Pomniki i miejsca historyczne w Pile

Awatar użytkownika
Krzysztof Ju
REDAKTOR
Polubił: 378 razy
Polubiono: 187 razy

Re: Pomniki i miejsca historyczne w Pile

Post autor: Krzysztof Ju »

pila.pl pisze:Obrazek

72. rocznica wybuchu Powstania Warszawskiego.

W Pile podobnie, jak w wielu miastach naszego kraju punktualnie o godz. 17:00 zawyły syreny. Pamiętaliśmy o 18 tys. powstańców i 180 tys. cywilów, którzy zginęli w czasie Powstania Warszawskiego. W mieście wiele osób zatrzymało się na minutę. Prezydent Piły spotkał się z radnymi miasta i powiatu w miejscu szczególnym - na placu Powstańców Warszawy. Wśród osób, którzy znaleźli się celowo w tym miejscu, by wspomnieć powstańców było również polsko (pilsko) - szwedzkie małżeństwo spędzające wakacje w naszym mieście - Romana Powidzka - Casserblad oraz Mikael Casserblad. Podczas rozmów o powstaniu padł pomysł upamiętnienia walczących w `44 roku pamiątkowym obeliskiem, który mógłby stanąć na tym placu.

Źródło: www.pila.pl
Data wydania: 2 sierpnia 2016
Awatar użytkownika
Krzysztof Ju
REDAKTOR

7 września br. odsłonięto tablicę upamiętniającą stacjonowanie Dowództwa Dywizji Lotniczej w budynku przy ul. Kossaka 20 (przed galerią Kasztanową) w Pile.

fot. Przemysław Gawroński
maritim
PRZYJACIEL

Post autor: maritim »

Na cmentarzu komunalnym krótko przed 1 listopada pojawił się nowy obelisk upamiętniający poległych za Wolną Polskę żołnierzy bez względu na ich przynależność organizacyjną. Napis na tablicy mówi sam za siebie... Jak widać po liczbie zniczy ludzie docenili tę inicjatywę.

ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

Czy napewno poświecony jest wszystkim bez względu na przynależność organizacyjną?
Witosa
PRZYJACIEL

Post autor: Witosa »

Pójdę - podobnie jak Ziołek - tropem wątpliwości, do których skłania aura Święta Niepodległości.

Czytając umieszczoną nagrobną inskrypcję, nie mogę oprzeć się wrażeniu, że dobre intencje, ultra patriotyzm oraz patos, tworzą szczególny rodzaj szlachetnego bełkotu.

Co to znaczy:
„Pamięci wszystkich zamęczonych i pomordowanych, którzy poświęcili wolność i życie za niepodległą Polskę”.
Czy zamęczeni i pomordowani to dwie kategorie śmierci?
Czy walka o niepodległość oznacza rezygnację z wolności?
A może poświęcenie wyklucza wolność?

Dalej zdanie:
„Bohaterom zrzeszonym i niezrzeszonym dla których Bóg, Honor i Ojczyzna były i są drogowskazami”.
Czy bohaterowie dzielą się na zrzeszonych i niezrzeszonych, czy też chodziło o wcześniejszą przynależność bądź opcję polityczną?
Użycie liczby mnogiej po triadzie Bóg, Honor, Ojczyzna nie bez racji zawiera sugestię odrębności tych wartości. Tylko czy o to piszącemu (-ym) chodziło?
No i czas teraźniejszy we fragmencie „Bóg, Honor i Ojczyzna były i są drogowskazami”. Czy to znaczy, że także teraz zamęczeni i pomordowani kierują się wymienionymi wartościami?

A na koniec podpis: znak Polski Walczącej.
Chyba czegoś nie wiem.

