał, że samo pytanie o krewnego kosztuje 40 euro. Mogę się zapytać gdzie i o co dokładniej chodzi. No i oczywiście Czerwony Krzyż jest tu jedną z opcji. Można też posprawdzać na googlach drzewa genealogiczne (wiele os emigrowało do USA), ja osobiście znalazłem troche mojej rodziny w Wielkiej Brytanii i USA.
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Dziękuję bardzo za pomoc. Myślę, że gdy będę posiadał więcej informacji spróbuje skorzystać z Waszych rad. Póki co posiadam strzępki informacji, które wydają mi się mało prawdopodobne i pochodzą z tzw. drugiej ręki.

Jeszcze raz dzięki. :)
Perkun

Post autor: Perkun »

Witam,

Jeśli zostały odkopane szczątki żołnierskie, proszę o kontakat ze Stowarzyszeniem POMOST.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
marek1105

Post autor: marek1105 »

Oto organizacje ktore pomoga w czasie znalezienia szczatek:

Deutsche Dienststelle (WASt)
Eichborndamm 179
13403 Berlin
wast@com-de.com

Adres instytucji która zajmuje się odbiorem i przenoszeniem zwłok.

Volksbund Deutsche Kriegsgraberfursorge e.V.
-Bundesgeschaftsstelle-
Werner-Hilpert-Strasse 2
34112 Kassel

Fundacja "Pamięć":
ul. Miedziana 3a/2
00-814 Warszawa
tel. (022) 654-21-61
e-mail: fundacja@pamiec.ikp.pl

CENTRALNE ARCHIWUM WOJSKOWE
UL. Czerwonych Beretów bl. 124
00-910 Warszawa - Rembertów

adres internetowy - http://www.caw.wp.mil.pl/

W sprawie tabliczek tożsamości żołnierzy niemieckich można również zwrócic się do Archiwum w Berlinie:

Deutche Dienstelle fur die Benachrichtigung der nachsten Angehorigen von Gefallenen der ehemahligen Deutschen wehrmacht
Eichborndamn 179
13403 Berlin
Deutschland

PS. PERKUN SKĄD MASZ TAKIE INFORMACJE ŻE STOWARZYSZENIE POMOST SIE TYM ZAJMUJE???? WEDŁUG MNIE TO STOWARZYSZENIE OD CHOROB DZIECIECYCH (ADHD)
schneidemuhl

Post autor: schneidemuhl »

Witam. Nie zgłaszajcie nic do fundacji "Pamięć", ponieważ rok temu trafiłem także szczątki niemieckiego żołnierza. Leżał nawet koło niego nieśmiertelnik. Zgłosiłem to do fundacji i powiedzieli, że mam czekać do marca, bo dopiero wtedy zaczynają się ekshumacje. Sezon ekshumacji się skończył a ich nadal nie ma. Pozdro
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

A nie odwrotnie, czyli do marca? Z tego co kojarze eksumacje stara się przeprowadzać w zimnych warunkach. Wręcz prawo do tego zobowiązuje (odpowiednia pora roku 15.10-15.03, odpowiednia pora dnia - bodajże wczesny ranek).
Chyba, że oni takowe przeprowadzają właśnie w marcu. To by wyjaśniało. Może nie zdążyli, a wobec tego szkoda, że o tym nie powiadomili.
schneidemuhl

Post autor: schneidemuhl »

jaśko weź się lepiej do roboty :D Nie, na pewno nie odwrotnie. Pisałem do nich zimą i stwierdzili, że zaczynają takie prace na wiosnę a kończą jesienią.
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

To albo coś im się pomyliło (ludzka rzecz), albo łamią prawo, albo po prostu przepisy to regulujące nie odnoszą się do takich przypadków.
Jerzyk
PRZYJACIEL
Polubiono: 1 raz

Post autor: Jerzyk »

W "moich czasach pilskich"- w latach powiedzmy 60-70 przy dworcu towarowym po lewej stronie tegoż dworca - dziś już dokładnie nie potrafię zlokalizować miejsca co do usytuowania wobec np. kamienia kilometrowego etc. ale na pewno po lewej stronie torów w kierunku Krzyża, znajdowała się mogiła (mały wzgórek) i krzyż. "Fama" wtedy mówiła, że jest to grób żołnierza niemieckiego!
Czy może koledzy - formułowicze rowerowi "włóczykije" spenetrowali by ten rejon! Czy jeszcze coś z tego pozostało? Ewentualnie gdyby "nie" lub trudno było cokolwiek znaleźć proszę o info. Postaram się uruchomić kolegów - kolejarzy, którzy powinni pamiętać o tej mogile! Chociaż doświadczenia z bocznicą do cegielni Kotuń??? Nie napawają optymizmem!!! Ale kto nie próbuje...
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Bodajże w zeszłym roku w maju spenetrowałem ten teren i z przykrością stwierdzam, że nie kojarzę takiego miejsca. W miejscu tym są pozostałości po bunkrach, różnej maści fundamenty, ale obecności krzyża nie przypominam sobie. Nota bene ponoć w latach 60-tych w miejscu tym była parkowa alejka z ławkami. Dziś to już niestety dla niektórych tylko wspomnienie.
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się