Tajemnica pilskiego lotniska?! ;-)

Piła kryje wiele tajemnic z przeszłości. Spróbujmy odkryć choć ich małą część!
adam
PRZYJACIEL
Polubiono: 2 razy

Re: Tajemnica pilskiego lotniska?!

Post autor: adam »

Zastanawiam sie w jakim celu mialy sluzyc tunele pod lotniskiem, jesli takowe sa? Nie byly one chyba wykorzystywane jako magazyny, gdyz jak juz wczsniej na forum wspominalem w jednym z folwarköw na terenie dzisiejszego Gladyszewa w stodole w 1945r. znaleziono caly magazyn czesci zamiennych do samolotöw, przede wszystkim chlodnic. Czesci te przez dlugi czas tam sie znajdowaly po czym zostaly zabrane przez wojsko polskie. Mysle, ze gdyby byla mozliwosc ukrycia takich czesci to, ukryto by je w tunelach.
Awatar użytkownika
Tom
PRZYJACIEL
Polubiono: 1 raz

Post autor: Tom »

Odin pisze:Podpowiem wam prosty sposób na waszą bolączkę. Dobry georadar.
2-tyg. temu oglądałem ciekawy program na /TV -De/ jest coś nowego i lepszego niż georadar, dopiero używany przez archeologów. Wygląd podobny do wykrywacz metali, wysyła elektromagnetyczne impulsy i przedstawia obraz na ekranie z głębokości do kilkunastu metrów. Dokładnie widać głęboko umieszczone przedmioty, starożytne mury, ulice, kanały.
Gdzie to można kupić nie wiem, ale cena na pewno ... nie dla amatora.
adam pisze:Mysle, ze gdyby byla mozliwosc ukrycia takich czesci to, ukryto by je w tunelach.
To logiczne spostrzeżenie.

Thomas
observer

Post autor: observer »

Czy Wielki Moderator moglby mnie oswiecic i podac przyczyne usuniecia wszystkich moich postow...???
Bede wdzieczna.
Awatar użytkownika
Konstantyn XI Dragazes

Post autor: Konstantyn XI Dragazes »

observer pisze:Czy Wielki Moderator moglby mnie oswiecic i podac przyczyne usuniecia wszystkich moich postow...???
Bede wdzieczna.
Musi się pani przyzwyczaić.Na tak poważnym forum nie ma miejsca na głupoty i żarty!!!
Kasowanie postów a nawet całych dyskusji(jak w moim przypadku)nie jest tutaj niczym nadzwyczajnym!!Ale takie mają prawo i nic my biedni nie możemy zrobić!!Pozdrawiam :D
observer

marasxt pisze:Ołówek to taki mały betonowy barbakan dla wartownika. Postarasz się to znajdziesz fotki na forum. Co do wejść pod lotnisko to słyszałem, że pilnują ich rezydenci Wehrwolfu, jednego nawet ponoć udało się zdemaskować.
Jak widac, to nie ja zaczelam watek - podzielilam sie tylko wiedza jaka posiadam w tym temacie.
Myslalam, ze instytucja cenzora odeszla razem z PRL-em.
Panowie Moderatorzy - zmiencie nazwe na www.forumdlawybranych.dawna.pila.pl
Nie wiem czy bardziej jestem zdegustowana, czy bardziej chce mi sie smiac...?
Awatar użytkownika
Konstantyn XI Dragazes

observer pisze:
marasxt pisze:orum. Co do wejść pod lotnisko to słyszałem, że pilnują ich rezydenci Wehrwolfu, jednego nawet ponoć udało się zdemaskować.
Z tego można sie tylko smiać!!
wojtaq
MODERATOR
Polubił: 1 raz
Polubiono: 8 razy
Kontakt:

