pila.pl pisze:
72. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego.
W Pile podobnie, jak w wielu miastach naszego kraju punktualnie o godz. 17:00 zawyły syreny. Pamiętaliśmy o 18 tys. powstańców i 180 tys. cywilów, którzy zginęli w czasie Powstania Warszawskiego. W mieście wiele osób zatrzymało się na minutę. Prezydent Piły spotkał się z radnymi miasta i powiatu w miejscu szczególnym - na placu Powstańców Warszawy. Wśród osób, którzy znaleźli się celowo w tym miejscu, by wspomnieć powstańców było również polsko (pilsko) - szwedzkie małżeństwo spędzające wakacje w naszym mieście - Romana Powidzka - Casserblad oraz Mikael Casserblad. Podczas rozmów o powstaniu padł pomysł upamiętnienia walczących w `44 roku pamiątkowym obeliskiem, który mógłby stanąć na tym placu.
Źródło: www.pila.pl
Data wydania: 2 sierpnia 2016
Pomniki i miejsca historyczne w Pile
- Krzysztof Ju
- REDAKTOR
- Polubił: 378 razy
- Polubiono: 187 razy
Re: Pomniki i miejsca historyczne w Pile
- Krzysztof Ju
- REDAKTOR
7 września br. odsłonięto tablicę upamiętniającą stacjonowanie Dowództwa Dywizji Lotniczej w budynku przy ul. Kossaka 20 (przed galerią Kasztanową) w Pile.
fot. Przemysław Gawroński
fot. Przemysław Gawroński
Na cmentarzu komunalnym krótko przed 1 listopada pojawił się nowy obelisk upamiętniający poległych za Wolną Polskę żołnierzy bez względu na ich przynależność organizacyjną. Napis na tablicy mówi sam za siebie... Jak widać po liczbie zniczy ludzie docenili tę inicjatywę.
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 5 razy
- Kontakt:
Czy napewno poświecony jest wszystkim bez względu na przynależność organizacyjną?
Pójdę - podobnie jak Ziołek - tropem wątpliwości, do których skłania aura Święta Niepodległości.
Czytając umieszczoną nagrobną inskrypcję, nie mogę oprzeć się wrażeniu, że dobre intencje, ultra patriotyzm oraz patos, tworzą szczególny rodzaj szlachetnego bełkotu.
Co to znaczy:
„Pamięci wszystkich zamęczonych i pomordowanych, którzy poświęcili wolność i życie za niepodległą Polskę”.
Czy zamęczeni i pomordowani to dwie kategorie śmierci?
Czy walka o niepodległość oznacza rezygnację z wolności?
A może poświęcenie wyklucza wolność?
Dalej zdanie:
„Bohaterom zrzeszonym i niezrzeszonym dla których Bóg, Honor i Ojczyzna były i są drogowskazami”.
Czy bohaterowie dzielą się na zrzeszonych i niezrzeszonych, czy też chodziło o wcześniejszą przynależność bądź opcję polityczną?
Użycie liczby mnogiej po triadzie Bóg, Honor, Ojczyzna nie bez racji zawiera sugestię odrębności tych wartości. Tylko czy o to piszącemu (-ym) chodziło?
No i czas teraźniejszy we fragmencie „Bóg, Honor i Ojczyzna były i są drogowskazami”. Czy to znaczy, że także teraz zamęczeni i pomordowani kierują się wymienionymi wartościami?
A na koniec podpis: znak Polski Walczącej.
Chyba czegoś nie wiem.
Tak sobie myślę, że trzeba kochać naszych bohaterów, kochać trzeba Polskę. Marzy mi się jednak równie żarliwa miłość do języka polskiego.
Czytając umieszczoną nagrobną inskrypcję, nie mogę oprzeć się wrażeniu, że dobre intencje, ultra patriotyzm oraz patos, tworzą szczególny rodzaj szlachetnego bełkotu.
Co to znaczy:
„Pamięci wszystkich zamęczonych i pomordowanych, którzy poświęcili wolność i życie za niepodległą Polskę”.
