Czy są filmy o Pile/Schneidemühl?

Wszystko co nie pasuje do tematów powyżej a związane jest z historią Piły i okolic.
Awatar użytkownika
Tom
PRZYJACIEL
Polubiono: 1 raz

Post autor: Tom »

Wiadomość o filmie przeczytałem na forum strony i.pila. Lecz była dosłownie chwilę i wykasowano.
Tę informację z adresem przekazałem administracji aby sprawdziła wiarygodność.
Tom
Awatar użytkownika
Luke I

Post autor: Luke I »

Jedyne "filmy" o Pile, jakie widziałem to teledyski zespołu Strachy na Lachy "Dzień dobry, kocham Cię" i "Krew z szafy"
Ten drugi był kręcony na pilskim lotnisku, a pierwszy w kilku miejscach m.in. Zielona Dolina...
Awatar użytkownika
GaWroN

Post autor: GaWroN »

Teledysk "Dzień Dobry, Kocham Cię" nie jest kręcony na Zielonej Dolinie, bo nie ma tu takiej zabudowy. Wiem, bo już mieszkam na tym osiedlu ok. 3 lat. A jeśli chcemy wiedzieć gdzie to kręcono trzeba napisać e-maila do zespołu, oni napewno odpowiedzą nam na to pytanie gdzie kręcono ten klip.

GaWroN :D
Awatar użytkownika
skinspila
PRZYJACIEL
Polubiono: 1 raz
Kontakt:

Post autor: skinspila »

Witam. Posiadam film 7-9 minutowy pt. "Wizytówka budowlańców" o odbudowie Piły zaraz po wojnie, czy jakoś tak. Zapodam go Maraksowi i myślę, że pojawi się w dziale do pobrania za jakiś czas :D
Awatar użytkownika
marasxt
PRZYJACIEL
Polubił: 1 raz
Polubiono: 2 razy

Post autor: marasxt »

Film już mam i właśnie go obejrzałem. Będzie on oczywiście dostępny na stronie głównej w dziale pobierz, ale jego premiera odbędzie się 02.02.2008 w pubie Joker na naszym spotkaniu.
Użytkownicy, którzy polubili ten post:
Kapralq
Awatar użytkownika
marsza
Polubił: 6 razy

Post autor: marsza »

Kiedy będzie film o Pile w dziale pobierz?
Awatar użytkownika
marasxt
PRZYJACIEL

Film po obejrzeniu na spotkaniu dałem Pawłowi. Mogą być problemy bo zajmuje ok. 100Mb, a trwa tylko 8 minut.
Awatar użytkownika
pavvlo
ADMINISTRATOR
Polubił: 274 razy
Polubiono: 78 razy
Kontakt:

Post autor: pavvlo »

Hmm... miałem nie planowane problemy ze sprzętem i oprogramowaniem ale po małych perypetiach film wylądował w końcu w dziale POBIERZ na stronie głównej. Wielkość pliku 25.6 MB. Do pobrania tutaj >> http://dawna.pila.pl/filmy/Budowlancy.rar
Filip

Post autor: Filip »

Obejrzałem ten film wczoraj. Piła powojenna na tych zdjęciach wygląda ładnie nie da sie powiedzieć. Za komuny wszystko co komunistyczne w albumach i filmikach wyglądało dobrze. A najbardziej zaskoczyło mnie rondo na placu PZPR :D
Jaśko
PRZYJACIEL

Post autor: Jaśko »

Plac był PPR
RL

Post autor: RL »

Witam
Filip, a co jest takiego "komunistycznego" w budowanych domach?
Zaprawdę powiadam Ci, w fundamentach tych domów nie zalewano betonem dzieł Lenina.
Jaśko
PRZYJACIEL

RL pisze:Witam
Filip, a co jest takiego "komunistycznego" w budowanych domach?
Zaprawdę powiadam Ci, w fundamentach tych domów nie zalewano betonem dzieł Lenina.
Cóż, niektórzy naprawdę sądzą, że wszystko co było przed 4 czerwca 1989 roku to było komunistyczne - czyli ja też! Przez grzeczność nie zaprzeczę.
A na poważnie (prawie) - taka jest teraz maniera, by o czasach sprzed tej magicznej daty (cytowanej powyżej) mówić - "komuna". Warto może by Ci, którzy tak mawiają przeczytali wiekopomne dzieło Marksa Karola "Manifest komunistyczny", którego 160 rocznicę przed paru dniami obchodziliśmy (wiem z telewizji, co nie zmienia faktu, że w ogólniaku na lekcjach "propedeutyki filozofii" - był kiedyś taki przedmiot - czytałem "Manifest..." jako lekturę obowiązkową).
Awatar użytkownika
Kanclerz
PRZYJACIEL
Polubił: 7 razy
Polubiono: 8 razy

Post autor: Kanclerz »

Filip pisze:Za komuny wszystko co komunistyczne w albumach i filmikach wyglądało dobrze. A najbardziej zaskoczyło mnie rondo na placu PZPR
W takim razie z wielką ochotą poczytamy jak Twoim zdaniem było w Pile w tym czasie. Oczywiście napisz w dziale "Piła po 1945 roku".
Jaśko
PRZYJACIEL

Kanclerz pisze:
Filip pisze:Za komuny wszystko co komunistyczne w albumach i filmikach wyglądało dobrze. A najbardziej zaskoczyło mnie rondo na placu PZPR
W takim razie z wielką ochotą poczytamy jak Twoim zdaniem było w Pile w tym czasie. Oczywiście napisz w dziale "Piła po 1945 roku".
A może darujmy sobie te "wypominki", bo znowu wylądujemy w innym wątku, tym od "narzekania" - a chyba nie o to chodzi. Jak sądzę Filip użył (być może nieświadomie) zwrotu o komunie. Kiedyś mnie to denerwowało, teraz to traktuję jako przypadłość młodości i sam się z tego zwrotu podśmiewam, zwłaszcza, że w Polsce nigdy KOMUNY nie było. Nie zmienia to faktu, że bardzo ważna była "propaganda sukcesu" i to nawet w czasach, gdy ten zwrot nie był jeszcze znany. Z drugiej strony pamiętam jak kiedyś przed laty red.nacz. "Polityki", późniejszy premier Mieczysław F. Rakowski powiedział, że gdyby nie 22.07.1944 (kto to jeszcze pamięta?) to on, jako chłopski syn nie miałby szans na studia i doktorat - i dlatego bronił ustroju do dnia kiedy sam wyprowadził sztandar PZPR.
Ot, taka refleksja historyczna - i proszę bez wdawania się w rozważania - "dobre-złe"; "słuszne-niesłuszne"; "czarne-białe". Dziękuję, dobranoc!
Awatar użytkownika
marasxt
PRZYJACIEL

Co ciekawe film budowlańców wywołał większą dyskusję niż poprzednie dwa filmy. Chętnie poczytam o wrażeniach z filmu od kolejnych forumowiczów.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się