Tak sobie myślę, że trzeba kochać naszych bohaterów, kochać trzeba Polskę. Marzy mi się jednak równie żarliwa miłość do języka polskiego.
maritim
PRZYJACIEL

Post autor: maritim »

Witosa pisze:Czytając umieszczoną nagrobną inskrypcję, nie mogę oprzeć się wrażeniu, że dobre intencje, ultra patriotyzm oraz patos, tworzą szczególny rodzaj szlachetnego bełkotu.
Trudno oprzeć się wrażeniu że ta niewinna inicjatywa może być dla niektórych solą w oku... Z tego co mi wiadomo treść tablicy powstała w wyniku korekt i konsultacji z Urzędem Miasta, co pewnie przyczyniło się do jej stylu. Mi osobiście on nie przeszkadza - trochę patosu na cmentarzu nie zaszkodzi...
Witosa pisze:Co to znaczy:
„Pamięci wszystkich zamęczonych i pomordowanych, którzy poświęcili wolność i życie za niepodległą Polskę”.
Czy zamęczeni i pomordowani to dwie kategorie śmierci?
Czy walka o niepodległość oznacza rezygnację z wolności?
A może poświęcenie wyklucza wolność?
Zdanie to jest sformułowane dość jednoznacznie - jak można z jego treści wysnuć tak absurdalne pytania? Równie dobrze można by czepiać się ZBOWiD-owców czy wg nich wolność wyklucza demokrację?
Witosa pisze:Dalej zdanie:
„Bohaterom zrzeszonym i niezrzeszonym dla których Bóg, Honor i Ojczyzna były i są drogowskazami”.
Czy bohaterowie dzielą się na zrzeszonych i niezrzeszonych, czy też chodziło o wcześniejszą przynależność bądź opcję polityczną?
Witosa pisze:No i czas teraźniejszy we fragmencie „Bóg, Honor i Ojczyzna były i są drogowskazami”. Czy to znaczy, że także teraz zamęczeni i pomordowani kierują się wymienionymi wartościami?
Kolejna próba pokrętnej interpretacji dość prostego zdania. Liczba mnoga nie zawiera żadnej sugestii - chodzi właśnie o spójny system wartości. Czas teraźniejszy natomiast odnosi się wyłącznie do zdania w którym został użyty i oznacza tych którzy przeżyli wojnę i kolejne represje. Jest też pewnym nawiązaniem do przyszłości; symbolicznym przekazaniem schedy...
Witosa
PRZYJACIEL

Post autor: Witosa »

MI OSOBIŚCIE wydaje się, że nie miałem racji.
Przeholowałem z tym apelem o miłość do poprawnej polszczyzny.
Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.

PS. Niniejszym informuję, że powyższe oświadczenie nie powstało w wyniku konsultacji z żadnym urzędem, a tym samym żaden urząd nie miał wpływu na jego kształt myślowy i stylistyczny.
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Ode mnie będzie krótko:

Nie każdy wówczas był wierzącym więc mogło być tak, że nie podzielał hasła "Bóg, honor, ojczyzna".

Wśród umieszczonych symboli brakuje symboli innych patriotycznych organizacji: Batalionów Chłopskich, Gryfa Pomorskiego, Żydowskiej Organizacji Bojowej.
Awatar użytkownika
MaksLen
PRZYJACIEL
Polubił: 1 raz

Post autor: MaksLen »

Zastanawiam się dlaczego nikt jeszcze nie poinformował, że w piątek 28 października 2016 r. dokonano nieuroczystego odsłonięcia obelisku kardynała Ignacego Jeża.

Na nowo wybudowanym skwerze jego imienia postawiono kamień z tablicą na której napisano:

"Kardynał Ignacy Jeż
1914 - 2007
Pierwszy biskup Diecezji Koszalińsko - Kołobrzeskiej
Więzień niemieckiego obozu koncentracyjnego w Dachau
Orędownik polsko - niemieckiego pojednania
Wielki Patriota"

Awatar użytkownika
Krzysztof Ju
REDAKTOR

Re:

