Dobra. Wiosna przyszła. Szkoda czasu na internet.
Strumień na zachodnich obrzeżach Piły
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 5 razy
- Kontakt:
Re: Strumień na zachodnich obrzeżach Piły
A ja mieszkam przy lesie i na wycinke i rozwój miasta nie pozwolę. 
Jednostki nie mają szans w walce z instytucjami m.in. miastem.
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Kontakt:
Żeby nie było nieporozumień. Słowa te były ironią. Nie zawsze jest tak, że to mieszkańcy są pokrzywdzeni, a władza jest zła. Teoretycznie jednostki również mogą wykazywać się zła wolą, co w praktyce się zdarza.A ja mieszkam przy lesie i na wycinkę i rozwój miasta nie pozwolę.
Może pomoże:
Mapka z wydania 1929 r.
Mapka z wydania 1929 r.
-
wojtaq
- MODERATOR
- Polubił: 1 raz
- Polubiono: 8 razy
- Kontakt:
W jednym z internetowych periodyków naszego miasta ukazał się materiał o ratunku dla jeziora Piaszczyste i w dalszej kolejności dla jez. Płotki. Zamieszczam link do tego artykułu pt. "PIŁA - Piachy nie będą kałużą: można uratować jezioro".
W Karasiowym ponownie woda!
SENSACJA! Po wielu latach (na pewno więcej niż czterech) w jeziorze Karasiowym, które zasilane jest przez strumień, ponownie pojawiła się woda!!!
Oto zdjęcia (z dzisiaj) ostatniego odcinka strumienia oraz jeziora Karasiowego po reaktywacji!
Obecnie woda wypełnia zachodnią część jeziora, wschodnia część, oddzielona ziemną groblą z wąskim przesmykiem, wypełniona jest tylko w niewielkiej części.
Oto zdjęcia (z dzisiaj) ostatniego odcinka strumienia oraz jeziora Karasiowego po reaktywacji!
Obecnie woda wypełnia zachodnią część jeziora, wschodnia część, oddzielona ziemną groblą z wąskim przesmykiem, wypełniona jest tylko w niewielkiej części.
Wygląda okazale! Woda dopływa strumieniem dzięki roztopom, czy jakieś dodatkowe źródło wody się pojawiło?
W sumie woda przechodziła przez ostatnią zastawkę jeszcze zanim zaczęły się roztopy, ale odwilż bez wątpienia dodała siły strumieniowi. Kluczowe dla całej sprawy było chyba oczyszczenie koryta strumienia, które zostało wykonane jesienią ubiegłego roku. Nie potrafię powiedzieć, czy koryto oczyszczono na całej długości, czy tylko fragmentami.
- obserwator
- Polubiono: 1 raz
- Kontakt:
Re: W Karasiowym ponownie woda!
To doprawdy wielkie miejscowe wydarzenie. Jezioro Karasiowe uważałem już za martwe i będące jeziorem tylko w nazwie. Zastawka, której zdjęcia umieściłeś kiedyś, po jej postawieniu, mnie rozśmieszyła. Byłem przekonany, że nigdy nie zalejej jej woda. Niestety amerykański pomysł na zniszczenie pilskiej drukarni wykurzył mnie z Piły. Wyjechałem "za chlebem" i sam już tego miejsca nie odwiedzę... Szkoda.drstein pisze:SENSACJA! Po wielu latach (na pewno więcej niż czterech) w jeziorze Karasiowym, które zasilane jest przez strumień, ponownie pojawiła się woda!!!
Dziś Marcin dał artykuł o tym jeziorku - http://www.zycie.pila.pl/informacje/201 ... /index.php
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Kontakt:
Przyznaje, że i mnie mocno stan wody zaskoczył. A dlaczego? Otóż 1,5 tygodnia temu udałem się do lasu na spacer. Zaskoczony byłem wodą w strumieniu mniej więcej na wysokości wejścia do lasu przy skrzyżowaniu ulic Mickiewicza/Reja. Obawiałem się jednak, że woda ta niebawem się "kończy", a co już dawniej miało miejsce. Pocieszył mnie bystry nurt wody i jej wysoki stan. Niestety nie mogłem sprawdzić jej stanu na odcinku bliższym jeziora Karasiowatego, bowiem gruba pokrywa śniegu uniemożliwiała dojście. Wówczas z wielkim trudem można było chodzić po lesie już tuż za kolejowymi torami.
Oto fotki z tego miejsca, czyli nieopodal często wspominanej w tym wątku polany.
Dzieki Drstein i inni użytkownicy za rozwianie moich obaw.
Aczkolwiek dawniej byłem przeciwnikiem częstych eksperymentów zmieniających znacznie stan wody, to teraz mam nadzieje, że woda zawita w tym miejscu na dłużej. 
Pozdrawiam.
Oto fotki z tego miejsca, czyli nieopodal często wspominanej w tym wątku polany.
Dzieki Drstein i inni użytkownicy za rozwianie moich obaw.
Pozdrawiam.
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Kontakt:
Niebawem w forumowym rankingu błędów, pomyłek i pominięć stane się liderem.
Oczywiście miałem na myśli jezioro Karasiowe.
:mryellow:
Czy mógłby ktoś ponownie wstawić mapkę z zaznaczonym strumieniem i jakimś punktem orientacyjnym (zielony jestem, wiem)?
Dziękuję z góry!
Dziękuję z góry!
- obserwator
- Polubiono: 1 raz
- Kontakt:
Nie gań Kolegi - to amator ciekawy okolicy. Czasem poszukiwanie czegoś na forum zajmuje zbyt dużo czasu. Parę postów powyżej "gustaff" zamieścił linka http://www.zycie.pila.pl/informacje/201 ... /index.php do artykułu. Odnoszę wrażenie, że wypowiadający się tam specjalista-zawodowiec jest doprawdy LENIWY. Mówi o czymś, czego sam nie widział? Domyślam się, że nie przeszedł wzdłuż strumyka zasilającego Karasiowe, ale lubi zabrać głos. Mówi o wodach gruntowych, które oczywiście mają znaczenie, ale jez. Karasiowe jest sztucznie zasilane strumykiem, który w wyższym terenie biegnie przez betonowe rury i studzienki. Gdyby ktoś na przebiegu tego strumienia nie rozlewał jego wód w okolicy torów kolejowych to zasilanie Karasiowego byłoby skuteczne od dawna. Strumień u swego źródła jest wartki nawet w upalne dni lata.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.