Zakaz fotografowania kościoła św. Jana Chrzciciela

Fakty, wydarzenia i ciekawostki z życia powojennej Piły w nawiązaniu do historii.
Awatar użytkownika
Aragorn
PRZYJACIEL
Polubiono: 16 razy

Zakaz fotografowania kościoła św. Jana Chrzciciela

Post autor: Aragorn »

W czasie wyburzania murów świątyni kościoła św. Jana Chrzciciela (XI 1976 rok) obowiązywał zakaz fotografowania.
Wiadomo że Roman Zaranek zrobił zdjęcia z ukrycia.
Prawdopodobnie ktoś jeszcze fotografował z okna, amatorskim aparatem.
Groziła za to kara.
Burzenie świątyni trwało długo i wzbudzało mieszane emocje.
Mury stawiały silny opór buldożerom.
Może są jeszcze wśród nas osoby posiadające wykonane z ukrycia fotografie lub pamiętające czas burzenia świątyni.
Wart było by podzieliś się swoimi refleksjami i wspomnieniami z tamtego okresu.
dawid

Post autor: dawid »

A dlaczego był ten zakaz?
Awatar użytkownika
Aragorn
PRZYJACIEL

To były czasy komunizmu.
Napewno ówczesne władze nie chciały aby fotografie burzonej świątyni przedostały się na zachód.
Propaganda miała by co pisać jak komunizm walczy z kościołem katolickim.
Karą była konfiskata aparatu fotograficznego i umilanie życia osobie złapanej na wykroczeniu.
mih
Polubiono: 1 raz

Post autor: mih »

Dodam jeszcze, ze w trakcie wyburzania koscioł otoczony był sporym kordonem MO; mieszkańcy nie byli podobno zachwyceni rozbiórka - tymbardziej, że kosciół był trwała ruiną i z powodzeniem nadawał sie do odbudowy. Ńiestety zabrakło wyobraźni i tak zniknał najcenniejszy zabytek miasta :(
Awatar użytkownika
emigrant

Post autor: emigrant »

Pamiętam, że w istocie była wtedy w mieście mała psychoza strachu... W czasie wyburzania świątyni babcia zabraniała mi nawet wchodzić do pokoju, z którego był widok na plac i na ruiny kościoła. Naturalnie był to nadmiar ostrożności, ale świadczy to doskonale o fakcie, że wyburzenie nie było taką sobie oczywistą i zwykłą sprawą, a raczej czymś w rodzaju wyrzutu na sumieniach ówczesnych władz...
Awatar użytkownika
Aragorn
PRZYJACIEL

Do pracy przy wysadzeniu ruin kościoła pw. śś. Janów, zatrudnieni zostali górnicy z kopalni soli w Wapnie.
Kiedy pod koniec lat 70- tych kopalnia została zalana, a w mieście zapadła się część domów, mowiono wówczas że to kara Boża.
Część górników przeprowadzona została do Piły.
Zamieszkali w blokach przy ulicy Ludowej.
Podczas wyburzania kościoła, spod fundamentu wykopano ludzkie czaszki.
Większość wyrzucono na śmietnik.
Figury przedstawiające świętych ze zburzonego kościoła można oglądać w kościele Świętej Rodziny.
Jeszcze mała ciekawostka.
Przed laty, w wyniku autentycznego porozumienia pomiedzy Państwem i Kościołem, przy pomocy czołgów i dynamitu, zburzono w centrum Piły ruiny XVI wiecznego kościoła pw. św. Janów- symbolu polskości tych ziem; wojewodzie zależało wtedy na budowie w centrum nowego hotelu ( stoi ), biskupowi zaś - na budowie kościoła na nowym osiedlu ( stoi również! ).
Zrodził się wtedy dowcip, który krążył po kraju: miało Pilskie dwa zabytki, teraz został tam jeden... Wał Pomorski, którego nawet porozumienie na najwyższym szczeblu nie rozwali.
I chociaż w tym dowcipie było wiele przesady, to jednak dosadnie określał on stosunek nie tylko władz, ale i sporej grupy społeczeństwa do materialnej spuścizny po przodkach.
Awatar użytkownika
Mistrz
Polubiono: 2 razy

Post autor: Mistrz »