SA108 pisze:Pozwolę sobie dodać opis kolejnego, wspomnianego już pomnika. Pomnik poległych w I wojnie światowej na Starym Rynku odsłonięto we wrześniu 1929 r. Jego twórcą był rzeźbiarz Artur Czechowski (Polak? Poza tym znalazłem informację, że był on twórcą herbu miasta na budynku szpitala miejskiego oraz rzeźb na moście dr. Karla Krausego i budynku Reichsdankhaus). Odsłonięciu towarzyszył przemarsz 96 Pułku Piechoty. Pomnik istniał do ok. 1960 r. (po wojnie skuto rzeźby i napisy).
Hej SA108, z jakiego źródła/źródeł opracowałeś opis? Ostatnio z ikonografii obiektu dostępnej na forum i na fotopolska.eu odczytałem napis po zewnętrznej stronie pomnika.

Od strony wschodniej (przy ul. Wodnej):
✠ WELTKRIEG 1914-1918 ✠

Od strony północnej (przy ul. Piekarskiej):
✠ EIN MAHNWORT ✠

Od strony zachodniej:
✠ NUR GILT: ✠ IM KAMPFE ✠ DIE HEIMAT ✠

Od strony południowej:
✠ ZU SCHIRMEN! ✠

Niełatwo wyłapać słowa z wewnętrznej strony i złożyć ją w całość. Na jednej z kolumn pomnika był też jakiś napis. Czy źródła wspominają coś o inskrypcjach i symbolice pomnika? Czy osoby posiadające pocztówki z pomnikiem, mogłyby pomóc w odczytaniu napisu wewnątrz pierścienia?
Awatar użytkownika
MaksLen
PRZYJACIEL
Polubił: 1 raz

Post autor: MaksLen »

Maksymilian Lenartowicz pisze:Zastanawiam się dlaczego nikt jeszcze nie poinformował, że w piątek 28 października 2016 r. dokonano nieuroczystego odsłonięcia obelisku kardynała Ignacego Jeża.

Na nowo wybudowanym skwerze jego imienia postawiono kamień z tablicą na której napisano:

"Kardynał Ignacy Jeż
1914 - 2007
Pierwszy biskup Diecezji Koszalińsko - Kołobrzeskiej
Więzień niemieckiego obozu koncentracyjnego w Dachau
Orędownik polsko - niemieckiego pojednania
Wielki Patriota"

Coś jest nie tak. Pomnik (skwer) okazało się nie jest jeszcze oficjalnie otwarty. Dziś rano (5 grudnia 2016 r.) obelisk stoi jeszcze zafoliowany co zostało dokonane kilka dni temu.
Załączam zdjęcia z 2 grudnia.

Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 82 razy

Re: Re:

Post autor: SA108 »

Krzysztof Ju pisze:Hej SA108, z jakiego źródła/źródeł opracowałeś opis?
Nie znam źródeł, w których byłaby zamieszczona treść napisu na pomniku.
Awatar użytkownika
Krzysztof Ju
REDAKTOR

Dzięki. A odkurzyłbyś źródła na których bazowałeś przy opisie powstania pomnika? U Boese i Reichardta nic nie znalazłem. Może być wiadomością prywatną.
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 82 razy

Post autor: SA108 »

Krzysztof Ju pisze:Dzięki. A odkurzyłbyś źródła na których bazowałeś przy opisie powstania pomnika? U Boese i Reichardta nic nie znalazłem. Może być wiadomością prywatną.
Żebym ja to pamiętał po 10 latach :) O pilskich pomnikach przed 1945 r. później ("Kronika Wielkopolski" nr 1/2011) pisał Pan Marek Fijałkowski. Przytacza on treść napisu na zewnętrznej stronie pomnika (zresztą w wersji krótszej niż Twoja). Wspomina również o napisie po wewnętrznej stronie, jednak wg niego niemieckie źródła nie przytaczają jego treści, a z pocztówek nie udało jej się odczytać.
ziolek
PRZYJACIEL
Kontakt:

Podobny do tego stojącego przy ulicy Wodnej stał w Olsztynie. Postawiony wcześniej, bo w roku 1920 i innego autorstwa, jednak wręcz bliźniaczy.
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się