Dalej zdanie:
„Bohaterom zrzeszonym i niezrzeszonym dla których Bóg, Honor i Ojczyzna były i są drogowskazami”.
Czy bohaterowie dzielą się na zrzeszonych i niezrzeszonych, czy też chodziło o wcześniejszą przynależność bądź opcję polityczną?
Użycie liczby mnogiej po triadzie Bóg, Honor, Ojczyzna nie bez racji zawiera sugestię odrębności tych wartości. Tylko czy o to piszącemu (-ym) chodziło?
No i czas teraźniejszy we fragmencie „Bóg, Honor i Ojczyzna były i są drogowskazami”. Czy to znaczy, że także teraz zamęczeni i pomordowani kierują się wymienionymi wartościami?
A na koniec podpis: znak Polski Walczącej.
Chyba czegoś nie wiem.
Tak sobie myślę, że trzeba kochać naszych bohaterów, kochać trzeba Polskę. Marzy mi się jednak równie żarliwa miłość do języka polskiego.
Trudno oprzeć się wrażeniu że ta niewinna inicjatywa może być dla niektórych solą w oku... Z tego co mi wiadomo treść tablicy powstała w wyniku korekt i konsultacji z Urzędem Miasta, co pewnie przyczyniło się do jej stylu. Mi osobiście on nie przeszkadza - trochę patosu na cmentarzu nie zaszkodzi...Witosa pisze:Czytając umieszczoną nagrobną inskrypcję, nie mogę oprzeć się wrażeniu, że dobre intencje, ultra patriotyzm oraz patos, tworzą szczególny rodzaj szlachetnego bełkotu.
Zdanie to jest sformułowane dość jednoznacznie - jak można z jego treści wysnuć tak absurdalne pytania? Równie dobrze można by czepiać się ZBOWiD-owców czy wg nich wolność wyklucza demokrację?Witosa pisze:Co to znaczy:
Witosa pisze:Dalej zdanie:
Kolejna próba pokrętnej interpretacji dość prostego zdania. Liczba mnoga nie zawiera żadnej sugestii - chodzi właśnie o spójny system wartości. Czas teraźniejszy natomiast odnosi się wyłącznie do zdania w którym został użyty i oznacza tych którzy przeżyli wojnę i kolejne represje. Jest też pewnym nawiązaniem do przyszłości; symbolicznym przekazaniem schedy...Witosa pisze:No i czas teraźniejszy we fragmencie „Bóg, Honor i Ojczyzna były i są drogowskazami”. Czy to znaczy, że także teraz zamęczeni i pomordowani kierują się wymienionymi wartościami?
MI OSOBIŚCIE wydaje się, że nie miałem racji.
Przeholowałem z tym apelem o miłość do poprawnej polszczyzny.
Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.
PS. Niniejszym informuję, że powyższe oświadczenie nie powstało w wyniku konsultacji z żadnym urzędem, a tym samym żaden urząd nie miał wpływu na jego kształt myślowy i stylistyczny.
Przeholowałem z tym apelem o miłość do poprawnej polszczyzny.
Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.
PS. Niniejszym informuję, że powyższe oświadczenie nie powstało w wyniku konsultacji z żadnym urzędem, a tym samym żaden urząd nie miał wpływu na jego kształt myślowy i stylistyczny.
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Kontakt:
Ode mnie będzie krótko:
Nie każdy wówczas był wierzącym więc mogło być tak, że nie podzielał hasła "Bóg, honor, ojczyzna".
Wśród umieszczonych symboli brakuje symboli innych patriotycznych organizacji: Batalionów Chłopskich, Gryfa Pomorskiego, Żydowskiej Organizacji Bojowej.
Nie każdy wówczas był wierzącym więc mogło być tak, że nie podzielał hasła "Bóg, honor, ojczyzna".
Wśród umieszczonych symboli brakuje symboli innych patriotycznych organizacji: Batalionów Chłopskich, Gryfa Pomorskiego, Żydowskiej Organizacji Bojowej.