Post autor: wojtaq »

observer pisze:(...)Myslalam, ze instytucja cenzora odeszla razem z PRL-em.(...)
To dobry tok myślenia!
Kiedy polskiego polityka przyłapią na szmaceniu się, to od razu jest sprawa polityczna. Jak Moderator skorzysta z oczywistych przywilejów, to z mety 'cenzurą' po karku dostaje. Observer, świat nie jest czarno-biały i ktoś musi porządku pilnować. Tak było, jest i zawsze będzie! W domu nie pilnujesz, żeby nikt w buciorach po świeżo wypastowanej podłodze nie chodził? Tu jest tak samo i nie ma to z cenzurą zupełnie nic wspólnego... Heh! A twoje przestrogi, wybacz naprawdę były niedorzeczne... :mryellow:
observer

Nie wiem co jest "dorzeczne", a co nie... Sledzilam z uwaga ten temat. Przeczytalam o podejrzeniach, rezydentach, straznikach i czym tam jeszcze... Zaciekawilo mnie to, bo co jakis czas podobne tematy wyplywaja w Gorach Sowich i nie tylko.
Nie ja zaczelam pisac o tych niedorzecznosciach, wojtaq!!! odnioslam sie tylko do poprzednich postow.
W miescie, gdzie mieszkam i pracuje duzo sie na te tematy mowi - bardzo duzo. Czasem wydaje mi sie, ze za duzo...
I jeszcze cos - nikomu nie weszlam nigdzie w zadnych buciorach, a chcialam sie tylko dowiedziec dlaczego moje wpisy zostaly usuniete, do czego mam chyba prawo, tak...?
Awatar użytkownika
Aragorn
PRZYJACIEL
Polubiono: 16 razy

Post autor: Aragorn »

Awatar użytkownika
Konstantyn XI Dragazes

:oops:

A tak poważnie...I co ten artykuł ma mnie przekonać że w Polsce działa 5 kolumna???
Kilka wypowiedzi przedstawicieli tzw środowiska Poszukiwaczy skarbów??Którzy kojarzą mi się z pseudo historycznymi publikacjami w których pełno nadinterpretacji faktów historycznych,wyolbrzymiania,wyrwanych z kontekstu cytatów, źle uźródłowionych lub wcale, bez odpowiedniej recenzji,bez krytyki historycznej...
Ludzi którzy nagną każdy fakt pod swoja tezę??Nastawionych na tanią sensacje,lub mających w tym jakiś interes???Więcej turystów,sprzedanych książek..A może chodzi o niepohamowane ambicje???Litości...Herodot musi się w grobie przewracać jak to widzi.

Jak to mówią papier przyjmie wszystko, no i odpowiedzialność mała..
observer

Artykul jest z wczoraj, z godz. 10.03.
Ja o spadkobiercach WW, realnych, zyjacych ludziach z krwi i kosci, pisalam trzy dni temu - ale posty jako niedorzeczne zostaly usuniete.
Awatar użytkownika
Mateusz 24
Kontakt:

Post autor: Mateusz 24 »

http://www.zycie.pila.pl/informacje/201 ... /index.php

No i co wy na to koledzy? Pozostałośc po którym wojsku waszym zdaniem daje nam o sobie teraz znac? Czyżby podziemia jednak istniały?
Awatar użytkownika
czeslaw
MODERATOR
Polubił: 49 razy
Polubiono: 35 razy

Post autor: czeslaw »

Podziemia istnieją a zwiększonej zawartości kadmu raczej nie należy wiązać z czasami II w.ś. Pozdro
Awatar użytkownika
pavvlo
ADMINISTRATOR
Polubił: 276 razy
Polubiono: 81 razy
Kontakt:

Post autor: pavvlo »

Jest konkretny trop i materiały, ogólnie same pozytywy. Cudów raczej "ala Gór Sowich" spodziewać się nie można, ale coś jest... Intensywnie pracujemy nad tematem! Materiałów ujawnić nie możemy dla dobra sprawy... ;) ale wskazują na istnienie trzech tuneli... Obiekt DETLEF w części istnieje...
Awatar użytkownika
czeslaw
MODERATOR
Polubił: 49 razy
Polubiono: 35 razy

Post autor: czeslaw »

Trochę info o kadmie dla zainteresowanych:
http://www.ewamalecka.republika.pl/elements/cd.htm

Dodać jeszcze należy, że kadm używany jest jeszcze w reaktorach jądrowych jako składnik prętów kontrolujących przebieg reakcji łańcuchowych. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się