Tajemnica pilskiego lotniska?! ;-)

Piła kryje wiele tajemnic z przeszłości. Spróbujmy odkryć choć ich małą część!
martiii

Re: Tajemnica pilskiego lotniska?!

Post autor: martiii »

Jakiś czas temu, przy składach paliwa na lotnisku przy drodze zauważyłem 2 facetów i jedną Panią z miarkami, zaraz przy płocie ogradzającymi zbiorniki paliwa w rurze mierzyli prawdopodobnie poziom paliwa. Hmm ale jak później zauważyłem do tej rury ma dostęp każdy, wychodzi z ziemi. Sam sprawdziłem jak to pachnie i faktycznie paliwo. Ale wogóle nie zabezpieczone...
Awatar użytkownika
czeslaw
MODERATOR
Polubił: 49 razy
Polubiono: 35 razy

Post autor: czeslaw »

Coś ciekawego z tematu lotniska. Pozdrawiam

Żeton HANSEN Werke Schneidemuhl » http://allegro.pl/zeton-hansen-werke-sc ... 97496.html

Żeton pracowniczy (identyfikacyjny) z zakładów lotniczych Ludwig Hansen & Co., Maschinen und Gerätebau, Flugzeugreparatur und Flugzeugeinzelteile (ehemalige Albatroswerke) Schneidemühl (Piła).

Awers - Werkzeug Marke 303
Rewers - L. HANSEN Werke Schneidemuhl

pitersen

Post autor: pitersen »

Awatar użytkownika
Mateusz 24
Polubiono: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Mateusz 24 »

Można rzec, że historia sama zaczyna do ludzi wychodzić. Nie chciano się podjąć prób rozwikłania tajemnicy, to tajemnica sama się zaczyna wyłaniać z ziemi. Oby to był początek tego czego wszyscy szukamy. Sądzę, że Piła dzięki temu mogłaby zyskać jako miasto pozbawione wizytówek historycznych.
Asmo
Kontakt:

Post autor: Asmo »

Myślę, że wszyscy czekaliśmy na coś takiego, na takie odkrycie! Mam nadzieję, iż jest to poczatek czegoś wielkiego!
Awatar użytkownika
Mateusz 24
Kontakt:

Tak jak podkreślałem w innych postach. Przód lotniska, czyli wejście to tylko takie zwykłe podziemia, ale reszta czegoś wielkiego znajduje się pod samą płytą.
Awatar użytkownika
dizel
PRZYJACIEL
Polubiono: 2 razy

Post autor: dizel »

Teren ogrodzony a w moim wieku nie wypada już skakać przez płoty :) dlatego na razie tylko takie fotki.. oby w końcu coś się ruszyło.

Awatar użytkownika
czeslaw
MODERATOR
Polubił: 49 razy
Polubiono: 35 razy

Post autor: czeslaw »

O tych zasypanych piwnicach wiadomo już od bardzo dawna od byłych żołnierzy z lotniska.
Mateusz 24 pisze:Tak jak podkreślałem w innych postach. Przód lotniska, czyli wejście to tylko takie zwykłe podziemia, ale reszta czegoś wielkiego znajduje się pod samą płytą.
A co masz jakieś dowody? :smile4: Pozdro
Awatar użytkownika
pavvlo
ADMINISTRATOR
Polubił: 274 razy
Polubiono: 78 razy
Kontakt:

Post autor: pavvlo »

To może ja dorzucę jeszcze trzy zdjęcia, obrazujące w trochę szerszej perspektywie teren wykopalisk.

Stolper

Post autor: Stolper »

Witam,

Odkryte podczas prac budowlanych "podziemia" powstały w roku 1916 i służyły jako kotłownia, ogrzewająca budynki zakładów Ostdeutsche Albatros Werke.

Niestety nie ma w tym większej sensacji.

Pozdrawiam,
MK
Awatar użytkownika
Mateusz 24
Kontakt:

Dla takich ludzi jak Ty może i nie ma, ale dla normalnych jest. Skoro są kotłownie to i są też podziemia innego formatu :rolleyes:
Awatar użytkownika
RR
PRZYJACIEL

Post autor: RR »

Mateusz, gratuluję normalności. Zastanów się czasem, zanim coś napiszesz. Zajmując się historią opieraj się na faktach, a nie swoich imaginacjach...
pitersen

Post autor: pitersen »

Mateusz 24 pisze: Skoro są kotłownie to i są też podziemia innego formatu :rolleyes:
A po czym tak sądzisz??
Awatar użytkownika
Mateusz 24
Kontakt:

Choćby po tym, że po jakiego grzyba by dłubali w ziemi tylko dla kotłowni. Skoro mówione jest wyraźnie, że w Pile robiono Me to raczej logiczne, że Niemcy nie wystawiali samolotów na wolnym powietrzu, by można było je doskonale widzieć, tylko chowali je głęboko w ziemi, by tajemnica była tajemnicą. Skoro są dowody na istnienie podziemi, choćby nawet głupie przekazy ustne ludzi mieszkających w Pile w czasie i po wojnie, to raczej należy temu ufać prawda? Po za tym po coś mieli te lotnisko, a nie tylko do produkcji samolotów, co nie?
ziolek
PRZYJACIEL
Polubiono: 5 razy
Kontakt:

Post autor: ziolek »

Ale wciąż nie odpowiedziałeś na pytanie skąd ta pewność. :) Raczej opierasz się na poszlakach niż dowodach. Ja nie przecze istnieniu tego tajemniczego "czegoś" pod lotniskiem, ale zwracam uwagę, że pewnym tego jeszcze być nie można. Ostatnie odkrycie wcale nas do wyjaśnienia tajemnicy nie przybliżyło.
ODPOWIEDZ

Utwórz konto lub zaloguj się, aby dołączyć do dyskusji..

Musisz być zarejestrowanym użytkownikiem, aby móc opublikować odpowiedź.

Utwórz konto

Zarejestruj się, aby dołączyć do Nas!
Zarejestrowani użytkownicy, mają dużo więcej przywilejów, związanych z użytkowaniem forum.
Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie bezpłatne.

Zarejestruj się

Zaloguj się