Zastanawiam się dlaczego nikt jeszcze nie poinformował, że w piątek 28 października 2016 r. dokonano nieuroczystego odsłonięcia obelisku kardynała Ignacego Jeża.
Na nowo wybudowanym skwerze jego imienia postawiono kamień z tablicą na której napisano:
"Kardynał Ignacy Jeż
1914 - 2007
Pierwszy biskup Diecezji Koszalińsko - Kołobrzeskiej
Więzień niemieckiego obozu koncentracyjnego w Dachau
Orędownik polsko - niemieckiego pojednania
Wielki Patriota"
Na nowo wybudowanym skwerze jego imienia postawiono kamień z tablicą na której napisano:
"Kardynał Ignacy Jeż
1914 - 2007
Wielki Patriota"
- Krzysztof Ju
- REDAKTOR
Re:
Hej SA108, z jakiego źródła/źródeł opracowałeś opis? Ostatnio z ikonografii obiektu dostępnej na forum i na fotopolska.eu odczytałem napis po zewnętrznej stronie pomnika.SA108 pisze:Pozwolę sobie dodać opis kolejnego, wspomnianego już pomnika. Pomnik poległych w I wojnie światowej na Starym Rynku odsłonięto we wrześniu 1929 r. Jego twórcą był rzeźbiarz Artur Czechowski (Polak? Poza tym znalazłem informację, że był on twórcą herbu miasta na budynku szpitala miejskiego oraz rzeźb na moście dr. Karla Krausego i budynku Reichsdankhaus). Odsłonięciu towarzyszył przemarsz 96 Pułku Piechoty. Pomnik istniał do ok. 1960 r. (po wojnie skuto rzeźby i napisy).
Od strony wschodniej (przy ul. Wodnej):
✠ WELTKRIEG 1914-1918 ✠
Od strony północnej (przy ul. Piekarskiej):
✠ EIN MAHNWORT ✠
Od strony zachodniej:
✠ NUR GILT: ✠ IM KAMPFE ✠ DIE HEIMAT ✠
Od strony południowej:
✠ ZU SCHIRMEN! ✠
Niełatwo wyłapać słowa z wewnętrznej strony i złożyć ją w całość. Na jednej z kolumn pomnika był też jakiś napis. Czy źródła wspominają coś o inskrypcjach i symbolice pomnika? Czy osoby posiadające pocztówki z pomnikiem, mogłyby pomóc w odczytaniu napisu wewnątrz pierścienia?
Coś jest nie tak. Pomnik (skwer) okazało się nie jest jeszcze oficjalnie otwarty. Dziś rano (5 grudnia 2016 r.) obelisk stoi jeszcze zafoliowany co zostało dokonane kilka dni temu.Maksymilian Lenartowicz pisze:Zastanawiam się dlaczego nikt jeszcze nie poinformował, że w piątek 28 października 2016 r. dokonano nieuroczystego odsłonięcia obelisku kardynała Ignacego Jeża.
"Kardynał Ignacy Jeż
1914 - 2007
Wielki Patriota"
Załączam zdjęcia z 2 grudnia.
- Krzysztof Ju
- REDAKTOR
Dzięki. A odkurzyłbyś źródła na których bazowałeś przy opisie powstania pomnika? U Boese i Reichardta nic nie znalazłem. Może być wiadomością prywatną.
- SA108
- REDAKTOR
- Polubił: 5 razy
- Polubiono: 82 razy
Żebym ja to pamiętał po 10 latachKrzysztof Ju pisze:Dzięki. A odkurzyłbyś źródła na których bazowałeś przy opisie powstania pomnika? U Boese i Reichardta nic nie znalazłem. Może być wiadomością prywatną.
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Kontakt:
Podobny do tego stojącego przy ulicy Wodnej stał w Olsztynie. Postawiony wcześniej, bo w roku 1920 i innego autorstwa, jednak wręcz bliźniaczy.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.