Tajemnica pilskiego lotniska?! ;-)
Re: Tajemnica pilskiego lotniska?!
Jakiś czas temu, przy składach paliwa na lotnisku przy drodze zauważyłem 2 facetów i jedną Panią z miarkami, zaraz przy płocie ogradzającymi zbiorniki paliwa w rurze mierzyli prawdopodobnie poziom paliwa. Hmm ale jak później zauważyłem do tej rury ma dostęp każdy, wychodzi z ziemi. Sam sprawdziłem jak to pachnie i faktycznie paliwo. Ale wogóle nie zabezpieczone...
- czeslaw
- MODERATOR
- Polubił: 49 razy
- Polubiono: 35 razy
Coś ciekawego z tematu lotniska. Pozdrawiam
Żeton HANSEN Werke Schneidemuhl » http://allegro.pl/zeton-hansen-werke-sc ... 97496.html
Żeton pracowniczy (identyfikacyjny) z zakładów lotniczych Ludwig Hansen & Co., Maschinen und Gerätebau, Flugzeugreparatur und Flugzeugeinzelteile (ehemalige Albatroswerke) Schneidemühl (Piła).
Awers - Werkzeug Marke 303
Rewers - L. HANSEN Werke Schneidemuhl
Żeton HANSEN Werke Schneidemuhl » http://allegro.pl/zeton-hansen-werke-sc ... 97496.html
Żeton pracowniczy (identyfikacyjny) z zakładów lotniczych Ludwig Hansen & Co., Maschinen und Gerätebau, Flugzeugreparatur und Flugzeugeinzelteile (ehemalige Albatroswerke) Schneidemühl (Piła).
Awers - Werkzeug Marke 303
Rewers - L. HANSEN Werke Schneidemuhl
Lotnisko odkrywa tajemnice » http://www.zycie.pila.pl/informacje/201 ... /index.php
- Mateusz 24
- Polubiono: 1 raz
- Kontakt:
Można rzec, że historia sama zaczyna do ludzi wychodzić. Nie chciano się podjąć prób rozwikłania tajemnicy, to tajemnica sama się zaczyna wyłaniać z ziemi. Oby to był początek tego czego wszyscy szukamy. Sądzę, że Piła dzięki temu mogłaby zyskać jako miasto pozbawione wizytówek historycznych.
Myślę, że wszyscy czekaliśmy na coś takiego, na takie odkrycie! Mam nadzieję, iż jest to poczatek czegoś wielkiego!
- Mateusz 24
- Kontakt:
Tak jak podkreślałem w innych postach. Przód lotniska, czyli wejście to tylko takie zwykłe podziemia, ale reszta czegoś wielkiego znajduje się pod samą płytą.
Teren ogrodzony a w moim wieku nie wypada już skakać przez płoty
dlatego na razie tylko takie fotki.. oby w końcu coś się ruszyło.
- czeslaw
- MODERATOR
- Polubił: 49 razy
- Polubiono: 35 razy
O tych zasypanych piwnicach wiadomo już od bardzo dawna od byłych żołnierzy z lotniska.
A co masz jakieś dowody? :smile4: PozdroMateusz 24 pisze:Tak jak podkreślałem w innych postach. Przód lotniska, czyli wejście to tylko takie zwykłe podziemia, ale reszta czegoś wielkiego znajduje się pod samą płytą.
- pavvlo
- ADMINISTRATOR
- Polubił: 274 razy
- Polubiono: 78 razy
- Kontakt:
To może ja dorzucę jeszcze trzy zdjęcia, obrazujące w trochę szerszej perspektywie teren wykopalisk.
Witam,
Odkryte podczas prac budowlanych "podziemia" powstały w roku 1916 i służyły jako kotłownia, ogrzewająca budynki zakładów Ostdeutsche Albatros Werke.
Niestety nie ma w tym większej sensacji.
Pozdrawiam,
MK
Odkryte podczas prac budowlanych "podziemia" powstały w roku 1916 i służyły jako kotłownia, ogrzewająca budynki zakładów Ostdeutsche Albatros Werke.
Niestety nie ma w tym większej sensacji.
Pozdrawiam,
MK
- Mateusz 24
- Kontakt:
Dla takich ludzi jak Ty może i nie ma, ale dla normalnych jest. Skoro są kotłownie to i są też podziemia innego formatu :rolleyes:
Mateusz, gratuluję normalności. Zastanów się czasem, zanim coś napiszesz. Zajmując się historią opieraj się na faktach, a nie swoich imaginacjach...
A po czym tak sądzisz??Mateusz 24 pisze: Skoro są kotłownie to i są też podziemia innego formatu :rolleyes:
- Mateusz 24
- Kontakt:
Choćby po tym, że po jakiego grzyba by dłubali w ziemi tylko dla kotłowni. Skoro mówione jest wyraźnie, że w Pile robiono Me to raczej logiczne, że Niemcy nie wystawiali samolotów na wolnym powietrzu, by można było je doskonale widzieć, tylko chowali je głęboko w ziemi, by tajemnica była tajemnicą. Skoro są dowody na istnienie podziemi, choćby nawet głupie przekazy ustne ludzi mieszkających w Pile w czasie i po wojnie, to raczej należy temu ufać prawda? Po za tym po coś mieli te lotnisko, a nie tylko do produkcji samolotów, co nie?
-
ziolek
- PRZYJACIEL
- Polubiono: 5 razy
- Kontakt:
Ale wciąż nie odpowiedziałeś na pytanie skąd ta pewność.
Raczej opierasz się na poszlakach niż dowodach. Ja nie przecze istnieniu tego tajemniczego "czegoś" pod lotniskiem, ale zwracam uwagę, że pewnym tego jeszcze być nie można. Ostatnie odkrycie wcale nas do wyjaśnienia tajemnicy nie przybliżyło.
Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..
Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.
Utwórz konto
Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.