Aragorn pisze:Figury przedstawiające świętych ze zburzonego kościoła można oglądać w kościele Świętej Rodziny.
Dwie figury ze Św. Rodziny zostały udostępnione Muzeum Okręgowemu.
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR
Polubił: 5 razy
Polubiono: 82 razy

Post autor: SA108 »

Nie tylko dwie - w muzeum znajduje się sześć rzeźb oraz świecznik. W kościele św. Rodziny można zobaczyć pochodzący z kościoła św. Janów fragment ołtarza. Z kościoła ocalała także tablica pamiątkowa poświęcona S. Staszicowi, która znajduje się w zbiorach Muzeum Staszica.
Awatar użytkownika
Aragorn
PRZYJACIEL

20 grudnia 1975 roku o godzinie 17 nastąpiło odpalenie ładunków wybuchowych które całkowicie zniszczyły najstarszy pilski zabytek.
Niedługo minie 30 rocznica od tego wydarzenia.
Jeśli jest ktoś kto pamięta ten czas to proszę o refleksję na temat tego wydarzenia.
Awatar użytkownika
emigrant

Moja refleksja będzie krótka.
Mieszkałem wówczas w bloku przy placu Zwycięstwa. Pamiętam do dziś, jak krzesło na którym siedziałem, podskakiwało za każdym razem, kiedy detonowano ładunek wybuchowy...
Była frajda... :lol:
Ale szczerze mówiąc był także żal, że oto bezpowrotnie niszczeje zabytek, z którym nie tylko związane były najstarsze dzieje miasta, ale i moje własne dzieciństwo...
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

Taki mały prezent świąteczny z mojej strony ;)
http://www.dawna.pila.pl/sw.Jan.html
Liczę na uzupełnienia i ewentualne sprostowania. Przy okazji przypominam o jutrzejszej rocznicy :)
jacentyp

Burzenie kościoła św. Janów w Pile.

Post autor: jacentyp »

Przy burzeniu ruin kościoła św. Janów zatrudnieni byli nie minerzy Poszukiwań Nafty i Gazu z Piły (takimi firma nie dysponowała), a pracownicy Geofizy Toruń i jej bazy w Pile, dysponującej odpowiednimi materiałami, sprzetem i ludzmi.
Wyburzenie ruin było faktycznie wynikiem porozumienia ówczesnych władz świeckich i kościelnych, co wskazuje że władze kościelne nie do końca były zainteresowane odbudową kościoła.

Tubylec
Awatar użytkownika
SA108
REDAKTOR

Re: Burzenie kościoła św. Janów w Pile.

jacentyp pisze:Przy burzeniu ruin kościoła św. Janów zatrudnieni byli nie minerzy Poszukiwań Nafty i Gazu z Piły (takimi firma nie dysponowała), a pracownicy Geofizy Toruń i jej bazy w Pile, dysponującej odpowiednimi materiałami, sprzetem i ludzmi.
Dziękuję za sprostowanie. O ekipie minerskiej z PPNiG pisał M. Fijałkowski w obu swoich artykułach, które podałem w bibliografii, ale mogą one zawierać błędy.
Pozdrawiam.
jacentyp

Post autor: jacentyp »

Dla zdecydowanej wiekszości mieszkańców Piły w tym i dziennikarzy, Baza Geofizyki Torunskiej mieszczaca sie w Pile i Poszukiwania Nafty i Gazu, były jednym przedsiebiorstwem, co nie do końca tłumaczy pana M. Fijałkowskiego. (rzetelnośc informacji)
I jeszcze jedno. Z wielkim zainteresowaniem przeczytałem historię koscioła Św.Janów w Pile, znajdując w nim (ku swojemu zaskoczeniu) zdjęcie " Ruiny koscioła kilka lat przed zburzeniem" swojego autorstwa. Zdumienie było tym większe że z całą pewnością nigdy nie udostępniałem tej fotki osobom trzecim. Wyjasnienie okazało się jednak niezwykle proste. To "łobuz" Emigrant pozwolił sobie na upowszechnienie tej amatorszczyzny.
Wesołych świąt.
Awatar użytkownika
emigrant

jacentyp pisze:To "łobuz" Emigrant pozwolił sobie na upowszechnienie tej amatorszczyzny.
Ależ tato, nie bądź dla siebie taki surowy. To naprawdę dobre zdjęcie. :lol:
I sam mi je dałeś... :twisted:
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się