Kamienie graniczne

Jarek63
PRZYJACIEL

Post autor: Jarek63 »

Szczegółów nie znam.
Awatar użytkownika
BOGDAN
PRZYJACIEL
Polubiono: 4 razy

Post autor: BOGDAN »

Jarek63 pisze:Kamień przedstawiony w nowym poście Kalina, (przepraszam, że w nowym moja nieuwaga) stoi na 100 % na prywatnej posesji Piła Gładyszewo. Znam właściciela.
Jak już pisałem, na odcinku od Gwdy do torów kolejowych na Bydgoszcz znajdowało się 30 kamieni granicznych o numerach od 347 - znany także jako 1 (wersalski) do 318. Ów kamień może mieć każdy numer, ale bardzo wątpię, aby był to ten orginalny - nr 1 (347) z brzegu Gwdy z Kaliny.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mistrz
Polubiono: 2 razy

Post autor: Mistrz »

Jarek63 pisze:Szczegółów nie znam.
Radziłbym zapytać.
Ja również wątpię, czy to ten oryginalny.
Awatar użytkownika
Tom
PRZYJACIEL
Polubiono: 1 raz

Post autor: Tom »

Jeśli Jarek63 zrobił z tej sprawy tak wielką tajemnicę i nie udostępnił dokładnego miejsca. To chyba żart.

Tom
Jarek63
PRZYJACIEL

Post autor: Jarek63 »

Nie robię żadnej tajemnicy, poprostu z właścicielem słupka mam kontakt jedynie raz w miesiącu na spotkaniach kolekcjonerskich, odbywają się w drugą niedzielę każdego miesiąca w Pile na Placu Staszica. Znam owszem jego nazwisko, ale nie wiem czy będzie zachwycony jak mu się zwali bez zapowiedzi grono kolegów zainteresowanych tematem. Nie wiem również jaki numer ma jego słupek, nie widziałem go jeszcze.
Jeśli będzie skłonny pokazać swój słupek szerszemu gronu to oczywiście poinformuję o tym na forum.
Awatar użytkownika
RR
PRZYJACIEL

Post autor: RR »

Witam,

kamień można było oglądać nad Gwdą w latach 2003 do wiosny 2004 (o ile dobrze pamiętam), kolega odnalazł go podczas corocznych liczeń ptaków zimujących na Gwdzie. Poniżej fotka. Co ciekawe, stał od strony Motylewa, ale podejrzewam że został wyłowiony z rzeki, zachowała się jedynie jego górna część. Zniknął wiosną przed dwoma laty i jeśli rzeczywiście znalazł się na prywatnej posesji, jest to zwykła kradzież. Obiekty tego typu mają wartość dopóki stoją w miejscu, z którym tworzą historyczną całość. Nie potrafię sobie wyobrazić, jak można się cieszyć z posiadania kamienia na własnej działce. Kamienia, którego miejscem był konkretny punkt na brzegu rzeki i który przed wojną był jednym z bardziej znanych miejsc w okolicy. Zupełnie nie jestem w stanie pojąć ludzi, którzy potrafią "zbierać" zabytkowe drogowskazy. Kamienie powinny pozostać przy historycznych traktach!!! Naiwnie liczę, że zbieracze się opamiętają.

Pozdrawiam,
Rafał

Awatar użytkownika
Mistrz

Post autor: Mistrz »

Muzeum to zdecydowanie najlepsze miejsce dla tego kamienia. Myślę, że to jedna z najciekawszych zachowanych pamiątek po niemieckiej historii miasta i powinna znaleźć właściwe miejsce.

Podobny kamień z okolic Gdańska po udaremnionej próbie kradzieży wbetonowano w ziemię - może to też jest sposób.
Traktat Wersalski co prawda wszczepił jątrzącą pozostałość, która zaowocowała wybuchem kolejnej wojny - ale zawsze to pamiątka... Niedawno udaremniono próbę jego kradzieży - i kamień jest teraz solidnie (mam nadzieję) zabetonowany pod ziemią, i jest pod opieką. Moi Rodacy gotowi są zniszczyć niemal wszystko - dla wódki. Potem wracamy tak samo do roweru i powrót kilka km w rejon rezerwatu kormoranów pomiędzy Kątami a Sztutowem. Las niezwykle piękny: sosnowy; grube jak dywan podszycie ze wspaniałego zielonego mchu
Awatar użytkownika
hose

Kamień

Post autor: hose »

Ja słyszałem, że jeden kamień został odkupiony od właściciela ziemii na, której się znajdował i jest w kolekcji jakiegoś pilskiego lekarza. Nie pamiętam który to był konkretnie kamień, ale był on usytuowany na prywatnej działce gdzieś nad Gwdą.
Awatar użytkownika
obserwator
Kontakt:

Post autor: obserwator »

Dotarła do mnie inna wersja. Podobno kamień "Wersalski" jest na działce lekarza stomatologa na Gładyszewie...
Awatar użytkownika
marasxt
PRZYJACIEL
Polubił: 1 raz

Post autor: marasxt »

To prawda jest na działce stomatologa (nazwiska nie podam), który kolekcjonuje antyki i wszystko co związane z dawną Piłą. Co do tego czy jest to dla niego lepsze czy gorsze nie wypowiadam się, ale należy wziąć pod uwagę to, że mógł go spotkać los pozostałych "wersalików".
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
obserwator
Kontakt:

Re: Kamienie graniczne

Mam mieszane uczucia. Muzeum nie jest miejscem w którym zmieści się wszystko. Najlepiej by było gdyby kamień stał na swoim dawnym miejscu w terenie. Odpowiednio oznaczony i opisany byłby niewątpliwą ciekawostką. Myślę o czymś takim jak przy leśnej drodze w okolicy głównej drogi do Śmiłowa. Dawny kamień graniczny stoi tam sobie spokojnie do dziś.

Możliwe, że kiedyś p. stomatolog uratował kamień od zagłady. Prywatny ogródek to jednak nie jest dobry pomysł. No ale jaka siła może zmienić ten stan?
mateusz

Post autor: mateusz »

Powiecie mi gdzie w okolicach Piły można znaleźć jeszcze takie kamienie? Oczywiście na swoich miejscach?
adam
PRZYJACIEL

Post autor: adam »

Moim zdaniem kamień graniczny powinien wrócić na swoje miejsce, myślę, że byłaby to wartościowa atrakcja historyczna w okolicy. Myślę, że następne pokolenia do problemu granic nie będą podchodzić tak emocjonalnie jak nasze, czy naszych rodziców i dziadków. Za jakieś kilkadziesiąt lat będzie to tylko historia i nastepne pokolenia bedą o tym czytać tak jak my np. o wojnach napoleońskich, jako coś ciekawego, ale już chyba nie wzbudzającego emocji.
Awatar użytkownika
obserwator
Kontakt:

adam pisze:Moim zdaniem kamień graniczny piwinien wrócić na swoje miejsce, myślę, że byłaby to wartościowa atrakcja historyczna w okolicy. Myślę, że następne pokolenia do problemu granic nie będą podchodzic tak emocjonalnie jak nasze, czy naszych rodziców i dziadków. Za jakieś kilkadziesiąt lat będzie to tylko historia i następne pokolenia będą o tym czytać tak jak my np. o wojnach napoleońskich, jako coś ciekawego, ale już chyba nie wzbudzającego emocji.
Według mnie sprawy związane z Traktatem Wersalskim z 1919 roku dziś już naprawdę nie wzbudzają emocji. Więcej emocji jest na tym forum :wink: Przeciętny przechodzień ledwo by zauważył jakiś kamień nad Gwdą. W Pile jest wiele starych, niemieckojęzycznych pamiątek (choćby pokrywy studzienek kanalizacyjnych) - no i co?... Nikt z tego nie robi halo. W głównym parku stoi sobie współczesny pomnik z napisem "Schneidemuhl" - też nie ma to już zanczenia w sensie niezdrowych emocji. Już prędzej bym się obawiał, że bezmyślny wandal ze styropianem w głowie zniszczy starą pamiątkę. Parę postów wyżej pokazuję fotografie z kamieniem granicznym na którym z jednej strony jest "D" na drugiej "P". Stoi sobie jednak spokojnie wiele lat.
mateusz pisze:Powiecie mi gdzie w okolicach Piły można znaleźć jeszcze takie kamienie? Oczywiście na swoich miejscach?
Parę postów powyżej masz Kolego moje fotografie kamienia granicznego. Stoi przy wyznaczonym szlaku pieszym i zielonym rowerowym. Jadąc główną drogą w kierunku Śmiłowa wystarczy skręcić w las na wysokości tablicy "gmina Kaczory wita". (głównej drogi nie polecam rowerzystom!)
W okolicy Piły jest tak dużo starych kamieni (również z niemieckojęzycznymi inskrypcjami), że trzeba tylko trochę chcieć aby je znaleźć lub zauważyć. Patrz: http://www.pila.internetdsl.pl/stare%20znaki/index.html
mateusz

Post autor: mateusz »

Szczerze, na niektóre kamienie ale te "mniejsze" napotykałem się czasami, jednak na te niektóre co są w galerii to nie miałem okazji się nigdy natknąć w lasach miedzy Piłą a Motylewem.
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się